Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Adela

"Cupidon cu brațele frânte”. Știi că prima fotografie din istoria noastră a împlinit 172 de ani?

În noiembrie 1848, Carol Popp de Szathmary, faimosul fotograf, reîntors după o lungă călătorie prin Imperiul Austriac, îl pozează, în atelierul său din București, pe ”Cupidon cu brațele frânte”, o statuie proprietate personală. Este prima fotografie din istoria noastră, păstrată în Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei

”Cupidon cu brațele frânte”, statuia din colecția personală a lui Carol Popp de Szathmary, prima fotografie din istoria noastră

Pe 19 martie 1843, la 17 ani după ce Nicephore Niepce realizase prima fotografie din istoria omenirii (”Point de vue du Gras”), ”Vestitorul românesc” anunță funcționarea unuia dintre primele ateliere fotografie de dagherotipie din București, termen ce desemna întâia tehnică fotografică reușită. Aparținea ”madamei” Wilhelmina Priz și se găsea pe proprietatea pictorului Anton Chladek, nu departe de Biserica Radu Boteanu. Se află la concurență mare cu cel al lui Carol Popp de Szathmary (n.r. - pe care-l vom găsi scris și Carol Pop de Satmari ori Carol Popp de Sătmar), fondat tot în același an, 1843, vis-a-vis de locul pe care se aflase Biserica Sărindar, demolată în septembrie 1839, exact unde se găsește, astăzi, Cercul Militar Național.

Carol Popp era născut pe 11 ianuarie 1812, la Cluj. Studiase Dreptul, lucrase, o vreme, ca funcționar, la Sibiu. Iubea pictura, aflase tainele ei la Roma. Ajunsese la Viena, la Academia de Arte. În București trăsese destul de devreme, la doar 20 de ani, după ce se îndrăgostise de Maria Văcărescu, viitoarea soție a spătarului Costache Ghica și a doua consoartă a prințului Gheorghe Bibescu. Avea un limbaj pictural greoi și migălos. S-a aplecat spre litografie, realizând un ”Album cu vederi din Transilvania”, în 1841.

1843 îl găsește în Țara Românească. Prinde un teren de la Ștefan Greceanu, îl închiriază și aici ridică un atelier. Dar Europa ”fierbe”. Pleacă în Imperiul Austriac, îl prinde Revoluția de la 1848. Trăiește, pe viu, frământările din Viena ori Budapesta. Se întoarce, în toamna lui 1848, la București. E calm, dar un calm ce vine după trei luni de agitație. Nimănui nu-i stă mintea la dagherotipii, la fotografii. Nu are clienți.

”Când îl sărută, îi băgă în gură biletul de eliberare!” Cum a salvat Maria Rosetti revoluționarii de la 1848!

Posedă o colecție impresionantă de antichități. Una dintre statuete este ”Cupidon cu brațele frânte”. Decide să o imortalizeze în atelierul său de pe Podul Mogoșoaiei. Trage cu aparatul de dagherotipie de la Sf. Sava, sensibilizează o foaie de hârtie de tip ministerial, ce-i servește ca negativ. Specifică faptul că e făcută în 1848, ”Jahre 1848 November”, precum și că vorbim despre prima sa imagine și, automat, întâia fotografie de pe teritoriul nostru, ”Die aller erste Photographie ichgemacht habe”. Firește, caliotipia nu are o calitate uriașă, dar este un pas imens pe drumul către o imagine de calitate.

"Cupidon cu brațele frânte”. Știi că prima fotografie din istoria noastră a împlinit 172 de ani?

O vedere de senzație, o panoramă a orașului București, ”trasă” la 1863, de către Carol Popp de Szathmary

Carol Popp de Szathmary nu se oprește aici. Devine primul fotograf atestat de pe aceste meleaguri, e ”oficialul” lui Alexandru Ioan Cuza ori Carol I. Mulți îl consideră printre primii 10 fotografi din Europa. Realizează întâiul reportaj fotografic de război, e pionier în foto-jurnalism. În 1871, trimite către Primăria Bucureștilor o solicitare de mărire a atelierului, cu un plan atașat.

”Domniloru Membri

Am închiriatu de la D-nul Ştefan Greceanu 7 stânjeni de locu din faţa podului Mogoşoai ce este visavis de biserica Sărindaru şi voescu a construi pe dînsulu unu Atelieru Photographicu provisoriu dupe alăturatulu planu.

Vă rogu dar, să bine voiţi a-mi da autorisaţie pentru începerea lucrării.

Al Domniilor Vostre

supus Carol Satmari”

În perioada 1860 - 1870 publică un album cu 100 de fotografii. La 1862, suie cu al său aparat în Turnul Colței și ”trage” prima imagine panoramică a orașului lui Bucur. Trei ani mai târziu, îl găsim la vernisajul primei expoziții de artă din București, alături de Aman ori Carol Storck. Ajunge în China, apoi în Siberia, după ce obține acordul de la Țarul Rusiei. Aici realizează fotografii artistice de excepție. Se stinge în iulie 1887, la București.

Recomandari