În lumea în care trăim, conștientizarea impactului dezastruos al plasticului, metalului și sticlei asupra mediului înconjurător a crescut semnificativ. În acest context, returnarea lor și utilizarea în procesele de reciclare reprezintă pași esențiali spre o abordare mai sustenabilă a gestionării deșeurilor. Economia circulară devine din ce în ce mai crucială, iar aceste trei elemente au un rol cheie în tranziție.
Așa cum am învățat și de la Răzvan și Dani, sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România.
În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Important de reținut este că aceste ambalaje vor apărea treptat în magazine, începând cu 30 noiembrie. Însă, o perioadă, veți găsi la raft și ambalaje fără simbol, din stocurile anterioare. Nu uitați, doar ambalajele cu simbol sunt eligibile pentru sistem.
După consum, returnăm ambalajul și primim înapoi garanția.
Participând la acest sistem, fiecare dintre noi contribuie la o Românie mai curată.
S-a dat în România startul Sistemului Garanție-Returnare. Ramona Olaru: "Un viitor mai verde înseamnă sănătate cura... A început Sistemul Garanție-Returnare. Cum funcționează și ce trebuie să știi despre el...