Antena Căutare

Un aer polar aduce ploi puternice în România. De când se schimbă drastic vremea: „Răcirea va fi una semnificativă”

Vremea se schimbă drastic în România, după temperaturile ridicate din ultimele zile. Un aer polar aduce ploi puternice și valori termice scăzute în cea de-a doua lună de toamnă. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat totul.

Galerie
Vremea se schimbă drastic în România, după temperaturile ridicate din ultimele zile | Shutterstock

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat o schimbare radicală a temperaturilor odată cu finalul lunii septembrie 2024. Ploile torențiale se întorc în România, iar valorile termice vor scădea considerabil.

Un val de aer polar își face simțită prezența în România. Ce se va întâmpla în următoarea perioadă

Românii vor avea parte de vreme rea începând de duminică, 29 septembrie 2024. Temperaturile vor trece printr-o schimbare radicală odată ce un val de aer polar intră în țara noastră.

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea să se răcească semnificativ în aproape toată țara. Dacă până sâmbătă vorbim de temperaturi mai ridicate pentru o ultimă decadă a unei luni septembrie în țara noastră, de duminică, nu vom mai înregistra valori decât până la 22 de grade Celsius, cel mult.

Articolul continuă după reclamă

Răcirea va fi una semnificativă, fiind așteptate valori cu mai puțin de 10-15 grade Celsius față de ce vom înregistra în aceste zile.”, a declarat Elena Mateescu.

Citește și: După ciclonul Boris, meteorologii anunță că în România va ajunge furtuna Ashley. Temperaturile vor scădea brusc

„Iată o diferență la nivel național de la 34 de grade Celsius (n.r: valori care se vor înregistra vineri) până la cel mult 22 în partea de sud-sud-est a țării. În regiunile intracarpatice vor fi valori mai coborâte, de până la 15… 16 grade Celsius”, a mai adăugat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), conform antena3.ro.

Urmează o perioadă cu instabilitate atmosferică în România

Valul de aer polar aduce în țara noastră instabilitate atmosferică. Mai multe zone ale României se vor confrunta cu ploi puternice și vijelii începând cu finalul lunii septembrie 2024. Mai multe avertizări meteo vor fi anunțate în curând.

„Și odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment. Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală. Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment estimate pentru intervalul sâmbătă-luni, punctiform 60-80 l/mp, ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării.

Ploi abundente sunt așteptate, în special, în partea de vest, sud și centru a țării. Conform directorului ANM dacă se va constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100 l/mp, se va emite cod roșu.”, a mai susținut Elena Mateescu.

Citește și: Cum va arăta vremea până la jumătatea lunii octombire 2024. Ce avertizări au făcut meteorologii

„Sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), potrivit sursei citate mai sus.

Vezi cum va fi vremea de mâine în secţiunea de pe observatornews.ro

Prognoza meteo 25 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 26 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 24 septembrie 2024. Andrei și Bianca, campioni la skandenberg, au atins pragul de 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 24 septembrie 2024. Andrei și Bianca, campioni la skandenberg, au atins pragul de 3.500 de lei Marti, 24.09.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x