90 de ani de la nașterea Maestrului Jean Constantin!

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean, s-a născut la Techirghiol, judeţul Constanţa, la 21 august 1928, mama sa fiind de etnie grecească.

Jean Constantin

cancan.ro

Jean Constantin, pe numele său real Constantin Cornel Jean, s-a născut la Techirghiol, judeţul Constanţa, la 21 august 1928, mama sa fiind de etnie grecească.

A urmat cursurile Şcolii de Normatori la Canalul Dunăre Marea Neagră, apoi s-a angajat la I.M.U. Medgidia şi a înfiinţat o brigadă artistică, cu care a câştigat câteva premii. A fost, de asemenea, artist la Casa de Cultură din Constanţa.

La finele anului 1957 a debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa. Jean Constantin a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

A fost unul dintre cei mai mari actori români, interpret de roluri comice, ''maestrul comediei" şi al teatrului de revistă, remarcându-se de-a lungul timpului în spectacole de divertisment şi în show-uri de televiziune. Rămân memorabile scenetele interpretate alături de alţi mari actori, precum Dem Rădulescu sau Ştefan Bănică. S-a bucurat de o deosebită popularitate şi a susţinut numeroase spectacole atât în România, cât şi în străinătate, în turnee efectuate alături de alte nume mari ale scenei româneşti.

A devenit celebru în anii '70 mai cu seamă datorită seriei de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, şi în care a interpretat rolul Patraulea. De un mare succes s-a bucurat şi serialul de televiziune ''Toate pânzele sus'' (1976), în care Jean Constantin a interpretat rolul turcului Ismail.

Ultimele filme în care actorul a apărut pe marele ecran sunt ''Supravieţuitorul'' (2008) şi ''Poker'' (2010), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu. În pelicula ''Supravieţuitorul'', Jean Constantin a reînviat personajul ''Limbă'' din filmul ''Un comisar acuză'', de acelaşi regizor.

În 2003 a primit din partea UNITER Premiul special pentru teatru de revistă, iar Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a acordat ''Clacheta de aur'' şi o medalie jubiliară ''Magna cum Laudae''.

Preşedinţia României i-a conferit artistului, în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului''.

Jean Constantin a primit, de asemenea, în 2006, Diploma de excelenţă pentru rolul din filmul ''Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii'', precum şi Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008.

La 22 aprilie 2010, Jean Constantin şi Draga Olteanu-Matei au sărbătorit, împreună cu cei mai iubiţi actori şi cântăreţi de muzică uşoară şi populară, 55 de ani de carieră de excepţie, prin spectacolul ''Frumosu de la Marea Neagră'', care a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti.

Jean Constantin este cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a locuit, iar teatrul din Techirghiol îi poartă astăzi numele - Teatrul de vară ''Jean Constantin''.

A murit la 26 mai 2010 la Constanţa şi a fost înmormântat în Cimitirul Central din acest oraş.

Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri