UPDATE 13.19: Dupa mai bine de 30 de minute in care medicii au incercat sa il resusciteze, acestia au fost nevoiti sa declare decesul. Ipotezele decesului sunt urmatoarele: infarct miocardic, accident vascular cerebral, ruptura unui anevrism, medicatie inadecvata sau cu efecte adverse
Un echipaj SMURD a intervenit imediat, aplicandu-i procedura de resuscitare. Purtatorul decuvand SMURD, dr. Bogdan Oprita, a confirmat ca este vorba despre un stop cardio respirator, iar resuscitarea dureaza de circa 15 minute. Manevrele vor fi efectuate pana la 45-60 de minute de la intrarea in stop cardiorespirator.
"Henry a cazut la pamant. Se intorcea din atac. A intervenit SMURD-ul, i-au aplicat trei electrosocuri. Am inteles ca semnul bun e ca are puls. Nu pot sa vorbesc mai multe in acest moment, sint terminat", a declarat Cristea Rusu, secundul echipei tulcene.
"Lista neagra" a fotbalistilor care si-au dat viata pe teren in Romania
Decesul jucatorului nigerian al divizionarei secunde Delta Tulcea, Chinonso Ihelwere Henry, se inscrie pe lista neagra a fotbalistilor care au murit pe teren in Romania, printre acestia aflandu-se Catalin Haldan, Stefan Vrabioru sau Mihai Baicu, potrivit Mediafax.
In Romania, sirul fotbalistilor care au murit pe gazon a fost deschis, in anul 1963, de petrolistul Constantin Tabarcea (26 de ani), care, in minutul 16 al meciului Petrolul - Dinamo, a cazut pe gazon. Investigatiile medicale au relevat ca decesul fotbalistului ploiestean a fost provocat de glanda timus, o glanda care functiona, desi ar fi trebuit sa dispara din organism la 16 ani.
In data de 24 iulie 1999, in minutul 68 al meciului Rapid - Astra, fotbalistul Stefan Vrabioru (23 de ani), care intrase de 13 minute in joc, s-a prabusit pe gazon, el murind apoi in drum spre spital. La autopsie, lui Vrabioru i s-a gasit o hemoragie interna, iar Institutul Medico-Legal a stabilit ca acesta a murit doarece era suferind de inima.
In timpul meciului amical de fotbal S.N. Oltenita - Dinamo Bucuresti, desfasurat la 5 octombrie 2000, la Oltenita, jucatorul dinamovist Catalin Haldan a suferit un accident vascular cerebral in urma caruia a decedat. Din relatarile medicului echipei, Mircea Lucaciu, Haldan a dus mana la cap si a cazut pe teren fara sa fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie si de acupunctura, dupa care a fost continuata resuscitarea in masina pana la spital, jucatorul nemairaspunzand insa la stimuli. Haldan efectuase, cu o saptamana inainte, alaturi de ceilalti componenti ai lotului dinamovist, un control medical la clinica particulara Medsana, in urma caruia fusese declarat fizic sanatos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul National de Medicina Sportiva, el a fost declarat clinic sanatos, nefiind suspect niciodata de o boala coronariana. Nascut pe 3 februarie 1976 in Bucuresti, Catalin Haldan evoluase in 138 de meciuri in prima divizie, marcand 6 goluri, toate pentru Dinamo, si fusese selectionat de opt ori in echipa nationala a Romaniei, pentru care marcase un gol.
Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la varsta de 33 de ani, in urma unui stop cardiac suferit dupa ce a jucat o partida de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat in cariera sa la echipele FC National, Dacia Unirea Braila, Gloria IRIS Coresti, FC Arges, Chindia Targoviste, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brasov, FC Ghimbav, Farul Constanta si Ceahlaul Piatra Neamt. Fostul atacant a bifat 112 partide in primul esalon si a reusit sa inscrie 17 goluri. In Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecandu-si numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.
Portarul Alexandru Iatan, in varsta de 19 ani, a decedat, la 2 septembrie 2009, in timpul unui antrenament cu echipa Dunarea Giurgiu, la care fusese imprumutat de la Astra Ploiesti. "A plonjat, a aparat balonul, s-a ridicat dupa a doua minge sutata, a mai sarit de doua ori in poarta si dupa aia s-a prabusit", a declarat antrenorul Marin Barbu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.
La 10 mai 2010, Andrei Pricop, jucator al formatiei vasluiene Magic Deleni, a intrat in stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partida din campionatul judetean si a murit la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi, la varsta de 24 de ani.
Fotbalistul Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucuresteana Juventus Colentina, in liga secunda, a murit la 11 aprilie 2011, in timpul unei partide cu prietenii, desfasurate pe un teren de agrement din Capitala. Echipajul SMURD a incercat mai bine de o ora sa il resusciteze, insa fara rezultat. Primele rezultate ale autopsiei au aratat ca Mutulescu a murit in urma unei insuficiente cardio-respiratorii acute.
Alti doi fotbalisti romani si-au gasit sfarsitul in afara tarii. Un caz care a cutremurat lumea fotbalistica a fost cel al internationalului roman Michael Klein (33 de ani). In data de 2 februarie 1993, Klein, care avea la activ 90 de selectii in nationala "tricolora", a murit in timpul unui antrenament in sala de forta a formatiei germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani sustine ca decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afectiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate si a stresului.
Portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamtu, a decedat la 20 februarie 2002, din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul sau Marius Suleap, in timpul unui antrenament efectuat in cantonamentul din Cipru.
Neamtu s-a aflat de o saptamana in coma profunda la spitalul din Nicosia. In timpul antrenamentului, Neamtu a fost lovit involuntar in fata, cu piciorul, de coechipierul sau Marius Suleap, portarul suferind o fractura de mandibula si o hemoragie cerebrala.