Povestea pianului din Vama Veche: „Ne-am gândit la el ca la un om bătrân, care își trăiește ultimele clipe de viață, îl lăsăm să își trăiască fericirea aici!”

 

Singurul pian care face senzaţie fără să i se atingă o singură clapă a rămas în bătaia valurilor, la Vama Veche. A devenit simbolul muzical al staţiunii încă din vară şi apare în fiecare album de vacanţă al turiştilor.

CITEȘTE ȘI: VIRAL! Concert pe o bucată de gheață: Pianistul Ludvico Einaudi a cântat deasupra Oceanului, într-un proiect pentru protejarea mediului

Cei mai încântaţi de pianul lor sunt proprietarii care l-au adus pe plajă, cu doar câteva sute de lei. Nici nu și-ar fi imaginat că va deveni un simbol al Vămii, care va acompania baladele de dragoste ale îndrăgostiților „cu dor de mare” în suflet și chitări la piept.

În cea mai îndepărtată stațiune de pe litoral, vamaioții au început să se întoarcă în ultimii ani și pentru pian.

În numai un an, a devenit cel mai fotografiat pian din România>

După decenii de anonimat, pianul cu coadă scurtă cunoaşte acum faima. Peisajul aminteşte izbitor de filmul de Oscar al lui Jane Campion - „Pianul", din anul 1993. Și, dacă nu ne credeți pe cuvânt, ar fi bine să dați un reply, să închideți ochii și să ascultați valurile care lovesc clapele pianului. Nu trebuie să mergeți până la Hollywood să trăiți pe viu această experiență, ci doar până la Vama Veche, la cinci ore de mers cu mașina de București. Sau cu trenul.

De ce un pian „vechi de șapte decenii” pe plajă?

„Am adus pianul când am deschis barul, în aprilie 2016. Era nefuncţional, o moştenire de familie. A fost nevoie de 5 inşi ca să-l cărăm, pentru că are vreo 200 kilograme. Transportul a costat mai mult decât pianul: pianul a costat 600 lei, iar transportul a fost 800 lei“,  le-a povestit George Stoianov jurnaliștilor de la Adevărul. Pianul a fost amplasat în faţa barului, la câţiva metri spre mare, martor tăcut al petrecerilor până în zori. În timpul furtunilor care acompaniază toamna pe litoral, marea a înaintat pe uscat, ajungând până la pragul barului înălţat. Pianul a fost înconjurat de apă, dar a supravieţuit intemperiilor.  

Casă pentru alge, atracție pentru turiști

Pianul a devenit vedetă în cea mai nonconformistă staţiune de la malul mării. Umplut cu pământ, pietre albe şi plante, pianul face parte din decorul unui bar din Vama Veche. Proprietarii au vrut sa găsească un simbol pentru plaja lor. Şi l-au găsit pe internet. Prețul de achiziție a fost unul modest: a costat 600 de lei, iar propietarii spun că a meritat fiecare bănuţ. Nu este tânăr care să ajungă în Vama Veche şi să nu plece acasă cu o fotografie cu vestitul instrument. A fost amplasat în faţa barului, la câţiva metri de mare şi este recunoscut ca martorul tăcut al petrecerilor până în zori.

„Ne-am gândit la el ca la un om bătrân, care își trăiește ultimele clipe de viață, îl lăsăm să își trăiască fericirea aici”, au spus, cu emoție în glas, proprietarii.

 Pianul ar avea aproximativ 70 de ani și a fost fabricat în România. Are chiar și un scaun, despre care proprietarii spun că este original. Faimosul pian de la Vamă Veche a fost construit în anul 1940 și avea până nu demult și o plăcută cu numele proprietarului. A căzut și a fost luată de valuri și dusă în larg. Povestea lui e rescrisă însă de fiecare vamaiot care-i devine proprietar fie și pentru un singur minut.

Surse: Ziua de Constanța, Observator, Adevărul

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe