Live acumAnimatie: Ferdinand
Prime Time 20:30Animatie: Ferdinand

„Fata cu cizme albe mi-a murit în brațe” - Pe Diana au împușcat-o în cap, au târât-o pe asfalt și au încercat s-o ascundă. Avea 17 ani când a devenit o eroină

30 de ani de la Revoluție. Diana ar fi avut astăzi 47 de ani. Trebuia să fie soție, mamă. A rămas o amintire. Un glonț i s-a înfipt în cap, în Piața Universității. 21 decembrie, 1989. Avea 17 ani. Părinții au căutat-o disperați. Unde era fiica lor? „Era fata cu cizme albe? Mi-a căzut în brațe, a împușcat-o cineva din spate”

Diana Alexandra Donea, eroina de la Sfântul Sava, a fost ucisă la Revoluție, pe 21 decembrie 1989

Trei decenii mai târziu, saviștii au găsit-o, rătăcită prin arhiva Colegiului Național Sfântul Sava. Era de-a lor. Astăzi, o placă aurie cu scris negru îi va păstra memoria vie pe holurile liceului pe care nu a apucat să îl absolve.

„Când a murit, Diana avea vârsta mea, visurile mele și zborurile din sufletul meu. N-a mai apucat să le împlinească.”

„Fata cu cizme albe mi-a murit în brațe” - Pe Diana au împușcat-o în cap, au târât-o pe asfalt și au încercat s-o ascundă. Avea 17 ani când a devenit o eroină

„Nu ne pot omorî pe toți!”

Diana Alexandra Donea avea 17 ani când prima scânteie a Revoluției s-a aprins la Timișoara. Își trăise toată viața în comunism. Voia la libertate. Și-a ignorat mama, care o implora să rămână în casă, și a ieșit în stradă. „Nu ne pot omorî pe toți”, i-a spus prietenei ei, Mihaela Gherghisan. Era curajoasă.

„Luni, pe 18 decembrie am fost în vizită la ea în Drumul Taberei. Am comentat evenimentele de la Timisoara. Ne-a zis, mie si altor prietene care o vizitam, că dacă revolta se mută la Bucuresti, ea iese în stradă. Mi-amintesc cuvintele astea, pe care mi le-a spus pe scară, când plecam: „Nu ne pot omorî pe toti”, scris prietena Dianei pe o rețea socială.

Citește și:

43 de suflete incinerate pentru 2.000 de lei de căciulă. ”Un pas greșit și sunteți lângă ce morți!” Cenușa aruncată la canal

21 decembrie 1989. În apropierea Sălii Dalles, cele două adolescene sunt separate. Diana dispare. Va fi găsită târziu, secerată de un glonț ce i-a străpuns capul. A murit în brațele unui străin, împușcată mișelește din spate, de un criminal ce s-a pierdut în mulțime.

Era fiică, prietenă bună, elevă. Visa să devină arhitect, dar, presată de familie, se pregătea să dea admiterea la ASE. N-a mai apucat. A murit pentru o libertate pe care nu a văzut-o, nu a simțit-o.

„E ultima imagine a ei care mi-a rămas în memorie: ea, în pragul usii apartamentului, cu un genunchi flexat, în blugi si papuci, cu capul un pic aplecat pe umărul drept. E imaginea pe care o păstrez. Eu coborâsem vreo două trepte si mă uitam de jos la ea (cum mă uit de atunci) si o ascultam gândidu-mă că are dreptate. Nu ne pot omorî pe toti....”, a povestit Mihaela pe Facebook.

„Fata cu cizme albe mi-a murit în brațe” - Pe Diana au împușcat-o în cap, au târât-o pe asfalt și au încercat s-o ascundă. Avea 17 ani când a devenit o eroină

Au crezut că a fugit cu vreun băiat. Ea zăcea moartă, pe o masă rece, la morgă

„Cred c-am mai vorbit apoi la telefon miercuri. Joi, pe 21 decembrie, am primit un telefon de la prietena noastră comună Andreea, de care Diana era de fapt mai apropiată, care mă întreba dacă stiu ceva de ea. Dispăruse de acasă în ciuda rugămintilor mamei sale care o sunase de la serviciu pe la prânz să-i spună să nu iasă nicăieri.

