Tu, cel care mergi la cinema în fiecare săptămână, ştii povestea tragică a PRIMULUI film din istorie? Trei oameni au pierit în condiţii ciudate pentru ca două secunde să rămână pentru eternitate

 
+2 click pentru
galerie

Mersul la cinema sau vizionarea unui serial de pe canapeaua din sufragerie sunt obiceiuri fără de care nu ai putea trăi?! Atunci trebuie să afli povestea tragică a primului film din istorie: anul -1888, "producător" - Louis Le Prince, actori: Adolphe Le Prince, Sarah Whitley, Joseph Whitley şi Harriet Hartley. 

Pe la jumătatea lui octombrie 1888, inventatorul francez Louis Le Prince realiza, în casa soților Joseph și Sarah Whitley din Roundhay (Marea Britanie), primul film din istorie.

CITEŞTE ŞI 30 de minute pentru un cadru care avea să rămână în istorie. Prima fotografie din lume făcută sub apă îl înfăţişează pe un român celebru. Greşeala făcută de savantul nostru în urmă cu 117 ani

Un film din care, din nefericire, s-au păstrat doar două secunde și care a fost realizat cu trei ani înaintea proiecției realizate de Edison (1891) și cu șapte ani înaintea primei proiecții a fraților Lumiere (1895), giganţii cinematografiei. 

 

Francezii Auguste și Louis Lumiere, conducătorii unei uzine de material fotografic din Lyon, înregistrează, la 13 februarie 1895, brevetul pentru ''un aparat servind la obținerea și vizionarea probelor cronofotografice'', pe care, în același an, la 6 mai, îl numesc ''cinematographe''. Cei doi au corelat elemente tehnice din descoperirile predecesorilor lor, îndeosebi ale lui Marey și Edison, rezolvând într-un mod original problema de antrenare, la proiecție, a peliculei, care să asigure imaginilor un timp de expunere și de substituire discontinuu, necesar atât calității fotografice, cât și luminozității acestora.

Prima proiecție cu aparatul fraților Lumiere a avut loc la Paris, la 22 martie 1895, la ''Societatea de încurajare a industriei naționale'', fiind prezentat filmul lor, ''La Sortie des Usines 'Lumiere''' (''Ieșirea muncitorilor de la Uzinele 'Lumiere''').

ACTORI: Adolphe Le Prince (fiul inventatorului), Sarah Whitley și Joseph Whitley (gazdele) și Harriet Hartley. În cele 2,11 secunde rămase, cei patru se plimbă prin grădină. 

 

UN TURNEU ÎN SUA, O DISPARIŢIE MISTERIOASĂ! 

Louis Le Prince îşi dă seama că e treabă de viitor, aşa că decide să se întoarcă în Marea Britanie pentru a-şi patenta invenţia, ca mai apoi să ajungă pe continentul american. 

Pe 16 septembrie ia trenul spre Paris iar de aici povestea se pierde… Inventatorul nu mai ajunge la destinaţie, prietenii nu îi găsesc trupul, nici bagajele, iar poliţia nu ajunge la niciun rezultat. 

Abia un secol mai târziu s-au găsit dovezi conform cărora “părintele” filmului ar fi fost găsit de poliţie înecat”. 

ALTE DOUĂ MORŢI PUN SUB SEMN DE ÎNTREBARE POVESTEA!

– Sarah Whitley – a murit la zece zile de la realizarea filmului.
– Adolphe Le Prince – a fost găsit împușcat în New York, la patru ani după realizarea filmului (imediat după ce depusese mărturie într-un proces împotriva lui Edison privind patentul asupra invenției).

SURSE: BBC.COM, THE TELEGRAPH.COM, WIKIPEDIA.ORG, AGERPRES.RO

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe