Live acumChefi la Cutite (r)
Prime Time 20:30X Factor

Îți mai amintești de „fata cu steagul”, care la Revoluție a urcat la Comitetul Central? Gabriela Nanuș: „Mi-am luat buletinul, în caz de mor să mă recunoască cineva”

Gabriela Nanuș este cunoscută românilor drept „fata cu steagul” din 22 decembrie 1989, fiind un adevărat simbol Revoluției din Decembrie 1989. Avea doar 17 ani atunci când a intrat cu curaj în Comitetul Central, și, în timp ce Ceaușescu fugea cu elicopterul, ea flutura de pe acoperiș steagul găurit al Revoluției.

Gabriela Nanuș, „fata cu steagul” de pe Comitetul Central

Acum, după 30 de ani, Gabriela a dezvăluit, în exclusivitate, povestea ei! Cum a trăit Revoluția din Decembrie 1989 și ce detalii incredibile au ieșit la iveală despre „fata blondă cu steagul”?

„Când am plecat de acasă în ziua aceea m-am îmbrăcat cu cele mai bune haine, m-am aranjat, mi-am luat buletinul, în cazul în care mor să mă recunoască cineva. Eram pregătită pentru orice. Asumat. Ori liberă ori moartă”

A fost deviza sub care Gabriela a plecat. la luptă! Cu mâinile goale, înarmată doar cu înflăcărarea celor 17 ani ai ei şi gata să moară pentru o Românie pe care atunci putea doar să şi-o imagineze: liberă.

GABRIELA NANUȘ, „FATA CU STEAGUL” DE PE COMITETUL CENTRAL

Era 22 decembrie, puţin trecut de ora 12. De deasupra clădirii Comitetului Central, soţii Ceauşescu priveau pentru ultima oară spre mulţimea care tocmai începuse să-şi cânte eliberarea.

Îți mai amintești de „fata cu steagul”, care la Revoluție a urcat la Comitetul Central? Gabriela Nanuș: „Mi-am luat buletinul, în caz de mor să mă recunoască cineva”

Gabriela Nanuș, „fata cu steagul” de pe Comitetul Central

Undeva acolo era şi ea: o fată ce-avea să devină un simbol. Cu un curaj nebun, ea a intrat pe fereastră în clădire. În câteva minute era deja pe acoperiş. După 30 de ani, Gabriela Nanuș s-a întors în locul unde şi-a pus amprenta pe istorie și unde astăzi este sediul Ministerului de Interne.

E copleşită de emoţii. Între zidurile care încă mai poartă urmele de gloanţe, retrăieşte ziua în care a riscat totul pentru un vis. Amintirea mirosului de praf de puşcă o însoţeşte la fiecare pas.

Drapelul Revoluţiei l-a luat de pe acoperişul clădirii. Stema i-a tăiat-o cu o lamă găsită într-un birou. Apoi, Gabriela l-a arătat mulţimii.

„În momentul în care am apărut pe margine, între literele ”Trăiască Partidul Comunist Român”, cu drapelul găurit, s-a auzit un vuiet în mulţime şi au început oamenii să strige „libertate-libertate". Acela a fost cel mai frumos moment din viaţa mea! Resimt acel moment. Aud: Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!”​

Un moment în care, brusc, viitorul era al lor, iar ei erau liberi să și-l scrie, după decenii în care viețile le fuseseră trasate irevocabil de partid. În câteva minute, sediul Comitetului Central s-a umplut de oameni. Civili şi militari.

CITEȘTE ȘI: 30 de ani la Revoluție! Au trecut cu tancul peste Radu, care și-a dorit libertatea noastră, a tuturor! „Nu mai erai băiatul frumos pe care-l știam, te-au mutilat la impact”

În haosul creat, Gabrielei i s-a cerut să vină în balcon. A luat şi drapelul găurit cu ea, pe care l-a fluturat mai bine de şapte ore în faţa mulţimii.

GABRIELA, „FATA CU STEAGUL”, NU A CERUT CERTIFICAT SAU PENSIE DE REVOLUȚIONAR

România nu o cunoaşte pe Gabriela. Nu are certificat de revoluţionar, nu a cerut pensie pentru curajul ei şi, pentru o lungă perioadă de timp, nici nu a locuit în ţară. Pentru cei care-au fost atunci în stradă, Gabriela este „fata cu steagul". Și-atât.

„Nu am avut niciodată de gând să plec definitiv. Am plecat, de fiecare dată, cu gândul să mă întorc”

Îți mai amintești de „fata cu steagul”, care la Revoluție a urcat la Comitetul Central? Gabriela Nanuș: „Mi-am luat buletinul, în caz de mor să mă recunoască cineva”

Gabriela Nanuș, dezvăluiri surprinzătoare

Şi s-a întors, în urmă cu cinci ani, în Bucureşti. Este căsătorită şi, anul acesta, şi-a îndeplinit şi ultimul dintre visuri. A luat un copil în plasament. Ilie. E mic şi nu înţelege acum cine îl ţine în braţe, dar Gabriela ştie că, în curând, o va întreba de ce are un drapel găurit în curte.

„Trebuie să ştie şi o să-l învăţ să-şi iubească ţara. Sigur!”

Aşa cum ţara încă învaţă să-i iubească pe cei ca ea. Tinerii curajoşi care au redat libertatea poporului român.

Sursa: observator.tv

Recomandari