Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Burlacul

Arsenie Boca l-a speriat până în măduva oaselor pe Nicolae Ceaușescu! L-a făcut să înghețe de frică: „Popo, când am să mor?”

Arsenie Boca și Nicolae Ceaușescu. Un sfânt și-un diavol. În anii ’80, cei doi au avut o întâlnire secretă. Singura. Ceaușescu, ateu convins, l-a întrebat pe părinte când și cum va muri. După ce a primit răspunsul, l-a gonit imediat pe Boca, refuzând să-l mai vadă vreodată.

Nicolae Ceaușescu, speriat de cuvintele Părintelui Arsenie Boca

Tatăl lui a plecat în America înainte să se nască

S-a născut în 1910, într-o familie de creștini ortodocși. Iosif și Creștina Boca și-au botezat copilul Zian Vălean, probabil de la „Sânzian”, ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 iunie. Tatăl lui Zian, Iosif, era pantofar, Creștina era casnică.

Foarte multe informații despre familia Părintelui Arsenie Boca nu există. Tatăl lui și-a părăsit familia, în perioada în care Creștina îl avea în pântec pe Părinte și și-a încercat norocul în America. În 1913 se naște Viorela, care moare la doar câteva luni după venirea pe lume.

„Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, jud. Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci.”

Arsenie Boca l-a speriat până în măduva oaselor pe Nicolae Ceaușescu! L-a făcut să înghețe de frică: „Popo, când am să mor?”

Martirul de la gulag, dus la Canal, închis la Jilava

Pe 17 iulie 1945, pentru participarea activă la mișcarea legionară, Părintele Arsenie Boca este arestat și dus la București. Biserica face presiuni uriașe și reușește să-i obțină eliberarea, două săptămâni mai târziu, pe 30 iulie 1945.

Trei ani mai târziu, este prins din nou și aruncat în închisoare din cauza ajutorului pe care îl dăduse luptătorilor anticomuniști, foști legionari pregătiți și parașutați de americani în Munții Făgărașului.

Este schingiuit o lună și jumătate, pus să dea declarații după declarații. Într-un final, este, din nou, eliberat.

Arsenie Boca l-a speriat până în măduva oaselor pe Nicolae Ceaușescu! L-a făcut să înghețe de frică: „Popo, când am să mor?”

A mai fost arestat și anchetat în 1950, 1951, 1953, 1955 și 1956. Până la urmă, comuniștii îi interzic activitatea preoțească, până când a murit torturat de Securitate.

Omul de care i-a fost frică lui Ceaușescu

Sfântul Ardealului, vindecător, făcător de minuni, vrăjitor, călugăr luminat, ascet intelectual, ocultist, impostor, prezicător... Chipul lui Arsenie Boca a devenit icoană pentru zeci de mii de credincioși. Ceea ce puțini știu despre el este că, în anii cei mai grei ai comunismului, părintele a fost chemat la o întâlnire secretă cu Nicolae Ceaușescu. Vestea profețiilor lui Boca ajunsese până la urechile dictatorului, care a avut o singură întrebare pentru el.

„În anii 80, Părintele Arsenie a fost dus și la Ceaușescu, care l-a întrebat: „Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce știi, când am să mor?” și Arsenie i-a spus: „Într-o zi de mare sărbătoare veți fi omorâți amândoi”. Ceaușeștii nu au crezut și i-au spus maiorului care-l adusese pe preot să-l ia din fața lor și să nu-l mai vadă niciodată”, a povestit nepoata părintelui Arsenie Boca, Zoe Dăian.

Legenda spune că Părintele Arsenie Boca ar fi prezis și Revoluția din 1989. Moment pe care nu a mai trăit să-l vadă cu ochii săi. „Înainte de a se sfârși zilele, la părintele a fost o verișoară și el i-a spus: Vezi că eu mor și nu va trece mult timp și în România va fi vărsare de sânge”, este scris în volumul „Alte mărturii despre Părintee Arsenie Boca”. Acesta s-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, cu trei săptămâni înainte de izbucnirea Revoluției din 1989, ce s-a sfârșit cu executarea soților Ceaușescu.

Arsenie Boca ar fi văzut și cum va arăta viața românilor fără regimul comunist. „A spus că după Ceaușescu, dar nu imediat, poporul va suferi mult. Pe români i-ar sfătui să nu fie „cap plecat prea mult”, să aibă demnitate și personalitate”, spunea Zoe Dăian.

Arsenie Boca l-a speriat până în măduva oaselor pe Nicolae Ceaușescu! L-a făcut să înghețe de frică: „Popo, când am să mor?”

Darul clarviziunii

Despre profețiile Părintelui Arsenie Boca a vorbit și preotul Serafim Bădilă, de la Mănăstirea Căișel, citat în „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”:

„La una dintre primele întâlniri ale mele cu părintele Arsenie, dânsul mi-a zis păcatele în faţă, dar nu m-am supărat, pentru că mi-am dat seama că este un sfânt şi nu zice ca să mă batjocorească. Faţa îi strălucea şi nu te puteai uita la dânsul, aşa îi radia faţa de lumină. Era îndumnezeit. Pentru ce zic eu că avea darul clarviziunii? Am fost învăţător la clasele I – IV 20 de ani. Mi-a spus: tu trebuie să pleci de acolo. Să te duci să faci teologia. La aceasta eu i-am răspuns părintelui cu gândul, pentru că nu îndrăzneam cu vorba. În gândul meu am zis: nu mi-am strâns bani şi trebuie bani să faci o şcoală. Părintele mi-a spus: „Mă, îţi pui problema că n-ai bani? Are mama ta”. Fără să-i spun eu că tatăl meu a fost miner şi a trecut la cele veşnice şi mama mea a avut pensie, deci mă putea întreţine, pentru că fratele meu era căsătorit şi surorile mele erau la mănăstire. Deci mama din pensie mă putea ţine”

Recomandari