Antena Căutare

A început Sistemul Garanție-Returnare. Cum funcționează și ce trebuie să știi despre el

Pe 30 noiembrie s-a dat în România startul Sistemului Garanție-Returnare. Este al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania, reprezentând în acelaşi timp o premieră globală - cel mai mare sistem de acest fel integrat.

De azi, intrăm direct în Hora Reciclării, pentru o țară mai curată. Așa cum ne-au explicat și Răzvan și Dani, de acum, de fiecare dată când vom cumpăra băuturi în ambalaje de sticlă, plastic sau metal, de la 100 ml la 3 litri, cu simbolul "Ambalaj cu garanție", vom plăti 50 de bani garanție.

"SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa (după Germania) din perspectiva numărului de ambalaje procesate, reprezentând în acelaşi timp o premieră globală - cel mai mare sistem de acest fel integrat – şi sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume. Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există un Sistem de Garanţie Returnare”, a precizat chiar şeful Executivului, Marcel Ciolacu.

"Dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea şi un impact economic direct. Înfiinţarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului viitor şi vor stimula investiţii similare de transport şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală.", a menţionat premierul Marcel Ciolacu.

Sistemul garanție-returnare a apărut din necesitatea identificării unor soluții de optimizare a gestionării ambalajelor primare nereutilizabile.

"E important să înţelegem că vom plăti garanţie doar pentru ambalajele din SGR, cu acel logo, pentru că vor circula, în paralel, vechile stocuri. Pe măsură ce acele stocuri vor fi epuizate, în locul lor vor apărea pe raft ambalajele cu sigla SGR. (...) Pe etichetă, lângă codul de bare, va fi şi acest logo şi va fi menţionat faptul că este un ambalaj cu garanţie, în acel moment cetăţenii vor şti că trebuie să plătească o garanţie pentru ambalajul respectiv, dar şi că pot primi înapoi aceşti bani”, a declarat și ministrul Mediului.

Așadar, sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Începe Sistemul Garanție-Returnare, un pas spre un viitor mai verde al României...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x