Live acumX Factor
Prime Time 20:30X Factor

Azi, nu mai putem trăi fără el, dar ai habar cine l-a inventat? În urmă cu 141 de ani, Bell şi Gray erau în cursa pentru brevetarea "minunii". "Domnule, vino aici, vreau să te văd!", primele cuvinte transmise cu ajutorul TELEFONULUI

Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi viaţa ta fără telefon? Dacă astăzi nu ai mai putea trăi fără el, ei bine, în urmă cu aproape un secol şi jumătate, era considerat o minune tehnologică: “Cum să vorbeşti printr-un fir cu cineva aflat la kilometri distanţă? ESTE IMPOSIBIL!”. Şi iată că nu a fost…

Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi viaţa ta fără telefon? Dacă astăzi nu ai mai putea trăi fără el, ei bine, în urmă cu aproape un secol şi jumătate, era considerat o minune tehnologică: “Cum să vorbeşti printr-un fir cu cineva aflat la kilometri distanţă? ESTE IMPOSIBIL!”. Şi iată că nu a fost…

La început a fost cuvântul. Şi-apoi, la un moment dat, a fost inventat telefonul. Controverse au fost multe! Alexander Graham Bell şi Elisha Gray, doi ingineri cunoscuţi în Statele Unite ale Americii, au inventat ideea de telefon. Fiecare în felul lui!

Pe certificatul de naştere al telefonului stă scrisă ziua de 14 ianuarie 1876.

Zvonurile unei minuni tehnologice au împânzit imediat lumea. Astfel, s-au hotărât să breveteze modelul. Amândoi în aceeaşi zi: 14 ianuarie 1876.

În 1874 Bell a început să lucreze la un aparat de telegrafie armonic. Bell considera că mai multe arcuri lamelare la diferite frecvenţe ar putea transforma curentul în sunet. Dar nu avea niciun model. Bell a primit finanţare de la Gardiner Hubbard şi Thomas Sanders.

În martie 1875 Bell l-a vizitat pe Joseph Henry, directorul Institutului Smithsonian şi i-a cerut un dispozitiv electric cu mai multe arcuri prin care spera să transmită vocea. Henry considera că Bell are cumva începutul unei mari invenţii. După ce l-a cunoscut pe inginerul Thomas Watson, Bell a intrat în ultima fază a implementării ideii sale.

Primul moment când cei doi ştiau că totul avea să fie un mare success a fost pe 2 iunie 1875. Elisha Gray experimenta şi el şi a folosit un transmiţător cu apă. Pe 14 ianuarie 1876 Gray a depus patentul unui … telefon. În aceeaşi dimineaţă Bell a depus şi el cererea. Primul la ora locală 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s–au bazat cei ce i–au adjudecat lui Bell invenția.

“Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd” - PRIMELE CUVINTE AUZITE PRIN TELEFON

Bell a folosit un telefon cu un transmiţător lichid, asemănător cu designul lui Elisha Gray. Vibraţia diafragmei a făcut un ac să vibreze în apă, schimbând rezistenţa electrică din circuit. Bell a vorbit. “Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd”. Watson a auzit cuvintele.

A fost prima convorbire telefonică. Ca orice invenţie serioasă, nici aceasta nu a fost lipsită de controverse. Bell a fost acuzat că i-a furat invenţia lui Gray, care a explicat sistemul de telefonie care se ajuta de apă. Dar Bell a reuşit să replice, folosind un patent mai vechi, care înlocuia apa cu mercurul.

100 de DOLARI PENTRU ETERNITATE

Mai târziu, s-a aflat că Bell a mituit angajatul de la serviciul de patente pentru a-şi înregistra invenţia. 100 de dolari şi telefonul a fost al lui.

Pe 3 august, în acelaşi an, Bell a făcut o demonstraţie a unei convorbiri la o distanţă de 8 kilometri. Bell şi partenerii săi s-au oferit să vândă patentul telefonului către Western Union (cea mai mare firmă de telegrafie din lume) cu 100.000 de dolari.

În 1877 compania de telefonie Bell era fondată, iar nouă ani mai târziu SUA avea 150.000 de abonaţi la telefonie. Bell a achiziţionat patentul lui Edison privind microfonul de carbon şi a făcut telefonul practic pentru distanţe lungi.

Istoria telefoniei scrisă de Bell a continuat în 1915, când Bell şi Watson au vorbit peste continentul american, de la New York şi San Francisco.

Recomandari