Live acum
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

13 decembrie 1983: A murit marele poet roman Nichita Stanescu

In data de 13 decembrie 1983 a incetat din viata la varsta de 50 de ani poetul si scriitorul roman Nichita Stanescu, la doar o zi dupa ce plecase dintre noi si actorul Amza Pellea. A fost laureat cu Premiul Herder si a fost ales post-mortem ca membru al Academiei Romane.

Considerat atat de critica literara cat si de publicul larg drept unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a avut limba romana, pe care el insusi o denumea „dumnezeiesc de frumoasa”, Nichita Stanescu a apartinut structural poeziei moderniste sau neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970.

“O patrie fara de nume nu este o patrie. Limba romana este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarba se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvoraste, de aceea, pentru mine viata se traieste”, a fost una dintre cugetarile lui Nichita Stanescu, omul care a iubit limba romana cu durere pana la capat.

A scris multe volume de poezii, o parte dintre ele fiind traduse si in afara tarii, in special in Iugoslavia, unde Nichita Stanescu avea multi prieteni. Printre altele a scris: “Necuvintele” (1969), “Un pamant numit Romania” (1969), “Starea poeziei” (1975), “Opere imperfecte” (1979), “Strigarea numelui” (1983).

Din spusele lui Stefan Augustin Doinas, in vara lui 1977, atunci cand s-a imprietenit cu Nichita Stanescu, acesta era deja dependent de alcool, mai precis de vodca. Crizele hepatice ale poetului s-au inrautatit spre 1981, cand a si fost internat la Spitalul Fundeni. Doi ani mai tarziu, s-a stins din viata in noaptea de 12 spre 13 decembrie.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 13 decembrie:

1524 – A fost confirmat la Istanbul, ca domn al Tarii Romanesti, Radu de la Afumati (1522–1529), in urma victoriilor obtinute de domnitorul roman in perioada 1522–1524.

1693 – A murit mitropolitul Dosoftei Barila. A fost unul dintre cei mai mari carturari din istoria romana, fiind primul poet national, primul versificator al Psaltirii in tot Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica in romaneste, primul traducator al cartilor de slujba in romaneste in Moldova. In 2005 Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat.

1863 - Guvernul condus de Mihail Kogalniceanu a promovat in Parlament si acesta a votat legea secularizarii averilor manastiresti, deziderat al Revolutiei de la 1848.

1928 – A avut loc, la Filarmonica din New York, premiera compozitiei “Un american la Paris”, de George Gershwin.

1941 - Al Doilea Razboi Mondial. Romania si Ungaria au declarat razboi Statelor Unite.

1981 - Generalul Wojciech Jaruzelski a decretat legea martiala in Polonia. Masura a fost luata ca urmare a amplelor manifestari sociale organizate de sindicatul "Solidaritatea", dar pretextul a fost o eventuala interventie militara sovietica. Sute de activisti au fost arestati si au avut loc ciocniri intre Militie si manifestantii care au protestat impotriva deciziei.

1990 - A fost infiintat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei institutii este - „organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta statului in timp de pace, cat si de razboi”.

1991 – A fost semnat, la Seul, Acordul privind reconcilierea, neagresiunea, cooperarea si schimburile dintre Nordul si Sudul Coreii, intrat in vigoare la 19.02.1992. A fost semnata declaratia privind crearea unei zone denuclearizate in peninsula Coreea.

2000 - Scriitorului rus Aleksandr Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, i–a fost decernat Marele Premiu al Academiei Franceze de Stiinte Morale si Politice.

2002 - Uniunea Europeana a anuntat ca Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia vor deveni membre de la 1 mai 2004.

2003 - Presedintele irakian Saddam Hussein este capturat in apropierea orasului Tikrit.

Recomandari