Antena Căutare

Cod galben de furtuni. Grindină, fenomene meteo extreme și vijelii în jumătate de țară. Cod roșu de caniculă în vestul țării

România este împărțită între două extreme! Jumătate de țară este sub averizare de cod galben și portocaliu de caniculă, iar cealaltă jumătate este sub cod galben de furtuni, vijelii și fenomene meteo extreme. Care sunt regiunile afectate de vremea severă și de temperaturile caniculare.

Cod galben de vijelii și vreme severă Galerie
Ploi torențiale și vijelii | shutterstock

Meteorologii au anunțat că până joi seara se află în vigoare un Cod galben de furtuni în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi zonele de munte. Totodată, au fost menţinute avertizările de caniculă pentru joi şi vineri, toată ţara fiind sub Cod galben, în timp ce în Oltenia şi cea mai mare parte a Transilvaniei este Cod portocaliu. Judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş rămân sub Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat mesajele, fiind emisă o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, pentru joi, între orele 12.00 şi 23.00, potrivit news.ro.

Vreme severă în București, dar și în Dobrogea, Moldova, Muntenia: ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

"În intervalul menţionat, local în zonele de munte, Dobrogea, Moldova şi Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor depăşi 25....40 l/mp", a arătat ANM.

Seara, astfel de fenomene vor fi şi în regiunile vestice şi centrale. Totodată, se menţine, pentru zilele de joi şi vineri, avertizarea Cod galben - val de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat, valabilă în toată ţara.

Citește și: Cod roșu de caniculă! Care sunt zonele în care temperaturile ajung până la 40 de grade Celsius

"În zilele de joi şi vineri (24 şi 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Muntenia, Dobrogea, Moldova şi estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade", au transmis meteorologii.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi în extindere începând din seara zilei de vineri şi va cuprinde majoritatea regiunilor.

Cod portocaliu și Cod roșu de caniculă în vestul țării: "valul de căldură se va intensifica"

În Oltenia şi cea mai mare parte a Transilvaniei, joi şi vineri este Cod portocaliu - val de căldură şi disconfort termic accentuat.

"Joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în sud-vestul şi centrul ţării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade în Oltenia şi între 35...37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20...22 de grade", a arătat ANM.

De asemenea, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş rămâne în vigoare Codul roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

Citește și: Alertă ANM! Cod galben și cod portocaliu de caniculă. Ce zone sunt vizate

Astfel, joi şi vineri, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Cod roșu de caniculă! Care sunt zonele în care temperaturile ajung până la 40 de grade Celsius... Prognoza Meteo, 25 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x