Antena Căutare

Zambia a castigat Cupa Africii pe Natiuni

Echipa din Sudul continentului a trecut la penalty-uri cu 8-7 (0-0 dupa prelungiri) de favorita numarul 1 competitiei, Coasta de Fildis, provocand cea mai mare surpriza din istoria fotbalului modern.

Este incredibil, dar cat se poate de adevarat. Zambia este noua castigatoare a Cupei Africii pe Natiuni. Si pentru acest lucru nu este "de vina" nici un traseu favorabil (asa cum a avut Italia in 2006), nici un arbitraj care i-a favorizat (asa cum au avut coreeni lui Hiddink in 2002).

Trupa lui Herve Renard a trecut in grupe de Senegalul lui Niang, Ba, Diawara si M'Bengue, in semifinale de Ghana fratilor Ayew, iar in finala de marea favorita Coasta de Fildes. De fapt, zambienii le-au demonstrat tuturor celor pe care i-au eliminat ca nu e suficient sa vii la nationala ca la spa pentru a te impune. Pacat ca Argentina nu e in Africa ci in America de Sud. Messi ar fi putut afla de ce infrangerile de la Caracas si La Paz nu sunt intamplatoare.

In finala, Mayuka, Sinkala, si Chisamba Lungu au facut ceea ce au stiut cel mai bine: au inchis spatiile si s-au aparat cu un singur gand: sa duca meciul la penalty-uri, acolo unde aveau o sansa sa bata Coasta de Fildes. Si au reusit acest lucru, desi in minutul 68, Drogba putea inchide meciul daca ar fi transformat pnalty-ul obtinut de Gervinho. A trimis, in schimb, in peluza.

La loviturile de departajare, in primele 5 serii au transformat absolut toti jucatorii, desi ivorienii au beneficiat de ajutorul brigazii de arbitrii. Bamba a ratat prima executie, dar tusierul a indicat repetarea ei din cauza faptului ca portarul Mweene s-a miscat mai mult decat ii permitea regulamentul. La reluare, jucatorul din Coasta de Fildes a marcat.

Elefantii insa au reusit, mai tarziu, performanta de a rata doua penalty-ur i consecutive. Mai intai Kolo Toure a trimis pe centru, in portarul advers, insa zambianul ce i-a urmat, Kalaba, a tras peste poarta lui Barry. Gervinho de la Arsenal a trimis pe langa, iar Sunzu, fundasul central care il anihilase in timpul regulamentar pe Drogba a transformat lovitura ce i-a adus Zambiei prima Cupa a Africii din istorie.

Probabil ca la urmatoarea editie, echipa lui Renard sa nici nu iasa din grupe, conform modelului Grecia 2008, dar nu mai conteaza. Zambia e capioana continentului.

Foto: Intact Images / EPA

Wolfsburg - Freiburg 3-2 / Magath, la prima victorie in 3 meciuri... Real - Levante 4-2 / Ronaldo aduce galacticii la 10 puncte de Barcelona...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x