Antena Căutare

România se pregătește de o nouă furtună de Cod Roșu. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre

România se pregătește pentru o alertă de cod roșu de furtună, în contextul în care o masă de aer polar pătrunde în țară, având potențialul de a provoca fenomene meteorologice extreme. Există riscuri de inundații severe, inclusiv pe Autostrada Soarelui

Galerie
România se pregătește de o nouă furtună de Cod Roșu. Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre | Shutterstock

Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și avertizează că în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, ca la inundațiile din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub apă, potrivit Antena 3 CNN.

Situații asemănătoare sunt de așteptat și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.

Citește și: Un aer polar aduce ploi puternice în România. De când se schimbă drastic vremea: „Răcirea va fi una semnificativă”

Apele Române: Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

Articolul continuă după reclamă

Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de mc/secundă, dublu față de normalul perioadei.

Dacă până acum autoritățile dădeau asigurări că nu vor fi probleme, o nouă furtună care se apropie de țara noastră îi sperie pe guvernanți. Este vorba de furtuna Ashley care traversează Europa de la est la vest și care va ajunge în țara noastră pe parcursul weekendului. Se estimează că vor fi ploi de 80 litri pe metru pătrat.

Situația este delicată mai ales că sunt diguri de apărare de pe Dunăre care sunt slăbite. În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prundu a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz din Teleorman are două găuri, potrivit Antena 3 CNN.

De asemenea, lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000 metri cubi pe secundă.

Și la Bistriț sunt probleme, acolo unde malurile de pământ pot fi distruse de râurile agitate. În 2006, digul din regiune s-a rupt și mai multe localități au fost inundate.

Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără autoritate de siguranță, mai transmite sursa citată mai sus.

Citește și: După ciclonul Boris, meteorologii anunță că în România va ajunge furtuna Ashley. Temperaturile vor scădea brusc

Avertismentul directorului ANM

În acest context, directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că următoarele zile vor aduce un adevărat „potop” asupra României și vor fi emise avertizări meteo, inclusiv de Cod Roșu.

„Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii.

Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, aici anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a declarat Elena Mateescu la Realitatea PLUS.

Aceasta a mai explicat că în condițiile în care vom vedea o arie mai extinsă, cu valori de peste 100 l/mp, avem cod roșu.

„Vor fi cantități importante de precipitații, o deplasare de la vest la est, o dinamică explozivă, vârful episodului fiind așteptat duminică, duminică noaptea spre luni. În ceea ce privește viiturile importante, acestea sunt așteptate în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș Vedea. Pot să aducă un aport suplimentar în Dunăre, debitele maxime pe sectorul românesc atingând valori de 9000-9500 mc/secundă”, a mai transmis directorul ANM Elena Mateescu, potrivit sursei citate mai sus.

Vezi cum va fi vremea de mâine în secţiunea de pe observatornews.ro

Prognoza meteo 27 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 28 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 septembrie 2024. Lorenzo a câștigat suma de 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 septembrie 2024. Lorenzo a câștigat suma de 3.500 de lei Miercuri, 25.09.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x