Antena Căutare

Alertă ANM! Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vânt puternic. În ce zone există riscul de inundații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării. Există riscul de inundații în unele zone afectate de avertizările meteo.

Galerie
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu și un cod galben de ploi torențiale și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării | Shutterstock

Vremea se schimbă drastic în România, începând de sâmbătă, 28 septembrie 2024. Un val de aer polar aduce în țara noastră ploi torențiale și intensificări ale vântului. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea.

În intervalul 28 septembrie 2024, ora 18:00 – 29 septembrie 2024, ora 10:00, mai bine de 10 județe se află sub cod galben de instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Se vor înregistra precipitații abundente, vânt puternic și descărcări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte. Rafalele vor atinge 50 - 60 km/h.

Citește și: Prognoza meteo 28 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

De asemenea, vor fi condiții de grindină, iar cantitățile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp și izolat de peste 30 - 40 l/mp.

Articolul continuă după reclamă

Codul galben de ploi torențiale și abundente se extinde în toată țara. De când intră în vigoare avertizarea

Începând de duminică, 29 septembrie 2024, ora 10:00, codul galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului se extinde în toată țara. Avertizarea ANM este valabilă până luni, 30 septembrie 2024, ora 22:00.

„În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, au anunțat meteorologii, potrivit meteoromania.ro.

Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente în mai multe zone ale României. Ce zone au un risc crescut de inundații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și un cod portocaliu de ploi torențiale și abundente în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali.

„Vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.”, au anunțat meteorologii.

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă în intervalul 29 septembrie 2024, ora 10:00 – 30 septembrie 2024, ora 12:00.

Citește și: Cum va arăta vremea până la jumătatea lunii octombire 2024. Ce avertizări au făcut meteorologii

„Ploi abundente sunt așteptate, în special, în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă se va constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100 l/mp, se va emite cod roșu. Sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dat”, a dezvluit Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), conform antena3.ro.

Prognoza meteo 28 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 29 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 26 septembrie 2024. Codrin a câștigat suma de 5.000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 26 septembrie 2024. Codrin a câștigat suma de 5.000 de lei Joi, 26.09.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x