A doua zi de dimineată m-a sunat mama ei. O credea dusă la un băiat, prieten cu mine. Mi-a zis: dă-mi numărul lui, iti jur că nu sunt supărată. I l-am dat. Ba l-am sunat si eu. Nu stia nimic de ea. Alde var-miu, fie iertat, nu stia nici el nimic, niciunul din gasca nu stia. Mi-au mărturisit că ei s-au dus spre Universitate, venind de la Parcul Pache , spre ora 17h , dar că s-au si întors înainte să ajungă acolo.

Ne întrebam: să fi fost si ea aseară acolo?

Fusese. Restul nu-l mai povestesc, e mult prea urât. Si pe măsură ce trec anii, rămâne la fel de insuportabil acel moment când am pierdut-o noi toti pe Diana...., a încheiat ea.

Citește și:

„Țâșnea sângele din el, puiul mamii! Îi acoperea capul soră-sii, să nu o atingă și pe ea. Fata mea a călcat pe creiere și plămâni, pentru el, dar i-a murit pe brațe”. 30 de ani de la Revoluție. Ai curaj să citești?

DA, RESTUL ESTE CUMPLIT!

Diana Alexandra Donea a fost împușcată în cap. A fost prinsă la baricada de la Intercontinental. Corpul îi era plin de zgărieturi și răni. Fusese târâtă pe asfalt. Nu i s-a făcut autopsie.

Oficial, în documentele INML, apare ca adusa, la 25 decembrie, de la Spitalul de Urgență. Diana a fost văzută ultima oară, în viață, la 21 decembrie, in jurul orei 23:00, in zona Intercontinental.

„Fata cu cizme albe mi-a murit în brațe” - Pe Diana au împușcat-o în cap, au târât-o pe asfalt și au încercat s-o ascundă. Avea 17 ani când a devenit o eroină

Privește! Aici se odihnesc eroii căzuți în lupta pentru libertate:

„Doamne, vino, Doamne, să vezi ce a mai rămas din oameni!”. Durere imensă scrijelită în piatră, pentru eroii care au fost copii, soți și soții, părinți și prieteni! Privește-i! Sunt și ai tăi! Galerie foto

„Era fata cu cizme albe?”

Tatăl Dianei a participat la ceremonia de dezvelire a plachetei cu numele fiicei sale de la Colegiul Național Sfântul Sava. Nici acum nu știe cine i-a omorât fata, cine a împușcat-o pe Diana din spate.

„Cineva, care a fost lângă ea, a zis despre fata cu cizme albe. Așa am găsit-o. Persoana respective ne-a spus că i-a căzut în brațe. Era împușcată din spate”, a povestit, aproape fără glas, tatăl Dianei.

Citește și:

Cine ești, române? Imaginea libertății, fotografiată de un american, în decembrie 1989. Motivul lacrimilor, tulburător!

Diana-Alexandra Donea, eroina de la Sfântul Sava

„De curând, elevii care au lucrat la anuarul colegiului au redescoperit istoria Dianei. Tot de la ei, a venit propunerea de a realiza placa comemorativă”, a spus Elena Crocnan, directorul Colegiului Național „Sfântul Sava” din București.

Masacrul inocenților. Vladimir Andronic avea o lună de zile. Cel mai mic erou

Cel mai tânăr erou martir al Revoluției din decembrie 1989 avea doar o lună. Vladimir Andronic se născuse pe 23 noiembrie. Odihnea în pătuțul său dintr-o casă de pe Știrbei Vodă, vis-a-vis de Radioul public, când un glonț rătăcit, tras dintr-un TAB, l-a ucis. Nu brusc, a agonizat o oră și jumătate.

„Nu cred că m-aş putea uita în ochii lui, dacă ar veni să îşi ceară scuze acum acest personaj”, spune mama lui Vladi, Cătălina.

Continuarea, o puteți citi aici: „Revoluția din decembrie 1989. Masacrul inocenților, 37 de copii uciși. Vladimir Andronic avea o lună de zile. Cel mai mic erou. ”Nu cred că m-aș putea uita în ochii lui”

Imagini: TVR 2

Recomandari