Moritz a salvat 10.000 de evrei, dar NU și pe sora sa, moartă la Auschwitz! Povestea cutremurătoare a unui miliardar devenit erou în secret

 
+4 click pentru
galerie

Moritz Hochschild este unul dintre eroii mai puțini cunoscuți ai planetei, care a reușit să salveze mai biine de 10.000 de evrei. Istoria l-a păstrat în arhive ca fiind „Baronul Tinichelei”, omul care a reușit să-i salveze pe toți, mai puțin pe sora sa!

Cât a trăit, germanul de origine evreiască Hochschild, născut în 1881 în micuţul orăşel Biblis din landul Hessa şi emigrat în 1921 în Bolivia, a fost hulit pentru că nu se gândea decât la profit. Însă fostul magnat al cositorului din America de Sud a dat dovadă şi de generozitate înainte şi în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, un lucru neştiut pe timpul vieţii sale şi care a ieşit la iveală abia acum din tonele de documente ale companiei miniere Comibol. 

Hochschild s-a născut într-o familie de evrei, preocupată de industria minieră. Și-a făcut studiile de specialitate și a ales să se angajeze la cea mai mare companie din Germania, care la momentul respectiv avea mai binede 20.000 de angajați. A fost trimis ca agent în Spania și în Australia, fiindcă afacerile erau prospere și legătura cu partenerii era importantă.

 Moritz Hochschild a salvat 10.000 de evrei de ororile lui Hitler

Moritz Hochschild a salvat 10.000 de evrei de ororile lui Hitler

                                                      Moritz Hochschild     

A ajuns apoi în Africa de Sud, acolo unde a început să lucreze pe cont propriu. După câțiva ani în Chile, Moritz s-a întors în Germania, acolo unde a rămas până la finalul Primului Război Mondial. Apoi a mers în Bolivia, acolo unde a construit un adevărat imperiu bazat pe industria minieră.

Profitând de prietenia pe care o avea cu liderul bolivian de la acea vreme, German Busch (1937-1939), el l-a convins să semneze un decret ce înlesnea stabilirea evreilor în ţara sa. Decretul, semnat în 1938, era rezervat angajării agricultorilor, dar a reprezentat o portiţă de intrare şi un colac de salvare pentru mii de evrei ameninţaţi cu moartea.

Moritz Hochschild a salvat 10.000 de evrei de ororile lui Hitler

                            Evrei fugiți din Germania și ajunși în Bolivia

În strict secret, Bolivia a devenit o gazdă pentru poeţi, istorici, profesori, mici afacerişti și nu numai, a spus Edgar Ramirez.

„A salvat multe suflete de Holocaust aducându-le în Bolivia şi creând locuri de muncă“, explică la rândul ei pentru AFP Carola Campos, şefa Serviciului de comunicare al Comibol.

Mai bine de 10.000 de oameni au reușit să ajungă în Bolivia. Presa locală l-a denumit „Schindler de Bolivia”.

A SALVAT DE ZECE ORI MAI MULȚI EVREI DECÂT SCHINDLER

Oskar Schindler a devenit un personaj arhicunoscut după filmul de succes din 1993, regizat de Steven Spielberg, despre modul în care antreprenorul a salvat peste 1.000 de evrei, pe care i-a angajat în uzinele sale, în Polonia ocupată de nazişti.

Evreii fugeau din Germania și, odată ajunși în portul din Chile, aceștia luau trenul către Bolivia, acolo unde se afla salvarea. Transportul și cazarea erau asigurate, iar evreii salvați primeau loc de muncă și tot ce aveau nevoie pentru a începe o viață nouă.

Moritz Hochschild a salvat 10.000 de evrei de ororile lui Hitler

                   Moritz Hochschild a salvat 10.000 de evrei de ororile lui Hitler

PE TOȚI, DAR NU ȘI PE EA...

Folosindu-și uriașa avere, Moritz Hochschild a salvat mai bine de 10.000 de oameni. Totuși, nu a reușit s-o salveze pe sora sa, care a murit în lagărul de la Auschwitz...

Surse: criticarad.ro, wikipedia.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI