Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

„Crinul Însângerat”, Veronica Antal, prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va proclama FERICITĂ/ SFÂNTĂ. Și-a apărat fecioria cu prețul vieții, după ce a făcut un legământ de castitate

O credincioasă catolică din România, ucisă în 1958, a fost recunoscută de Papa Francisc ca "martir al credinţei" şi urmează să fie beatificată. Veronica Antal s-a născut în 1935, într-un sat din Moldova. A dorit să se călugărească dar regimul comunist desfiinţase aproape toate mânăstirile catolice, aşa că a făcut doar legământ de castitate.

O credincioasă catolică din România, ucisă în 1958, a fost recunoscută de Papa Francisc ca "martir al credinţei" şi urmează să fie beatificată.

Sfântul pictat în biserică cu mitralieră și cartușe. I-au despicat capul de gât. A refuzat să dea crucea jos, să se lepede de Hristos. Mama și-a vândut apartamentul pentru a-i recupera trupul. 4.000 $

Veronica Antal s-a născut în 1935, într-un sat din Moldova. A dorit să se călugărească dar regimul comunist desfiinţase aproape toate mânăstirile catolice, aşa că a făcut doar legământ de castitate.

Și-a apărat fecioria cu prețul vieții

Într-o zi, în timp ce revenea de la biserică, un tânăr a atacat-o şi a încercat să o violeze, iar pentru că s-a apărat, a ucis-o cu sălbăticie. În urma unei anchete amănunţite, Papa Francisc a confirmat, acum, că Veronica Antal şi-a dat viaţa pentru a-şi apăra castitatea. Data ceremoniei de beatificare se va anunţa ulterior.

Veronica, alături de surorile ei mai mari

Slujitoarea lui Dumnezeu, Veronica Antal, a trăit în feciorie, iar la sfârşitul vieţii sale, pe lângă cununa fecioriei Dumnezeu i-a hărăzit şi cununa martiriului. Această viaţă şi acest martiriu al ei reprezintă o mărturie autentică de credinţă, o credinţă vie, dinamică şi responsabilă. Sfinţenia ei însă nu a fost ceva repentină, întâmplătoare, dar pentru a ajunge la aceasta s-a folosit de toate evenimentele vieţii sale, adică a voit să facă întru toate voinţa lui Dumnezeu, a scris preotul catolic nemțean Pătraşcu Damian, cel care slujește în județul de proveniență a Veronicăi.

Papa Francisc, cel care a semnat actul de recunoaştere a martiriului

Cum a ajuns o româncă din Botești, o „Fericită” a Bisericii Catolice

Veronica Antal s-a născut în satul Nisiporești din comuna Boteşti, judeţul Neamţ. Românca va fi beatificată de Biserica Catolică, după ce Papa Francisc a autorizat publicarea decretului prin care biserica recunoaşte în mod public martiriul său. În acest fel, Veronica Antal devine prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va declara Fericită, echivalentul unei Sfinte în ortodoxie.

Mormântul Fericitei, preacinstit de preoții catolici

„Papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor să publice decretul prin care Biserica catolică recunoaşte în mod public martiriul Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, terţiară franciscană. În acest fel, Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor. Este prima femeie din România pe care Biserica catolică o va proclama Fericită. Ştirea a fost dată sâmbătă, 27 ianuarie 2018, în urma audienţei din ziua precedentă acordată de papa Francisc cardinalului Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor“, este mesajul de la Vatican.

Comemorarea Veronicăi Antal de către comunitatea din satul ei natal

O tinerețe curmată de 42 de lovituri de cuțit

Cu o copilărie trăită cu mare frică de Dumnezeu și în acord cu învățămintele Bisericii Catolice, moldoveanca Veronica Antal a trăit numai 23 de ani. În ziua blestemată de 24 august 1958, în timp ce se întorcea pe jos de la slujba de la biserica situată la 8 kilometri distanţă de sat, a fost atacată de un tânăr, Pavel Mocanu.

Bărbatul a vrut să o batjocorească pe tânăra fecioară, care făcuse legământul de castitate. Mocanu a atacat-o într-un lan de porumb și pentru că victima s-a opus, a înjunghiat-o cu un cuţit. Criminalul a plecat apoi, convins că a ucis-o. Pentru a fi sigur că tânăra s-a stins, bărbatul a revenit la locul faptei, cel mai probabil din dorința de a ascunde cadavrul.

Mare i-a fost mirarea să o găsească pe fecioară agonizând, apoi a continuat să-i aplice lovituri cu cuţitul, victima fiind înjunghiată de 42 de ori.

Biserica Catolică din satul natal al Veronicăi, Nisiporeşti

Criminalul i-a pus pe piept tinerei doi strujeni de porumb, în formă de cruce

Veronica a fost găsită de săteni, cu rozariul strâns în mână, într-o baltă de sânge. Victima avea pe piept doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce. Întreg satul a fost cutremurat de crima oribilă, iar un sat întreg a deplâns moartea unei tinere atât de cuminți și credincioase. După ce a fost înmprmântată, oamenii din sat au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfântă, supranumit-o „Crinul însângerat” sau „Martira curăţiei“.Surse: canonizari.ofmconv.ro, Observator, Adevărul

Fanatik.ro

Şoferul unui Audi s-a oprit din goană abia când i-a sărit o roată şi a intrat în parapet,...

Observator Antena 1

Șoferul vitezoman din Botoșani a transmis Live, pe Facebook, momentul impactului devastator...

Observator Antena 1

O recunosti? Socul zilei! Internata de urgenta! Imaginile momentului in showbiz

Spynews.ro

„Cancer!” Dinu și Deea Maxer au făcut anunțul șocant în direct

Spynews.ro

Vedeta din România care a recunoscut că a participat la lupte ilegale cu interlopi: "Erau bani...

AntenaSport

Care este ritualul de iniţiere în cea mai periculoasă organizaţie a Mafiei din Italia....

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Cu cine a fost căsătorită Mihaela Tatu. Motivul pentru care a divorțat fulgerător după 16...

Playtech.ro

Din păcate, este vorba despre tatăl Monicăi Gabor. Bărbatul a confirmat

Playtech.ro

BOMBA pregătită de Becali! “Gratis îl iau!”. Fotbalistul din naţionala României, la...

Telekomsport.ro

A apărut un nou medicament! Toți pacienții pot beneficia de el

Capital.ro

Ce s-a ales de averea lui Dumitru Sechelariu. Familia, în sapă de lemn!

Impact

A fost găsită moartă în casă, iar medicii au aflat că obișnuia să consume un produs după...

Antena3.ro

România în stare de șoc! Culiță Sterp, bătut cu cureaua! „Nu am mai văzut așa!”

Voxbiz.ro

Ce probleme are o masina care este tinuta in parcare si este folosita foarte putin

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro