Live acumPoftiti pe la noi: Poftiti la circ
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

MAE a emis atenționări de călătorie pentru țări lovite de vreme rea. Ce zone sunt vizate

Ministerul Afacerilor Externe a emis atenționări de călătorie pentru Spania, Bulgaria și Suedia, unde pe 12 și 13 ianuarie sunt în vigoare alerte de vreme rea.

Ministerul Afacerilor Externe a emis atenționări de călătorie pentru țările vizate de vreme rea

Shutterstock

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru cetățenii românui care intenționează să tranziteze sau să meargă pe teritoriul Bulgariei, unde, potrivit Institutului de Meteorologie şi Hidrologie bulgar sunt emise atenționări de cod galben și portocaliu, pentru perioada 12-13 ianuarie, în mai multe regiuni.

Așadar, meteorologii au emis Cod portocaliu de precipitații abundente sub formă ploaie pentru regiunile Smolian, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol și Burgas, cu precipitații de până la 35-65 mm; Cod galben de ploaie pentru regiunile Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Târgoviște, Șumen și Varna, cu precipitații de până la 20-35 mm; și Cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și formare de polei în următoarele regiuni: Pernik, Sofia-regiune, Sofia, Loveci, Gabrovo, Pleven, Vrața, Montana și Vidin.

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria

„În acest context, autorităţile bulgare recomandă atenţie sporită în trafic, adaptarea vitezei, echiparea autovehiculelor pentru circulaţie în condiţii de iarnă, respectarea semnalizărilor rutiere temporare montate şi a indicaţiilor/semnalelor organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol", arată MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Spania

De asemenea, MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei, întrucât, potrivit informațiilor publicate de către autoritățile spaniole, în perioada 12-13 ianuarie 2021 Peninsula Iberică este afectată de un val de frig polar, cu temperaturi care pot atinge valori de -15°C în unele regiuni.

Citește și: Top 9 orașe de vizitat în 2021. Ce locație se află pe primul loc

Astfel, Agenția Meteorologică spaniolă (AEMET) a emis o prognoză de temperaturi negative extreme pentru această țară, astfel: Cod roșu în comunitățile Castilla y Leon și Castilla la Mancha, Cod portocaliu în comunitățile Madrid, Aragon și parte din Castilla la Mancha, Cod galben în Insulele Baleare și Catalonia.

Valul de frig se va extinde până pe 13 ianuarie 2021 în aproape toată Peninsula, respectiv comunitățile Andaluzia, Cantabria, Catalonia, Extremadura, Galiția, Murcia, La Rioja și Comunitatea Valenciană.

Citește și: Prognoza meteo 12 ianuarie 2021. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea în permanență a informațiilor comunicate de autoritățile spaniole și respectarea cu strictețe a recomandărilor acestora.

De asemenea, se recomandă cetățenilor români care se află în zonele afectate ca, în caz de urgență, să apeleze numărul de urgență 112. Totodată, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Secției Consulare ale Ambasadei Românei la Madrid: +34917344004, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al oficiului consular la Madrid: +34669362202.

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Suedia

În același timp, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Suediei. Potrivit datelor publicate de către Institutul Meteorologic și Hidrologic suedez, în perioada 12-13 ianuarie 2021, au fost emise coduri roșu și portocaliu de ninsori și vânt, după cum urmează: Cod roșu pentru regiunea Västernorrland, Cod portocaliu pentru partea nordică a regiunii Jämtland și partea de coastă a regiunii Västerbotten. În același timp, pentru o mare parte din regiunile Suediei au fost emise coduri galbene de ninsoare și polei.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Suediei: 0046-8-20.56.74, 0046-8-20.99.27, 0046-8-411.31.81, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Stockholm: +46 7 36 98 54 63.

Recomandari