Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

11 august, Romania: Ultima eclipsa totala de Soare din secolul XX, vizibila si in tara noastra

In 11 august 1999 a avut loc ultima eclipsa totala de Soare din secolul XX vizibila in Romania. Bucuresti a fost singura capitala europeana situata pe linia centrala a benzii de totalitate si s-a aflat in zona de maximum la 14:07, ora locala.

Eclipsa de soare a fost vizibila in Europa pe o diagonala lata de aproape 100 de kilometri ce a pornit din nord-vestul continentului pana in sud-estul acestuia, traversand Anglia, Franta, Germania, Ungaria, tarile din fosta Iugoslavie, Romania, Bulgaria si Turcia. Fenomenul incepuse in nordul Atlanticului, la rasaritul soarelui, la 700 kilometri est de New York, traversand apoi oceanul pana in sud-vestul Canalului Manecii. Fenomenul s-a incheiat dupa ce fasia mai traversase zone din Siria, Irak, Iran, Pakistan si India. Traiectoria umbrei lunii a parasit Pamantul in Golful Bengal, la apusul soarelui. Romania a fost punctul de maxima vizibilitate a eclipsei in Europa, mai ales ca la noi in tara a fost cea mai larga banda de totalitate, 112 kilometri.

Cele mai bune puncte de observatie au fost cele turistice: Muntii Parang si Retezat, Valea Oltului, la Mangalia, Bucuresti, Arad si Timisoara. De altfel, pe teritoriul Romaniei s-a produs cea mai mare acoperire a Soarelui, de 103%, umbra Lunii acoperind astfel o zona putin mai mare decat discul solar. Tot la noi in tara s-a inregistrat si cea mai mare inaltime a Soarelui in timpul eclipsei, 59 de grade

Pentru vizualizarea mai buna a fenomenului, s-au comercializat ochelari speciali, din carton. In tara, emulatia a fost ca si eclipsa, totala. Banca Nationala chiar a emis monede si bancnote care au marcat momentul, iar oamenii si-au luat zile libere si s-au dus in zonele despre care s-a spus ca eclipsa va putea fi vazuta perfect.

Urmatoarea eclipsa, in 2236

Cea mai lunga eclipsa de pana acum s-a inregistrat in anul 363, la 27 iunie, si a tinut 7 minute si 24 de secunde. Pe baza calculelor, astronomii spun ca la 16 lulie 2186 se va inregistra cea mai intinsa eclipsa totala din istorie, 7 minute si 29 de secunde. Astronomii au calculat ca urmatoare eclipsa totala de soare ce va putea fi urmarita din tara noastra se va petrece peste 224 ani, la 6 mai 2236.S-a intamplat pe 11 august:

106: O diploma militara romana, descoperita la Porolissum, atesta ca, la aceasta data, se constituise provincia romana imperiala Dacia

1492: Alexandru al VI-lea este ales papa

1690: Victoria de la Tohan–Zarnesti a lui Constantin Brancoveanu, domnul Țarii Romanesti (1688–1714), impotriva armatelor habsburgice comandate de generalul Heissler si impunerea pe tronul Ardealului a lui Imre Thököly

1914: Franta declara razboi Austro–Ungariei

1934: Primii prizonieri federali au fost inchisi in Alcatraz, SUA

1952: Dupa abdicarea lui Talal I, Hussein a fost proclamat suveran al Regatului Hasemit al Iordaniei

1953: URSS testeaza prima bomba cu hidrogen

1961: Moare Ion Barbu (pseudonimul literar al lui Dan Barbilian), poet si matematician (n. 19 martie 1895, Campulung Muscel; m. Bucuresti).

1966: John Lennon tine o conferinta de presa la Chicago, scuzandu-se pentru “Jesus affair”

1968: S-a nascut printesa Mabel a Olandei

1999: Ultima eclipsa totala de Soare din secolul XX vizibila in Romania; Bucuresti, singura capitala europeana situata pe linia centrala a benzii de totalitate, s-a aflat in zona de maximum la 14:07, ora locala

2004: A fost demolat RKS Liblice 1. RKS Liblice este o instalație pentru transmisia comerciala a undelor radio lungi localizata in Republica Ceha, la aproximativ 33 de kilometri est de Praga, langa Liblice. Este utilizata ca o antena-T urcata la 150 de metri inaltime deasupra a doua turnuri construite din otel. Turnurile au fost demolate intr-o explozie ce a avut loc pe data de 11 august 2004.

Recomandari