Căutare Live

12 septembrie 1944: S-a semnat Conventia de Armistitiu de la Moscova prin care Romania s-a alaturat Aliatilor

La Moscova, a fost semnata Conventia de Armistitiu dintre guvernul roman reprezentat de Lucretiu Patrascanu (foto) si guvernele Natiunilor Unite, prin care se consfintea starea de fapt a iesirii Romaniei din razboiul antisovietic si intoarcerea armelor impotriva Germaniei. Conventia a prevazut participarea Romaniei la razboi cu 12 divizii, anularea prevederilor Dictatului de la Viena si plata de despagubiri de razboi catre Uniunea Sovietica in valoare de 300 de milioane de dolari. Paragraful 19 al conventiei prevedea: "guvernele aliate considera prevederile Arbitrajului de la Viena privind Transilvania ca nule si neavenite, si cad de acord (convin) ca Transilvania sau o mare parte a Transilvaniei sa revina Romaniei, sub conditia confirmarii printr-un tratat de pace."

Iata si alte evenimente care s-au intamplat intr-o zi de 12 septembrie:

490 I.H. – A avut celebra batalie de la Maraton, intre greci si persi. Dupa o inclestare extrem de sangeroasa coalitia formata din atenieni si plateeni a obtinut victoria, iar soldatul atenian Filipides a alergat cei 42,195 km pana in cetate pentru a anunta izbanda. “Am invins”, a spus acesta, dupa care s-a prabusit. Murise.

1683 – S-a sfarsit al doilea si ultimul asediu otoman asupra Vienei. Armata germano-polona condusa de ducele Carol de Lorena si de regele polonez Jan Sobieski a invins in apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa.

1819 – A murit feldmaresalul prusac Gebhard Leberecht von Blücher. A comandat armata prusaca in batalia de la Waterloo (1815) in care, alaturi de trupele engleze conduse de ducele de Wellington, a reusit

1882 – S-a nascut scriitorul, ziaristul si prozatorul roman Ion Agarbiceanu. A fost un adept al Samanatorismului, membru al Parlamentului Romaniei si al Academiei Romane. A primit premiul national pentru proza in 1927, Ordinul Muncii pentru merite deosebite „in domeniul creatiei literare” in 1954 si Ordinul Steaua Republicii clasa I in 1962.

1888 – S-a nascut actorul si cantaretul francez Maurice Chevalier. A jucat cu mare succes in comedii si in filme muzicale si a cantat muzica de opereta. Semnul distinctiv al marelui actor era o palarie de paie (canotiera), pe care o purta intotdeauna pe scena, alaturi de costum. Maurice Chevalier are o stea pe faimoasa Hollywood Walk of Fame.

1913 – S-a nascut celebrul sprinter american de culoare Jesse Owens, de patru ori campion olimpic la Olimpiada de Berlin (1936). Conducatorul nazist Adolf Hitler a dorit sa foloseasca Jocurile de la Berlin pentru a dovedi suprematia rasei asazise ariene, insa Owens a demonstrat contrariul prin rezultatele sale. Recordurile mondiale stabilite de el au rezistat pana la sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60.

1919 – Regele Ferdinand a semnat un decret-lege privind infiintarea Universitatii romanesti din Cluj. Primul rector ales a fost Sextil Puscariu. Universitatea maghiara din Cluj s-a refugiat la Szeged.

1940 – S-a nascut actrita americana Linda Gray. A devenit foarte cunoscuta pentru rolul sau ca Sue Ellen Ewing in filmul serial “Dallas”, distribuit de catre CBS, rol pe care l-a interpretat in perioada 1978-1991.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. Dictatorul italian Benito Mussolini a fost eliberat din arestul la domiciliu de la Gran Sasso in urma unei actiuni de comando germane condusa de capitanul de parasutisti Otto Skorzeny.

1944 – S-a nascut cantaretul american Barry White. Castigator a cinci premii Grammy si cunoscut pentru romantismul si vocea sa grava, White a cunoscut marele succes in anii '70 ca artist solo dar si impreuna cu Love Unlimited Orchestra lansand o serie de cantece soul, funk si disco printre care si doua hituri uriase, "You're the First, the Last, My Everything" si "Can't Get Enough of Your Love, Babe".

1959 – A avut loc premiera serialului TV “Bonanza”, primul program de televiziune care a fost prezentat integral color.

Citește și
imagine cu o soacra
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Colaj cu Bianca Drăgușanu
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce a avut parte de o procedură de topire a acidului din buze: „Nici nu mă așteptam”
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce a avut parte de o procedură de topire a acidului din buze: „Nici nu mă așteptam”
colaj de imagini cu mary crumpton imbracata intr-o bluza portocalie
Ea e femeia cu un soț, un logodnic și doi iubiți. Cum decurge relația și ce spun rudele despre legătura inedită
Ea e femeia cu un soț, un logodnic și doi iubiți. Cum decurge relația și ce spun rudele despre legătura inedită
Mai multe articole

1990 - La Moscova s-au incheiat discutiile in format 2+4, in cadrul carora "puterile aliate" in cel de-Al Doilea Razboi Mondial au renuntat la drepturile speciale instituite dupa capitularea neconditionata a Germaniei.

2003 – A murit cantaretul american de muzica country Johnny Cash. Este considerat a fi unul dintre cei mai influenti muzicieni americani ai secolului XX. Cash a fost cunoscut datorita vocii sale grave, joase de bariton, sunetul si senzatia unui “tren de marfa” pe care o crea trupa sa Tennessee Three, precum si pentru atitudinea si stilul sau de imbracaminte intunecat, ce i-a castigat renumele de “Man in Black” (“Omul in negru”).

11 septembrie 2001: Au avut loc atentatele sinucigase de la World Trade Center... Stradivarius sau Guarneri? Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru se infrunta in "Duelul Viorilor"...
Parteneri
Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant
Dacă ți-ai propus să testezi deserturi delicioase cu gusturi interesante, poți începe cu rețeta de ruladă cu ciocolata și chili, o prăjiură cu gust picant.
Catine.ro
Ultimele știri