Antena Căutare

Alertă ANM! Cod portocaliu de ploi abundente în 10 judeţe și cod galben de descărcări electrice, vijelii și grindină

Administraţia Națională de Meteorologie (ANM)a emis două coduri de vreme extremă. Meteorologii au anunțat Cod Galben și Cod Portocaliu de vijelii și ploi torențiale, cantităţi de apă însemnate în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti.

Vremea în România, prima lună de toamnă Galerie
ANM - Instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate în cea mai mare parte a ţării până duminică seară | shutterstock

Meteorologii au emis sâmbătă un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti, valabil până duminică seară la ora 23:00.

De la ora 15.00, intră în vigoare un cod portocaliu de ploi abundente pentru 10 judeţe şi în zona de munte a altor trei.

După o vară toridă, vine o toamnă călduroasă cu perioade în care se vor înregistra și 30 de grade Celsius, asta după ce în primele zile ale lunii septembrie se schimbă vremea și temperaturile vor fi mai scăzute decât ne-am obișnuit.

Cod galben și Cod portocaliu de ploi abundente și vijelii

În cazul avertizării cod galben, fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantităţi de apă însemnate. Intervalul de valabilitate este 28 august, ora 10:00 – 29 august, ora 23:00, notează news.ro.

Citește și: Cum va fi toamna, după o vară cu temperaturi care au întrecut recorduri. Directorul ANM, despre vremea din luna septembrie

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25...35 l/mp şi local 40...50 l/mp„.precizează meteorologii.

În ceea ce priveşte avertizarea cod portocaliu, fenomenele vizate sunt ploile abundente, anunţate din 28 august, ora 15:00 până în 29 august, ora 18:00.

Conform ANM, în intervalul menţionat, în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, Sibiu, Covasna şi zona de munte a judeţelor Hunedoara, Alba şi Buzău va ploua abundent şi îndeosebi prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi local 50...90 l/mp.

Potrivit meteorologilor, temperaturile se vor menține ridicate până la sfârșitul lunii august, când se va răcori treptat. Luna septembrie aduce precipitații și o scădere însemnată a temperaturilor în anumite regiuni, în prima jumătate.

Cum va fi vremea până la jumătatea lunii septembrie 2021. Estimările meteorologilor

Vremea se va situa în graficele reprezentative perioadei în desfășurare, însă se vor semnala și cantități însemnate de precipitații în cea mai mare parte a țării, cu precădere la munte, după 6 septembrie.

Vremea în săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel noramal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Vremea în săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021

Temperaturile medii se vor situa în limitele climatologice ale perioadei, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Vremea în săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general excedentar în regiunile sudice, sud-estice și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo 28 august 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 29 august 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x