Live acum
Prime Time 20:00Film: Parker

17 ianuarie 1871: S-a nascut istoricul si omul politic Nicolae Iorga

In data de 17 ianuarie 1871 a venit pe lume marele om de cultura roman Nicolae Iorga. A fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”. A sfarsit tragic, fiind asasinat de legionari, in 1940.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 17 ianuarie:

1468 – A murit eroul national albanez Skanderbeg. Este cea mai proeminenta figura a istoriei Albaniei. A condus intre 1443 și 1468 lupta impotriva Imperiului Otoman, eliberand in mare parte teritoriul albanez, cu centrul in orașul Krujë.

1706 – S-a nascut Benjamin Franklin, unul dintre parintii fondatori ai SUA, diplomat, om de stiința, inventator, filozof, profesor și om politic. A inventat ochelarii bifocali și paratrasnetul, și i-a uimit pe oamenii de știința din toata lumea cu experimentele sale din domeniul electricitații. A fost unul din semnatarii de frunte ai Declarației de Independența ai SUA și al Constituției americane.

1749 - Domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica da hrisovul prin care reorganizeaza invatamantul din Transilvania. Hrisovul stabileste si bugetul Academiei Domnesti din Bucuresti.

1821 – Revolutia lui Tudor Vladimirescu. A fost redactat "Cererile norodului romanesc", document cu caracter constitutional. In cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidentia scopul revolutiei de la 1821, ca fiind acela de a se pune capat amestecului puterilor straine in treburile interne ale tarii, ca si realizarea unor reforme.

1860 – S-a nascut scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov. De o suta de ani spectacole dupa piesele sale sunt prezente, practic, in fiecare stagiune pe afisele teatrelor din Romania: “Pescarusul”, “Unchiul Vanea”, “Trei surori” sau “Livada cu visini”. A murit la doar 44 de ani, rapus de tuberculoza.

1863 – S-a nascut David Lloyd George, om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit in Primul Razboi Mondial, intre 1916 și 1922.

1899 – S-a nascut celebrul gangster american Al Capone. Deși a reușit multa vreme sa se sustraga justiției și sa nu fie niciodata gasit vinovat pentru crimele violente comise de «sindicatul crimei» pe care l-a condus, cariera sa de gangster s-a incheiat de fapt in 1931 cand guvernul federal a reușit sa-l faca judecat și condamnat pentru evaziune fiscala.

1906 - In baza legii asupra brevetelor de inventii, se infiinteaza Oficiul Roman de Inventii, care inregistra atat inventii romanesti, cat si "brevete de importatii".

1912 - Robert Falcon Scott, capitan in armata britanica, a ajuns la Polul Sud, la o luna dupa norvegianul Roald Amundsen.

1917 - SUA plateste Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru Insulele Virgine Americane.

1933 - Noua reducere a salariilor si a pensiilor cu 10-12,5% (a treia "curba de sacrificiu"), aprobata de Parlament la 13 februarie 1933.

1936 – A murit scriitorul roman Mateiu Caragiale, fiul lui Ion Luca Caragiale. Cel mai important roman al sau este “Crai de curte veche”.

1945 – Capitala Poloniei, orasul Varsovia a fost eliberat de sub ocupatia hitlerista de catre trupele sovietice si fortele poloneze subordonate acestora.

1946 - Consiliul de Securitate al ONU se intruneste pentru prima data, la Londra, in palatul Westminster, si adopta principiile de functionare ale acestui organism international.

1949 - Se incheie, cu 11 condamnari la cate 5 ani de inchisoare, procesul conducerii Partidului Comunist din SUA.

1957 - URSS si R.P.Chineza au emis o declaratie comuna prin care au condamnat "Doctrina Eisenhower".

1966 - Simon si Garfunkel lanseaza al doilea lor album, "Sounds of Silence"

1975 - Bob Dylan lanseaza "Blood on the Tracks", considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.

1991 - Helmut Kohl a fost reales in functia de cancelar de catre primul Parlament al Germaniei unite.

1995 - Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter care a avut loc in apropiere de Kobe, Japonia a provocat 6.433 victime umane si a produs pagube materiale.

1998 - Presedintele american Bill Clinton, acuzat de hartuire sexuala de catre Paula Jones, este audiat sub juramint timp de cinci ore. Este pentru prima data in istoria SUA cind un presedinte in exercitiu depune marturie in calitate de acuzat, in cadrul unei proceduri judiciare.

1999 – A cincea mineriada. Ultimatumul grevistilor din Valea Jiului - daca nu le vor fi satisfacute cel putin doua dintre revendicari, minerii vor veni la Bucuresti. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, a refuzat sa accepte cererile.

2000 – A murit omul politic Ion Ratiu, reprezentant al Partidului National-Taranesc. Din 1940 pana in 1990 a trait in exil, la Londra. Dupa revenirea in tara a candidat la presidentie la primele alegeri libere, 20 mai 1990, dar a obtinut doar 4,3% din voturi. Pana la moartea sa a fost ales de trei ca deputat in Parlamentul Romaniei.

Recomandari