Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Misterul MORMÂNTULUI CRĂIESEI, o movilă uriașă sub care și-ar dormi somnul de veci „o femeie mare de tot şi îmbrăcată într-un fel de rochie de mireasă. Şi în jurul ei sunt comori”

Satul Alba din comuna Hudești din Botoșani e unul ca oricare din zonă: nici prea bogat, nici prea sărac, cu un peisaj care nu se remarcă prin nimic: câmpii, dealuri și movile. Cu toate astea, mulți localnici au aflat de la bătrânii de altădată legende și povești locale pline de mister.

Satul Alba din comuna Hudești din Botoșani e unul ca oricare din zonă: nici prea bogat, nici prea sărac, cu un peisaj care nu se remarcă prin nimic: câmpii, dealuri și movile. Cu toate astea, mulți localnici au aflat de la bătrânii de altădată legende și povești locale pline de mister.

Alba nu ar fi o așezare rurală oarecare, ci sub cea mai mare movilă și-ar dormi somnul de veci un uriaș. Iar mormântul ar fi plin de comori, dar nimeni nu s-a încumetat să sape pentru a le descoperi. Blestemul ar fi unul crunt, de moarte. Și „Mormântul Crăiesei”, așa cum e cunoscut de hudeșteni nu este unul singular, satul fiind împânzit de movile. Specialiştii în etnografie și antropologie spun însă că ele sunt în mare parte morminte vechi, ale neamurilor migratoare, din veacurile întunecate ale istoriei, majoritea războinici-călăreţi.

Misterul ”Mormântului crăiesei” de pe malurile Pârâului Alb

Una dintre cele mai misterioase şi mai fascinante movile din zonă este numită ”Mormântul Crăiesei”, așezată în mijlocul unei mlaştini ciudate, pe malurile Pârâului Alb. Acolo se spune că şi-a găsit odihna un războinici germanic din vremuri de demult, mort în urma luptelor cumplite cu hunii. Etnologii spun că uriașul ar fi fost îngropat alături de calul binecredincios, alături de care a pierit în bătălie. Localnicii însă au alte versiuni ale poveștii. Unii ştiu de la bătrâni că acolo zace o femeie uriaşă.

”Acolo, am aflat de la o bătrână din sat, se află o femeie uriaşă. Mare de tot şi îmbrăcată într-un fel de rochie de mireasă. Şi în jurul ei sunt comori”, a povestit o săteancă. Soțul ei cunoaște o altă variantă, la fel de fascinantă și greu de demonstrat. „Acolo se zice că este îngropată din vremuri de demult o crăiasă frumoasă. O femeie războinică că avea şi sabie şi coif. Se zice că stă acolo cu păr lung şi frumos, omorâtă de cine ştie cine. Oricum era regină de au îngropat-o aşa”.

Indiferent de legendă, oamenii au căzut în unanimitate asupra unui aspect: ştiu că acolo sunt comori nenumărate. Dar nu au avut curajul să se apropie niciodată. Pe de o parte din cauza mlaştinii, pe de altă parte din cauza blestemelor.

”Doamne fereşte, mi-a spus mătuşa că este blestem mare să săpi acolo. Nu se atinge nimeni”, spune săteanca. Oamenii locului ezistă să se apropie de ”mogilă”, cum îi mai spun. Este un loc întunecat şi bântuit. Doar ciobanii îli lasă oile să pască peste movilă. O altă legendă spune că această crăiasă a fost urmărită de nişte duşmani. Ea călărea pe un cal alb şi s-a înecat în mlaştinile de pe malurile Pârâului Alb. S-a scufundat cu tot cu cal în smârcuri. Poporul ei i-ar fi ridicat mai apoi movila. Tocmai de aceea satul s-ar numi Alba, iar apa respectivă - Pârâul Alb”, au povestit localnicii reporterilor de al Adevărul.

Sub mormanul de pământ ar fi îngropat un luptător ostrogot

Profesorul pensionar din sat, Gheorghe Apătăchioaei, a cercetat mai mulți ani misteriul care planează în jurul „mormântului Crăiesei”. Bătrânul spune că, dincolo de legendă, movila este un mormânt cât se poate de real și acolo s-ar afla, după anumite piese de inventar recuperate din movilă, mormântul unui războinici ostrogot, o căpetenie.

”Mormântul a fost cercetat o singură dată, la începutul secolului al XIX lea, cu metodele de atunci. Mărturiile vremii spun că acolo s-au găsit nişte obiecte, ale căror poze au apărut mai târziu şi în posesia cărora am intrat şi noi. Sunt obiecte germanice. Inclusiv coiful este al unui germanic. Totodată defunctul se spune că avea părul păstrat. Era lung şi roşcat. De aceea au crezut că este o femeie şi i-au spus ”crăiasa”. După aceea şi-au dat seama că este un bărbat, un războinic, înarmat. A fost îngropat cu tot cu calul, a declarat sursa citată.

Indiferent care ar fi adevărul, comuna merită vizitată atât pentru fascinantele legende ale locului, dar mai ales pentru oamenii ospitalieri care oferă turiștilor atât povești, cât și bucate tradiționale.

Surse: Botoșăneanul, Monitorul de Botoșani, Adevărul

Fanatik.ro

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada

Spynews.ro

Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲

Spynews.ro

"Taxa Covid" pentru bătrâni. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi taxate...

AntenaSport

Marius Csampar își caută soţie. Cum arată femeia ideală pentru omul care a comis 6 crime...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Travis Scott a avut o relație cu Rihanna. Uite de ce au ținut-o ascunsă!

Zu TV

PATRU momente în care familia Kardashian a fost la un pas de moarte

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Îl mai știi pe Timmy, din serialul Pasiuni? Incredibil ce destin tragic a avut

Playtech.ro

Filmele care i-au făcut pe protagoniști să-și piardă mințile. Ce s-a ales de acești actori

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Anunţ fără precedent făcut de dr. Rafila! România începe testarea în masă

Capital.ro

O recunoști? Fetița cu chip de păpușă a devenit una dintre cele mai de succes artiste din...

Impact

Telenovela de la Mănăstirea Jieț. Bărbatul acuzat de hărțuire: „Am avut o relație cu...

Antena3.ro

Denise Rifai revine! Cu ce televiziune a semnat fosta vedetă Realitatea Tv

Voxbiz.ro

Un mecanic a facut schimbul de ulei la o masina care a stat 13 ani. Cand a vazut ce iese din...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro