Antena Căutare

Vor beneficia sau nu studenții de reduceri la tren în anul 2023-2024. Anunțul CFR Călători

CFR Călători s-a răzgândit în ceea ce priveşte reducerea pentru studenţii care doresc să circule cu trenul. Deşi anunţaseră la începutul lunii că studenţii nu vor mai beneficia de acele reduceri, reprezentanţii reţelei de căi ferate au emis un alt comunicat.

Studenţii sunt nemulţumiţi că nu vor avea bilete gratuite în acest an
Studenţii sunt nemulţumiţi că nu vor avea bilete gratuite în acest an | Observator

CFR Călători informează că facilitățile acordate studenților în ceea ce transportul pe calea ferată vor fi acordate începând cu această săptămână. Astfel, începând cu data de 5 septembrie, studenţii vor primi până la urmă reducerea de 90% pe tren, așa cum prevede Legea Educației care este în vigoare de două zile

Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, transmite CFR.

Anunțul companiei de stat vine după ce sâmbătă, 2 septembrie, cu câteva ore înainte să intre în vigoare noile legi ale educației, a anunţat că nu mai acordă nicio reducere studenţilor până nu sunt gata regulile de transport pe noul cadru legislativ.

Citește și: Nicuşor Dan a vorbit despre o nouă linie de tren metropolitan Gara de Nord - Pipera - Gara Obor. Ce a anunțat primarul Capitalei

Comunicatul CFR

"CFR Călători informează că, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, vor fi abrogate, parțial, prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv cele referitoare la facilitățile acordate studenților la transportul pe calea ferată, odată cu intrarea în vigoare a noilor acte legislative privind învățământul valabile de la data de 3 septembrie 2023 – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023.

Drept urmare, începând cu data de 3 septembrie 2023, ora 00:00, se vor elibera legitimații de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată doar pentru elevi, urmând ca pentru studenți acestea să fie disponibile după publicarea prin Hotarare de Guvern a normelor metodologice aferente Legii învățământului superior nr. 199/2023.

Reamintim tuturor că legitmațiile de călătorie valabile la trenurile CFR Călători care circulă în trafic intern pot fi cumpărate cu anticipație. Înainte de urcarea în tren, recomandăm călătorilor să se asigure că au legitimație de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii aplicate conform reglementărilor în vigoare.

La momentul respectiv, decizia i-a nemulţumim pe foarte mulţi dintre studenţii români. Potrivit edupedu.ro, reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) au catalogat aceste măsuri ca fiind un abuz.

"Cei doi operatori de transport au comunicat public astăzi faptul că, începând cu 03.09.2023, nu vor mai elibera legitimații de transport cu reducere pentru studenți pe motiv că Guvernul nu a actualizat încă Normele Metodologice. Aceste comunicate reprezintă o încălcare expresă a dreptului studenților de a beneficia de reducere de 90% la biletele de tren, începând cu 03.09.2023, ora 00:00, conform art. 128 alin. (3) din Legea nr. 199/2023; prevederile legale sunt aplicabile indiferent dacă există sau nu norme metodologice de punere în aplicare a acestora, având în vedere rangul legislativ superior al legii față de cel al hotărârii de Guvern.

În orice caz, conform art. 260 alin. (2) din Legea nr. 199/2023, actele normative subsecvente se elaborează în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, iar conform art. 265, până la data intrării în vigoare a actelor normative subsecvente emise în executarea Legii nr. 199/2023, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.
Astfel, prevederile H.G. nr. 42/2017 sunt ÎN VIGOARE, acestea trebuind aplicate în integralitate, cu excepția procentului de reducere, care se modifică din 50% în 90%. Această interpretare juridică este confirmată expres și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară. CFR Călători și Softrans trebuie să respecte de urgență legea și să nu refuze abuziv drepturile studenților.

Solicităm CFR Călători și Softrans un comunicat public prin care să anunțe acordarea biletelor cu reducere 90% pentru studenți începând din 03.09.2023", a fost mesajul transmis de liderii ANOSR.

Citește și: Un copil de 5 ani a plecat, singur, cu trenul spre mare. Polițiștii l-au găsit, fără să fie însoțit de părinți

Normele aprobate la nivelul Ministerului Educației

Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației a avizat luni proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților, document aflat, de altfel, în consultare publică. Potrivit celor de la clubferoviar.ro, reducerile studenților vor fi discutate joi.

Ministerul Educației va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 7 septembrie, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x