Doi ani de la COLECTIV. Goodbye to Gravity. "S-au apucat de cântat în adăpostul antiatomic de la federația de scrimă. Au pus cartoane de ouă pe pereți”...

Alex Pascu i-a născut. I-a adunat pe Mihai Alexandru, pe Vlad Țelea și pe Bogdan Enache și, cu toții, au fondat ”Goodbye to Gravity”, un vers dintr-o melodie ”Iron Maiden”. Apoi li s-a alăturat, ca solist, Andrei Găluț. ”Alex cânta de la 14 ani. Atunci le-am dat, pentru repetiții, adăpostul de la federație”, își aduce aminte Ana Pascu, mama, fost președinte de for la ”Scrimă”. ”Am decis să-l tratez în România. Când m-am trezit, era prea târziu”, spune acum

Alex Pascu i-a născut. I-a adunat pe Mihai Alexandru, pe Vlad Țelea și pe Bogdan Enache și, cu toții, au fondat ”Goodbye to Gravity”, un vers dintr-o melodie ”Iron Maiden”. Apoi li s-a alăturat, ca solist, Andrei Găluț. ”Alex cânta de la 14 ani. Atunci le-am dat, pentru repetiții, adăpostul de la federație”, își aduce aminte Ana Pascu, mama, fost președinte de for la ”Scrimă”. ”Am decis să-l tratez în România. Când m-am trezit, era prea târziu”, spune acum

”Goodbye to Gravity” s-a născut în 2010. Alex Pascu, ”motorul”, sufletul trupei ”Thunderstorm”, care cânta încă din vremea liceului, i-a luat pe Bogdan Enache, Vlad Țelea și Mihai ”Mișu” Alexandru, au vorbit cu solistul Andrei Găluț, câștigătorul ediției din 2007-2008 a concursului ”Megastar” și au decis că trebuie să pună bazele formației. Pascu era fan înrăit ”Iron Maiden”, așa că împreună cu Vlad au ales și numele, un vers din ”The Wicker Man” - ”Say goodbye to gravity and say goodbye to death”.

Ana Pascu, una dintre marile doamne ale sportului nostru, ani de zile Președintele Federației Române de Scrimă și ”vice” al celei internaționale, e mama lui Alex. Un an de zile după tragedie, după Incendiul din Clubul ”Colectiv”, n-a vorbit. Pentru că n-a putut. Trei luni a plâns, non stop. Apoi i s-a destăinuit lui Cătălin Tolontan. ”La 14 ani, în liceu, când Alex s-a apucat de cântat, le-am dat, pentru repetiții, adăpostul antiatomic de la federație, undeva într-un subsol. Nu deranjau pe nimeni acolo. M-am amuzat când am văzut că au lipit cartoane de ouă pe pereți, ca să izoleze fonic locul”, încearcă să zâmbească doamna Pascu, alungând un zâmbet apărut, așa, ca o aducere aminte...

Pe 1 iulie 2011, ”Goodbye to Gravity” primește botezul în lumea bună, cântând la ”B'ESTFEST”. Vlad Țelea era un om de spectacole, nu stătea pe loc, atrăgea. În ”civilie” era arhitect, făcea grafică 3D. Mihai Alexandru, la fel. Arhitect. Când Alex i-a propus să li se alăture, ”Mișu” a devenit cea mai fericită persoană din lume. Bogdan Enache se învârtea, de peste 20 de ani, în industria muzicală de gen, era un ”veteran”, cântase și în alte trupe. Andrei Găluț venise cu vocea rock. ”Pe scenă, trebuie să fii sălbatic, energia ta să o transmiți publicului.Și asta făceau cei de la Goodbye to Gravity”, spun prietenii.

Pe 27 noiembrie 2012 lansează primul album, ”Goodbye to Gravity”, la ”Silver Church”, din București. Trupa începe să scoată capul în lumea bună a metalului. Din nou Ana Pascu: ”Alex a avut o ofertă de a pleca în străinătate, cu job-ul, la Frankfurt. A refuzat. A preferat să rămână alături de trupa sa”.

Pe 29 noiembrie 2015, ”Goodbye to Gravity” anunță că a doua zi vor lansa cel de-al doilea album al trupei, ”Mantras of War”, la Clubul ”Colectiv” din Capitală, în incinta fostei fabrici ”Pionierul”. Intrarea va fi liberă, promit un show de zile mari, cu efecte pirotehnice.

Ceea ce a urmat, se știe. Distracția s-a transformat în tragedie, lansarea a devenit ”Incendiul din Clubul Colectiv”. Andrei Găluț mai are timp chiar să facă o glumă, văzând focul: ”Așa ceva nu era prevăzut în program”...Apoi toată lumea știe ce a urmat. Din păcate.

Vlad Țelea s-a stins acolo, la ”Colectiv”. În blestematul de tabel cu decedații ocupă a doua poziție. Primul e Mihai Alexandru. Ambii pleacă pe 30 octombrie, în seara tragediei. 34 și, respectiv, 37 de ani. Bogdan Enache, 41 de ani, rezistă până pe 8 noiembrie. Tipul acela plin de viață, mereu cu poantele la el, decedează în timp ce e trimis de la Spitalul de Arși către o clinică din Elveția. ”Și acum cine ne mai spune poantele?”, se întreabă prietenii. Alex Pascu, basistul trupei, pierde lupta pe 11 noiembrie, pe pista unui aeroport francez. ”Din a doua zi am vrut să-l transfer pe Alex la un spital din Franța. Un demnitar de acolo, fost scrimer, care a aflat de nenorocirea mea, m-a ajutat să obțin garanția de 350.000 de euro pentru transfer, dar o doctoriță de aici m-a sfătuit să nu-l duc. A fost o frămîntare mare în inima și în sufletul meu. M-am hotărît însă prea târziu”, declară, peste un an, pentru tolo.ro, doamna Ana Pascu. 33 de ani.

Andrei Găluț, ultimul sosit, solistul, e singurul care rezistă, deși, în afara colegilor de trupă, a prietenilor, a fanilor, a pierdut-o și pe Mădălina Strungaru, 29 de ani, logodnica sa, decedată la Spitalul ”Floreasca”, pe 12 noiembrie, cu care urma să se căsătorească. Ajunge în Germania, de aici, în Olanda, la Beverwijk. Un an de zile durează recuperarea. Apoi, un mesaj, postat pe un site de socializare, în care anunța că este bine și că vrea să ducă mai departe numele ”Goodbye to Gravity”. În memoria colegilor de trupă și în memoria celor 64 plecați după incendiul din Clubul ”Colectiv”.

Surse: tolo.ro, wikipedia. Credit foto: Teodora Maftei, Miluță Flueraș

Ultimele știri