Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Miracolul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Moaşa poloneză ce şi-a riscat viaţa să aducă pe lume 3000 de bebeluşi în Auschwitz.

Al Doilea Război Mondial a dus la exterminarea comunităţii evreieşti poloneze. Aproape trei milioane au căzut victime persecuţiilor germane şi a genocidului. Câteva zeci de mii au supravieţuit ocupaţiei, fiind ascunşi de polonezi, care riscau, astfel, pedeapsa cu moartea. Mii de localnici şi-au dat viaţă încercând să-și salveze semenii. Este şi povestea Stanislawei Lecszynscki, cea care a rămas în istorie ca „Miracolul nou-nascutiilor”, salvând 3.000 de copii.

Al Doilea Război Mondial a dus la exterminarea comunităţii evreieşti poloneze. Aproape trei milioane au căzut victime persecuţiilor germane şi a genocidului. Câteva zeci de mii au supravieţuit ocupaţiei, fiind ascunşi de polonezi, care riscau, astfel, pedeapsa cu moartea. Mii de localnici şi-au dat viaţă încercând să-și salveze semenii. Este şi povestea Stanislawei Lecszynscki, cea care a rămas în istorie ca „Miracolul nou-nascutiilor”, salvând 3.000 de copii.

Stanislawa Lesczynska s-a născut pe 8 mai 1896 în Lodz, Polonia. S-a căsătorit cu Bronislaw Lesczynski în 1916 iar patru ani mai târziu s-au mutat în Varşovia împreună cu fetiţă lor , Sylwia. Tot atunci a început şcoală de asistente pentru copii, cea de moașe. Și-a iubit meseria şi a fost la datorie zi şi noapte, asistând la naşterile de acasă, aşa cum se obişnuia în trecut. A lucrat în cele mai sărace locuri din Lodz şi adesea parcurgea kilometri întregi pentru a ajunge la femeile ce urmau să nască.

Începutul unor experienţe grele

Când al Doilea Război Mondial a început, Stanislawa şi soţul sau au fost implicaţi în celebra ”Mişcarea de rezistenţă poloneză” împotriva naziştilor, dar în cele din urmă, întreagă familie a fost prinsă de Gestapo în 1943. Soţul sau a fost omorât în revoltă de la Varşovia, din 1944, cei doi băieţi ai familiei au fost trimişi în lagăre de muncă în Germania iar ea şi fiica sa au ajuns într-un sector non-evreu de la Auschwitz, temutul loc.

Înainte ca ea să ajungă în lagăr, în aprilie 1943, toţi nou-născuţii erau omorâţi. În timpul perioadei în Auschwitz, avea să ajute la aducerea pe lume a 3.000 de bebeluşi. Jumătate dintre ei a fost omorâtă, iar alţii au murit în condiţii îngrozitoare în lagăr. Dar, după 1943, peste 500 de copii cu păr blond şi ochii albaştri au fost trimiși în Germania pentru a fi crescuţi de către familiile adoptive, în timp ce alţi 30 au supravieţuit în lagăr. Moașa a reuşit să facă un semn copiilor ce erau adoptaţi de familile non-poloneze, în speranţa că într-o zi se vor întoarce la mamele lor.

Toţi cei 3.000 de copii moşiţi de Stanislawa s-au născut vii, nici unul nu a murit la naştere .A fost numită „mama” de către prizonieri.

Acceptarea celor întâmplate

Când cel de-al Doilea Război s-a încheiat, Stanislawa s-a întors la locul ei de muncă în Lodz. Ce doi băieţi ai săi au supravieţuit în lagărul de muncă din Germania. Foarte rar a vorbit despre perioada petrecută în Auschwitz şi nu a considerat ceea ce făcuse un act eroic sau neobişnuit. Această a participat la o celebrare neoficială în 1970 unde a întâlnit o parte dintre nou-născuţii de atunci care au supravieţuit.

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Mama adolescentei biciuite de iubit, în Suceava: ”Îmi spuneau că se joacă”
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Horoscop 17 februarie 2020. Zodia care suferă decepții crunte. Nu lăsați suferința să va afecteze starea
  Capital.ro
 8. Europa, la PICIOARELE Romaniei! Tara noastra a dat LOVITURA! E OFICIAL
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. S-a atins maximul penibilului la Kanal D! Vedeta care nu se spală pe mâini după ce merge la baie: „Nu pot să mănânc din mâinile tale!”
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul