Antena Căutare

Avertisment ANM după tornada de la Drajna: Vor mai exista fenomene extreme în România în perioada următoare

Tornada care s-a produs în județul Călărași a pus autoritățile pe jar, iar mulți s-au întrebat de ce populația nu a fost avertizată prin sistemul RO-Alert. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, au fost transmise şase mesaje de avertizare pentru vremea severă înainte ca fenomenul de la Drajna să se producă

Tornada care s-a produs în județul Călărași a pus autoritățile pe jar, iar mulți s-au întrebat de ce populația nu a fost avertizată prin sistemul RO-Alert. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, au fost transmise şase mesaje de avertizare pentru vremea severă înainte ca fenomenul de la Drajna să aibă loc.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), Florinela Georgescu, a explicat, la un post tv, ce s-a văzut pe radare în ziua tornadei.

"Au fost Şase mesaje - trei de cod galben, trei de cod portocaliu. Primul galben a fost la 15.41. Primul portocaliu a fost la 16.52, cu menţionarea localităţii Dragalina în corpul mesajului, în care a fost specificată eminenţa apariţiei unei vijelii puternice", a spus directorul executiv al ANM.

Directorul ANM: Vor mai exista tornade și fenomene meteo extreme în România

"Furtunile de vară, care niciodată nu trebuie să excludem posibilitatea ca, în anumite condiţii, să devină foarte severe. Luna mai şi luna iunie, cel puţin să nu fie lipsite de episoade cu instabilitate", a mai spus Florinela Georgescu.

„Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situaţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea, potrivit Adevărul.

Tornada a aruncat un autocar cu 40 de pasageri de pe șosea

O tornadă s-a produs, marţi, în judeţul Călăraşi, un autocar cu 40 de persoane la bord fiind aruncat de pe şosea, patru oameni fiind răniţi, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.

Potrivit reprezentanţilor ISU Călăraşi, în cazul autocarului aruncat pe câmp de vântul puternic a fost activat planul roşu de intervenţie, la faţa locului acţionând echipaje ale ISU Călăraşi şi ISU Ialomiţa, precum şi trei echipaje ale serviciului de ambulanţă.

În total, patru oameni au ajuns la spital, unul având traumatisme severe.

Accidentul s-a produs în localitatea Constantin Brâncoveanu.

Vremea în weekend-ul 3-5 mai 2019. Prognoza meteo anunță ploi cu caracter de aversă... Cod roșu de inundații în țară! Pompierii intervin în două județe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x