Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:00Film: Maleficent

”Morții erau duși într-o cameră neagră, unde era nisip ud pe jos. Se auzeau deţinuţii cum mestecau în gol, în vis, de foame!” Teroarea închisorii de la Periprava. Amintiri...

Un martor din dosarul fostului torţionar Ioan Ficior a arătat la instanţa supremă, că deţinuţii care ajungeau în Colonia de muncă de la Periprava erau bătuţi, puşi să taie stuf, în apă până la brâu, printre şobolani de baltă, înfometaţi şi obligaţi să bea apă din Dunăre sau din gropi, fără să primească îngrijiri medicale. Omul a povestit că într-o cameră neagră, unde era nisip ud pe jos, se duceau în permanenţă morţi.

În 2013, IICCMER a identificat la Periprava un posibil loc de înhumare a deţinuţilor decedați în perioada 1958-1963 în Colonia de muncă de aici.

IICCMER

Un martor din dosarul fostului torţionar Ioan Ficior a arătat la instanţa supremă, că deţinuţii care ajungeau în Colonia de muncă de la Periprava erau bătuţi, puşi să taie stuf, în apă până la brâu, printre şobolani de baltă, înfometaţi şi obligaţi să bea apă din Dunăre sau din gropi, fără să primească îngrijiri medicale. Omul a povestit că într-o cameră neagră, unde era nisip ud pe jos, se duceau în permanenţă morţi.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au continuat miercuri audierile martorilor din dosarul în care fostul torţionar Ioan Ficior este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, iar în fond a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

”Am stat două zile fără aer, într-un bac pentru produse petroliere. Am rămas anchilozat”

Unul dintre martori le-a povestit judecătorilor despre perioada în care el a fost încarcerat la Colonia de muncă de la Periprava, unde a ajuns cu un bac pentru produse petroliere, după două zile de mers fără aer, anchilozat din cauză că nu se putea mişca.

„Când am fost scoşi pe gura bacului, am fost întâmpinaţi de ofiţeri şi subofiţeri, care ne-au primit poate cum aţi văzut în lagărele naziste, cu ameninţări, lovituri, înghesuiţi cu paturile armelor în timp ce ni se spunea să intrăm în ordine. Ne-au lovit fără pic de milă, să ne pună în temă cu ce ne aştepta la Periprava, unde s-a confirmat starea de teroare. Am fost purtat pe jos pe ploaie măruntă, până la acel lagăr de exterminare. Am fost băgaţi în barăci, printre nişte pături care nu aveau lenjeria. După o oră s-au deschis cele două uşi ale barăcii şi a apărut un grup de ofiţeri şi subofiţeri, conduşi de colonelul Condurache Dumitru. Ne-au ordonat să ieşim în faţă şi să îi raportăm datele personale, anii de condamnare şi motivul”, a spus martorul, care a precizat că a stat la Periprava până în 8 septembrie 1959, când a fost eliberat prin decret de graţiat pentru uneltire contra ordinii sociale, notează news.ro.

Martorul le-a mai spus judecătorilor că deţinuţii erau chinuiţi, bătuţi, înfometaţi, puşi la muncă silnică, fără să primească asistenţă medicală când erau bolnavi.

”Singura apă pe care o beam era din Dunăre sau din bălți. Munceam în tovărășia șobolanilor”

„Eram împinşi de la spate să tăiem stuf, uneori în apă până la brâu, în tovărăşia şobolanilor de baltă, a lipitorilor, în bătaia soarelui necruţător. Ajunseserăm numai răni cu puroi de la nisipul acela al Peripravei. Apa pe care o beam era numai din Dunăre sau din nişte gropi. Apa împuţită, caldă, amară, împreună cu acea mâncare proastă, ne-a provocat o epidemie. Nu ni s-a acordat îngrijire medicală”, a precizat martorul.

Ruinele Periplavei...

El a mai povestit că deţinuţii nu primeau apă şi munceau în soare, iar gâtul şi umerii erau decojiţi şi arşi până la carne.

Întrebat de judecător dacă s-a întâlnit cu Ioan Ficior cât a stat la Periprava, martorul a spus că îl vedea pe comandatul coloniei de muncă în curte, precizând că acesta nu a intervenit niciodată când deţinuţii erau bătuţi şi înjuraţi.

„Nu am turnat niciodată pe nimeni. În dosarul de la CNSAS, am găsit declaraţii ale vecinilor. Am vrut să mi se elibereze certificat că nu am fost informator, am fost refuzat”, a mai spus martorul.

Acesta a arătat că acum poate să spună că, omeneşte, îl iartă pe Ioan Ficior.

„I-am întâlnit şi pe Condurache, şi pe Ficior, erau şefii de coadă la alimentară la Piaţa Amzei”, a adăugat martorul.

Întrebat de procurorul prezent la şedinţa de judecată dacă la Periprava au murit oameni, martorul a spus: „Au murit, nu pot preciza numărul lor. În acea cameră neagră, unde în permanenţă era nisip ud pe jos, un fel de cameră de pedepsire, acolo se aduceau în permanenţă morţii”.

În finalul declaraţiei, martorul le-a spus judecătorilor că are o singură mare rugăminte:

„Să fim lăsaţi în pace”

În 30 martie, Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii, de către Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care va da o soluţie definitivă în dosar.

Credit foto: IICCMER

Recomandari