Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

Shaquille O'Neal este de acord Daryl Morey, după ce acesta şi-a manifestat susţinerea pentru protestele din Hong Kong

Fostul baschetbalist Shaquille O'Neal este de acord cu managerul general al echipei Houston Rockets, Daryl Morey, care a provocat o criză diplomatică, după ce a publicat un mesaj de susţinere a protestelor din Hong Kong.

Fostul baschetbalist Shaquille O'Neal este de acord cu managerul general al echipei Houston Rockets, Daryl Morey, care a provocat o criză diplomatică, după ce a publicat un mesaj de susţinere a protestelor din Hong Kong.

"Noi, americanii, facem multe afaceri în China. Ei ştiu valorile noaste şi noi le înţelegem pe ale lor. Libertatea de exprimare este una dintre cele mai importante valori. Noi avem dreptul să spunem ce dorim şi să denunţăm nedreptăţile. Dacă oamenii nu pricep asta, atunci este problema lor", a declarat O'Neal la TNT, post pentru care este consultant.

"Daryl Morey a avut dreptate.De fiecare dată când vedem ceva ce nu este bine, avem dreptul să spunem acest lucru. Iar el asta a făcut", a mai spus «Shaq».

La începutul lunii, Daryl Morey a postat, pe Twitter, o imagine cu mesajul: “Luptă pentru libertate. Fii alături de Hong Kong”. Între timp, postarea a fost ştearsă şi patronul echipei, Tilman Fertitta, a notat pe Twitter că se delimitează de mesajul lui Morey.

“Daryl Morey nu vorbeşte în numele Houston Rockets. Prezenţa noastră la Tokyo este pentru pomovarea NBA-ului în plan internaţional şi nu suntem o organizaţie politică”, a afirmat Fertitta.

Cu toate acestea, mesajul lui Morey a generat un val de indignare, atât în rândul oficialilor chinezi, cât şi în rândul nuneroşilor fani din China ai baschetului nord-american, care îl consideră o contestare a suveranităţii şi stabilităţii sociale în statul asiatic.

Echipa Houston Rockets are foarte mulţi fani în China, în parte pentru că în 2002 l-a legitimat pe baschetbalistul chinez Yao Ming.

Federaţia Chineză de Baschet a anunţat că suspendă “cooperarea” cu echipa Houston Rockets.

Federaţia chineză a notat, într-un comunicat postat pe reţeaua Weibo, că mesajul lui Daryl Morey a fost unul “nepotrivit”: “Managerul general al Houston Rockets, Morey, a făcut un comentariu nepotrivit legat de Hong Kong. Federaţia Chineză de Baschet este cu tărie împotriva acestuia şi va suspenda schimburile şi cooperarea”.

Sursa : news.ro