- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un eveniment la care vor primi raspuns "presantele" intrebari "Cum arata rochia miresei?", "Care este meniul de la receptia de dupa nunta?", "Ce fel de palarie va purta, de aceasta data, regina Elisabeta a II-a?". In afara de fastuoasele ceremonii oficiale de maine sunt planificate si aproximativ 4.000 de petreceri. Este vorba despre petreceri de strada prin care supusii reginei vor sarbatori nunta. Exista o veche trditie britanica ca intregi cartiere sa scoata mesele si scaunele in strada, sa arboreze steagul Ma¬rii Britanii si sa organizeze un gratar. Premierul David Cameron se va alatura festivitatilor, gazduind un barbecue in Downing Street. Cu toate acestea starea de spirit nu este aceeasi ca in urma cu 30 ani, atunci cand Printul Charles s-a casatorit cu Diana, spune Dennis Michael, un sofer de taxi de 45 de ani. In acea zi insorita, din 1981, povesteste el, cele mai multe strazi au organizat petreceri, explica el, adaugand ca de data aceasta tinerii nu sunt interesati de nunta. In plus, anti-monarhistii din grupul "Republica" vor oganiza o petrecere alternativa, intitulata "Nu Nuntii Regale" in centrul Londrei, prin care doresc sa se opuna isteriei generale.
Adio placerilor de odinioara!
Daca mai exista reprezentante ale sexului slab care o invidiaza pe Kate Middleton, e cazul sa se felicite ca nu vor fi in locul ei, al bratul printului William. Chiar in "dimineata de dupa", Kate va intra in painea manierelor de curte, care ii restrang serios libertatea, in folosul unor indatoriri ce frizeaza, adeseori, absurdul. In primul rand, Kate va trebui sa-si ia adio de la acest diminutiv al prenumelui sau. Dupa 29 aprilie, va fi "Alteta-Sa Regala, Printesa William de Walles". Dupa cum se poate observa, nu exista nici o urma din numele ei adevarat in acest titlu-apelativ- passe-partout. I se va mai pu¬tea spune Catherine, intre apropiati sau "Ma¬dam". S-a pus chiar pariu - iar Casa Regala e constienta de acest lucru - ca ziaristii, in special cei din presa mondena, se vor obisnui cu greu sa-i scrie in articolele lor chiar si prenumele intreg, nemaivorbind de titlul abia dobandit.
Apropo de presa, de paparazzi, mai precis, care vor fi tot timpul pe urmele ei. Sotia printului William va trebui sa se obisnuiasca cu ziaristii si sa aiba o legatura pasnica si extrem de politicoasa cu ei. Nu trebuie sa se ascunda de ei, nu-i este permis nici un "derapaj", cum ar fi insulte, violenta sau crize de nervi. Cat despre relatiile familiei regale cu presa de-a lungul timpului, Kate are la indemana o arhiva stufoasa cu articole care mai de care mai scandaloase, in care membrii familiei regale au fost "taxati" la sange de catre ziaristi, chiar si pentru o intentie. E su¬fi¬cient sa studieze cateva dintre acestea, ca sa-si dea seama la ce poate sa se astepte, daca se ex¬pune. Din fericire, Kate a dat dovada in cei noua ani de cand este prietena cu William, ca stie sa se stapaneasca, sa-si pastreze calmul in fata criticilor si vorbelor rautacioase. Va trebui sa aiba tot timpul un comportament irepro¬sa¬bil. Nu trebuie sa faca sau sa spuna nicioda¬ta ceva controversat. Nu trebuie sa-si exprime opi¬niile in public.
Kate nu va avea nici dreptul sa munceasca sau sa conduca vreo afacere privata si nici in parteneriat cu o alta persoana. Niciodata cariera profesionala si familia regala nu au facut casa buna. Astfel, cand printul Charles a incercat sa lucreze cu o jumatate de norma intr-o afacere, a renuntat imediat, dandu-si seama ca asa ceva nu va merge. Iar cand contesa Sophie de Wessex si-a fondat o firma de relatii publice, a fost nevoita sa o abandoneze, pentru ca altfel ar fi riscat sa compromita intreaga familie regala, care traieste, prin traditie, din banii publici. Kate nu va putea ocupa nici functii politice si nici nu va putea vo¬ta vreodata. Teoretic, regina si alti membri ai fa¬miliei regale au dreptul sa voteze. Practic insa, ei nu fac asa ceva, pentru ca ar fi neconstitutional si ar intra in contradictie cu principiul neutralitatii speci¬fic rolului public al monarhiei britanice.
Regulile absurde din familia regala ajung pana si in stomacul membrilor acesteia. Una dintre ele, care pare a fi cea mai socanta, este aceea ca in farfuriile membrilor familiei nu "aterizeaza" niciodata fructele de mare. Daca ii plac, Kate va trebui sa-si ia adio de la ele in cu¬rand, pentru ca noua ei familie este obsedata de faptul ca aceste crustacee ar putea fi otravitoare. Pe de alta parte, Kate va trebui sa manance in acelasi ritm cu regina, pentru ca atunci cand suverana a teminat de mancat, toata lumea lasa furculita jos si nimeni nu mai ia nici o inghititura. In fine, cireasa pe tort e pusa chiar in timpul liber: in familia regala este interzis sa se joace Monopoly. "Legea" a intrat in vigoare in 2008, iar "initiatorul" ei a fost prin¬tul Andrew, Duce de York, care a remarcat faptul ca acest joc ar putea deveni "prea vicios".
Totusi, cei doi viitori miri ar mai avea o sansa de libertate. De cand era pilot pe elicopterele armatei regale, William a pus ochii pe o micuta insula pitoreasca, Anglesey, cu vreo 70.000 de locuitori, aflata pe coasta de nord-vest a Tarii Galilor. A gasit si o casuta de cumparat acolo, unde a mai stat de cateva ori cu Kate, care il vizita in timpul stagiului militar. Insula are doua calitati esentiale: libertatea si discretia locuitorilor. Este exact ceea ce-si doresc viitorii miri.
Sursa: Jurnalul National
Foto: AFP Photo