Doi ani de la COLECTIV. 30 octombrie 2015 - Pentru ea, ziua în care i s-a urat ultima dată „La mulți ani!”. Pentru ei, ziua în care le-a fost furată sora, iubirea vieții și cea mai bună prietenă

 
+6 click pentru
galerie

Pe 30 octombrie 2017 se împlinesc doi ani de la Colectiv. Pe 30 octombrie 2015, Elsa, o femeie mereu cu zâmbetul pe buze, și-a adunat fratele și prietenii pentru a-și sărbători ziua de naștere. Împlinea 37 de ani.

Ana Albu, sau Elsa așa cum îi spuneau prietenii, a fost victima cu numărul 57 a tragediei care a lăsat sechele în colectivul românesc. A primit îngrijiri medicale la Spitalul "Sfântul Ioan", acolo unde a ajuns în seara de 30 octombrie cu arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii. Apoi a fost transferată la Spitalul de Arşi și a rămas internată până pe 19 noiembrie 2015 când nu a mai putut lupta pentru viața ei și a murit.

A lăsat în urmă o durere fără margini. Familia, prietenii și toți cei pe care i-a cunoscut în România își aduc aminte de ea, dar nu sunt singurii. Elsa avea o altă familie în Marea Britanie, în Luton, acolo unde era rezidentă de 11 ani. În Anglia, l-a cunoscut și pe Dwain Mensah, jumătatea sa.

Ziua în care s-a născut este ziua în care a plecat

Lizica, un alt apelativ folosit de prieteni, obișnuia să vină în România în fiecare an, în luna octombrie, pentru a-și sărbători ziua de naștere. Lucru pe care l-a făcut și în 2015. În ziua de 30 octombrie, a plecat împreună cu fatele său, Adrian, și cu prietenii la Clubul Colectiv pentru a sărbători. Acolo, trupa „Goodbye to Gravity”, își lansa cel de-al doilea album printr-un concert. Nimeni nu avea să prevestească tragedia din Clubul „Colectiv”, situat în incinta fostei fabrici ”Pionierul”, ce urma să fie declanșată la ora 22:30.  Artificiile pirotehnice folosite în timpul concertului au dezlănțuit incendiul, soldat cu 64 de morți și 173 de răniți.

Adrian Albu a fost singurul care a supraviețuit din grupul lor de prieteni. Elsa și prietenii care au venit în club pentru ea nu mai sunt.


Elsa, împreună cu fratele ei

Iubitul ei britanic a povestit că, după izbucnirea incendiului, în club s-a iscat o ambuscadă şi Elsa a căzut, fiind împinsă de alţi oameni. Fratele ei a reuşit să o ridice şi să o ducă până la uşă, unde a împins-o afară. Însă a avut loc o explozie şi Adi n-a mai apucat să iasă.  Elsa a intrat din nou în incinta clubului să-l caute. 

Logodnicul ei este de doi ani în șoc

Dwain Mensah a stat la căpătâiul ei de când a aflat de situația gravă din România și a venit pentru a-i fi alături Elsei până când aceasta a închis ochii. El este cel care a anunțat printr-un mesaj înfiorător că femeia vieții lui a pierit:

"Ea e Elsa Albu. Ea era lumea mea. Acea lume nu mai este. A fost cel mai puternic, curajos și fidel suflet. Urma să ne căsătorim anul viitor și voiam să facem un copil. Dacă era băiat l-am fi numit Gabriel, dacă era fată, Ava. Fiecare minut petrecut cu Elsa a fost perfecțiune pură. Am iubit-o din clipa în care i-am văzut ochii și până când i-a închis. Vă mulțumesc pentru toate mesajele și pentru susținere. Sunt sigur că a știut că ați iubit-o. Elsa, îmi va lipsi zâmbetul tău, sărutul tău, atingerea ta. Îmi va lipsi fiecare bucățică din tine, iar viața mea nu va mai fi la fel. (...) sper că tu și mama ta sunteți fericite și sper ca într-o zi să te revăd. Te iubesc şi te voi iubi mereu, Elsa Albu".


Elsa, în momentul în care a spus „Da” cererii în căsătorie

Toți prietenii Elsei s-au mobilizat pentru recuperarea ei și au trimis o petiţie premierului britanic, David Cameron, pentru ca ea să fie transferată în Marea Britanie, ţară în care locuia de 11 ani.

Petiţia a fost intitulată "Aduceţi-o pe Elsa acasă!". Ei aminteau că Elsa era rezident în Marea Britanie de 11 ani, perioadă în care a plătit taxe statului, şi susţineau că sistemul de asigurări britanic ar trebui să-i acorde ajutorul. Singura problemă era că Regatul Unit nu putea suporta costurile de repatriere în valoare de 50.000 de lire. Totul a rămas la decizia românilor. Până când oficialitățile s-au hotărât, deja starea Elsei se înrăutățea pe zi ce trece, iar transportul ei era moarte sigură.

Au trecut doi ani de la tragedia din Clubul Colectiv, iar cel care urma să îi fie soț Elsei își strigă durerea.

Vreau să te întorci, tzitzi… Nici nu știu cum a trecut acest an și încă nu pot realiza tot ce s-a întâmplat. Mi-e dor de tine… Câinilor le e dor de tine! Mă voi întoarce anul viitor… în același timp… în același loc… 1-2 ore petrecute la mormântul tău compensează cu cele 364 de ore trăite fără tine… Aș fi vrut să fiu alături de tine atunci… Aș fi vrut să te fi însoțit anul trecut pentru a te proteja de orice ți-ar sta în cale, ca întotdeauna. Mă urăsc pentru că nu am fost acolo! (...) Ai fost și vei rămâne iubirea vieții mele ! Ne vedem curând!”, i-a scris iubitul ei pe contul de Facebook.

Elsa este permanent în gândul prietenilor și al foștilor colegi

Elsa, alături de Mimi Voicu, prietena ei cea mai bună care a pierit în noaptea fatidică

Ceilalți prieteni încă nu s-au obișnuit cu ideea că au pierdut-o:

Ești în gândurile noastre zilnic....mai dă-ne un semn, fată! O să îmi fie dor de tine toată viața... Te iubim mult mult! Multumim, Elsa!”, i-a scris o prietenă pe contul ei de socializare.

În urmă cu o lună, a avut loc întâlnirea de 20 de ani de la absolvirea liceului, la care Elsa ar fi trebuit să participe. Colegii i-au dedicat tortul aniversar, în semn de omagiu.

Foto: Facebook, Hepta

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe