Rihanna, artista care a dat peste cap counterul YouTube și topurile de zeci de ori, uimește din nou. Și revoluționează lumea muzicală! Mulatra cu voce inconfundabilă, metalică, a scos primul videoclip... în format IMAX 3 D.
Single-ul “Sledgehammer”, cu videoclip inedit, a fost lansat online pe 30 iunie. Piesa a fost compusă special pentru filmul “Star Trek dincolo de infinit“, produs de Paramount Pictures și Bad Robot. “Sledgehammer” marchează o premieră mondială: este primul videoclip muzical filmat în format IMAX 3D. Videoclipul este regizat de Floria Sigismondi, recunoscută pentru creativitatea și exhibiționismul ei. De altfel, Sigismondi, regizoare cu origini canadiene și italienești, a colaborat cu nume grele ale muzicii internaționale: David Bowie sau Pink.
Coloana sonoră de la noul Star Trek
Piesa are toate șansele să devină un hit, mai ales că va fi coloana sonoră a noului “Star Trek dincolo de infinit“. Atât Rihanna, cât și regizoarea Floria Sigismondi s-au declarat nu o dată fane a celebrului serial.
“Sunt fană Star Trek încă de când eram copil. Mă entuziasma ideea de a explora necunoscutul din teritorii noi. Așadar, consider că a fost un vis devenit realitate să am șansa de a fi primul regizor care filmează un videoclip muzical integral cu camere IMAX”, a declarat Floria Sigismondi.
Cum apare Rihanna în videoclip
Videoclipul ne-o prezintă pe Rihanna pe o planetă extraterestră, unde-și face apariția si Starship Enterprise. Decorul este, în mod previzibil, unul futurist, intergalactic.
O experiență inedită și inconfundabilă, de altfel! “Sledgehammer” este primul videoclip muzical filmat integral cu o nouă cameră de filmat revoluționară, cu care s-a filmat și principala secvență de acțiune din “Captain America. Civil War”.Camera Alexa Imax, de 65mm, adică de o dimensiune aproape „neglijabilă”, este o cameră digitală revoluționară. “Star Trek dincolo de infinit“intră în cinematografele din România pe 22 iulie 2016, în format 3D și IMAX 3D.
Ce înseamnă format IMAX 3D?
Întâi de toate, IMAX înseamnă “Image MAXimum” . Diferenţa între experienţă vizionării unui videoclip IMAX şi unul 3D sau pe 35 mm este mare, de la cer la pământ chiar. Cifrele de mai jos ar trebui să va ajute să va faceţi o idee:
- ecranul are în jur de 24 de metri lungime şi 18 înălţime. Adică e mai înalt decât un bloc cu 4 etaje.
- pelicula este pe 70 mm, faţă de 35 mm la cinematograful digital standard
- proiectorul folosit este imens şi costă circa 2 milioane de dolari (unul normal e vreo 50.000)
Aşadar, videoclipurile în format IMAX benefeciază de o calitate a imaginii mult superioară celei a unui film 3D clasic. Ecranul folosit este şi el de dimensiuni mult mai mari şi are o formă specială, curbată la capete. Astfel, creează impresia că iei cu adevărat parte la acţiune, că te afli în mijlocul ei. În plus, datorită formei ecranului, oriunde te-ai află în sală, beneficiezi de aceeaşi perspectivă (indiferent eşti în primul rând, la mijloc sau în ultimul). Videoclipurile în format IMAX sunt 3D, astfel încât va trebui să foloseşti o pereche de ochelari speciali.
Cine a filmat pentru prima dată în România un videoclip 3D?
În România, nu avem nici măcar un artist care să fi adus vorba de un viitor proiect IMAX 3D. Însă acum șase ani, în 2010, trupa Morandi a lansat primul videoclip muzical 3D din România, realizat pentru piesa "Rock the World", inclusă pe albumul "Zebra".
Phoenix, primul videoclip muzical din istoria muzicii românești
Formaţia Phoenix este prima trupă din România care a beneficiat de un videoclip. Nicu Covaci şi colegii săi au filmat în 1974 un clip pentru o piesă arhicunoscută, fredonată și astăzi. Videoclipul a fost realizat pentru piesa “Andri Popa” (compusă de Mircea Baniciu, pe versurile lui Vasile Alecsandri), a apărut pe al doilea L.P. al formaţiei, „Mugur de fluier”, în 1974. Clipul a fost filmat de Televiziunea Română, în studiorile cinematografice din Buftea.
Andrii Popa a fost înregistrată în formula Nicu Covaci – double-six, voce, Mircea Baniciu – solist vocal, chitară acustică, Josef Kappl – chitara bas, voce, Costin Petrescu – baterie, Valeriu Sepi – percuție. Piesa a beneficiat de primul videoclip oficial al unei melodii românești. Trupa a mai avut filmări care au rămas în arhivele cinematografice, fără a fi videoclipuri. Prima dintre acestea a fost realizată pe un tramvai în Timișoara și datează din 1968 fiind făcută pentru piesa ”Vremuri”.