Căutare Live

1 noiembrie 1823: S-a nascut politicianul conservator Lascar Catargiu

Pe 1 noiembrie 1823 a venit pe lume la Iasi Lascar Catargiu, politician conservator, premier al Romaniei pentru patru mandate. In 1866 a devenit unul dintre cei trei membri ai Locotenentei Domnesti care a condus statul roman de la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza si pana la inscaunarea lui Carol I.

Dupa criza dinastica din 1871 a format unul dintre cele mai stabile guverne pe care le-a avut Romania vreodata, cabinetul rezistand pana in 1876. A ramas in opozitie pana in 1889 cand a preluat din nou functia de prim-ministru de unde nu a plecat decat in 1895, cu o intrerupere de noua luni in 1891. In timpul mandatelor sale a reusit sa puna in practica o serie de reforme, mai ales in domeniul financiar si comercial, care au contribuit la punerea bazelor statului modern roman.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 noiembrie:

996 - Imparatul Otto III acorda episcopatului bavarian de Freising 30 “tinuturi regale” printr-un document in care se pomeneste pentru prima oara denumirea "Ostarrichi", din care provine numele Austriei.

1509 - A avut loc prima expunere a frescelor lui Michelangelo Buonarotti care decoreaza bolta Capelei Sixtine. A avut loc prima expunere a frescelor lui Michelangelo Buonarotti care decoreaza bolta Capelei Sixtine.

1520 - Fernando Magellan descopera Stramtoarea Magellan denumita "Estreito de Todos los Santos".

1599 - A avut loc intrarea lui Mihai Viteazul in Alba Iulia. Intreg teritoriul Transilvaniei a trecut sub autoritatea sa, infaptuindu-se, astfel, prima unire politica a doua provincii romanesti - Moldova si Ardealul.

1604 - La Whitehall Palace din Londra, este prezentata pentru prima data, tragedia Othello a lui William Shakespeare.

1834 - A fost infiintata prima scoala de fete de la noi din tara. Fondatorul acestei institutii a fost Gheorghe Asachi.

1835 - A aparut, la Bucuresti, "Gazeta Teatrului National", condusa de Ion Heliade Radulescu, prima revista de specialitate care sprijina teatrul si literatura dramatica in limba romana.

1864 - A fost reinfiintat Conservatorul de Muzica si Declamatiune din Bucuresti, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher (director: 1864-1869).

1894 - A incetat din viata tarul Alexandru al III-lea al Rusiei. Alexandru al III-lea s-a imbolnavit de nefrita in 1894 și a murit de aceasta boala la Palatul Livadia inconjurat de familie. A fost inmormantat la catedrala Petru și Pavel din St Petersburg. Fiul sau, Nicolae al II-lea Romanov a devenit noul Tar al Rusiei. Va fi si ultimul.

1903 – A murit istoricul si juristul german Theodor Mommsen, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1903. Lucrarea sa cea mai importanta este “Istoria romana”, care a fost publicata si in limba romana.

Citește și
pacient si doctor la control de ureche
Îl durea urechea și a mers la medic, dar a avut o surpriză uriașă când a aflat ce are, de fapt. Peste ce au dat doctorii
Îl durea urechea și a mers la medic, dar a avut o surpriză uriașă când a aflat ce are, de fapt. Peste ce au dat doctorii
monitor de bebelusi (stanga) si un bebelus dormind (dreapta)
Părinții au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului și ceva bizar s-a întâmplat noaptea. Ce au descoperit
Părinții au montat o cameră de supraveghere în camera bebelușului și ceva bizar s-a întâmplat noaptea. Ce au descoperit
femeie in rochie rosie band vin
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
Mai multe articole

1922 - A abdicat Mehmet al VI-lea, ultimul sultan al Imperiului Otoman.

1928 - Au inceput emisiunile radiodifuziunii romane.

1928 – La initiativa liderului Turciei, Kemal Ataturk, a fost infaptuita reforma alfabetului turc prin adoptarea caracterelor latine.

1942 – S-a nascut Larry Flynt, editor, publicist si seful editurii "Larry Flynt Publications" (LFP), care publica peste 20 de magazine, printre care revista pentru barbați Hustler. Venitul lui anual este estimat la 150 milioane de dolari. In urma unui atentat al unui rasist in anul 1978, ramane paralizat de la bazin in jos. Viața lui a fost transpusa in anul 1996 pe ecran, cu filmul “The People vs. Larry Flynt”, rolul principal fiind jucat de Woody Harrelson.

1949 - A aparut primul numar al publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1960 - John F. Kennedy l-a invins pe Richard Nixon in competitia pentru functia de presedinte al SUA si a devenit cel mai tanar sef de stat american, 43 de ani, si primul de religie romano-catolica.

1960 - A intrat in vigoare Tratatul de constituire a Benelux ca uniune economica, semnat de Belgia, Olanda si Luxemburg la 3 februarie 1958.

1989 – In jurul orei 1:00 a.m., cantareata Mihaela Runceanu a fost asasinata in garsoniera sa din București situata pe Soseaua Mihai Bravu. Pe data de 2 noiembrie, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Ștefanescu a fost prins și arestat. Pe 4 noiembrie 1989 Mihaela Runceanu a fost inmormantata la cimitirul „Dumbrava” din Buzau, nu departe de celebrul grup statuar „Rugaciunea” al lui Constantin Brancuși.

1993 - A intrat in vigoare tratatul de la Maastricht, stabilind formal Uniunea Europeana.

2002 - Cetatea antica Massad, de la Marea Moarta, in sudul Israelului, a fost trecuta in patrimoniul mondial UNESCO.

2005 - Astronomi ai NASA au anuntat ca au descoperit inca doi sateliti ai planetei Pluto.

2007 - Noul Teatru al Tineretului Metropolis a fost inaugurat. Infiintat la sfarsitul anului 2006, Metropolis a inlocuit Theatrum Mundi, fiind gandit ca un teatru unde vor lucra cu precadere creatorii tineri.

31 octombrie 1881: S-a nascut criticul si istoricul literar Eugen Lovinescu... Cluburile din toata tara au fost bantuite! Zeci de mii de romani au sarbatorit Halloween-ul...
Parteneri
Haine care avantajează minionele. Ce să porți ca să pari mai înaltă
Nu este nimic greșit să fii minionă. E important să apreciem fiecare femeie în parte și suntem de acord cu asumarea și pozitivitatea corpului. E foarte important să te iubești așa cum ești. Dar suntem diferite și dacă nu ai înălțimea dorită, iată o listă cu haine care avantajează minionele.
Catine.ro
Ultimele știri