Live acumFilm: Blonda de la drept
Prime Time 20:00Film: Parker

19 decembrie 1915: S-a nascut cantareata franceza Edith Piaf

Pe 19 decembrie 1915 a venit pe lume, la Paris, cantareata Edith Piaf. De asemenea, a fost o cantareata, actrita si textiera de mare succes, care a consacrat, atat in Franta cat si in intreaga lume, genul "chanson réaliste”, cunoscut cel mai adesea doar ca “chanson”.

In cultura franceza si europeana a secolului 20, sansonetista franceza ocupa un loc unic, exprimand prin vocea si interpretarile sale deosebite, angoasa si framantarile unei intregi generatii de francezi si vest-europeni, martori interbelici ai ascensiunii nazismului, respectiv participanti ulteriori ai reconstructiei post-belice a democratiilor europene.

A lasat in urma numeroase melodii de exceptie, dintre care s-au detasat: "Non, je ne regrette rien" (1960), “Milord” (1959), "La Vie en rose" (1946), "Hymne à l'amour" (1949), "La Foule" (1957), "l'Accordéoniste" (1955), sau "Padam... Padam..." (1951).

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 19 decembrie:

1241 - Termenul "Parlament" a fost utilizat pentru prima data intr-un document regal oficial prin care in Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al III-lea).

1848 – A incetat din viata la doar 30 de ani scriitoarea engleza Emily Bronte. Este cunoscuta mai ales pentru unicul ei roman “La rascruce de vanturi”.

1872 - A fost data publicitatii Legea pentru alegerea mitropolitilor si episcopilor eparhioti si constituirea Sfantului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Romane.

1906 – S-a nascut politicianul sovietic Leonid Brejnev, conducatorul URSS intre 1964 si 1982. A fost prim-secretar al Partidului in Moldova Sovietica si a fost promotorul interventie militare a trupelor Pactului de la Varsovia in Cehoslovacia (1968) si a actiunii militare sovietice in Afganistan (1979) . Sub conducerea lui Uniunea Sovietica a intr-o perioada de blocaj numita “stagnare brejnevista”.

1916 - Primul Razboi Mondial. S-a sfarsit Batalia de la Verdun, dintre trupele germane si cele franceze.

1972 - Nava spatiala Apollo 17 a aterizat in Oceanul Pacific, incheind misiunea de aselenizare controlata.

1984 - Marea Britanie si China au semnat un acord potrivit caruia Hong Kong –ul trece, incepand cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineza, punandu–se capat, dupa 155 de ani, dominatiei britanice.

1986 – Liderul sovietic Mihail Gorbaciov i-a eliberat pe dizidentul Andrei Saharov si pe sotia acestuia din domiciliul fortat din orasul Gorki (Nijni Novgorod).

1989 – Timisoara a ramas in fierbere dupa evenimentele din zilele precedente. Muncitorii au refuzat din nou se inceapa lucrul si au declarat greva generala. Negocierile cu autoritatile au esuat. Inca doua persoane s-au adaugat pe lista decedatilor. In noaptea dintre 18 si 19 decembrie 43 de cadavre ale unor cetateni impuscati au fost luate de Militie si aduse la Bucuresti unde au fost incinerate, iar cenusa aruncata la canal in Popesti-Leordeni.

1996 – A murit celebrul actor italian Marcello Mastroianni. A jucat cu entuziasm si daruire totala in comedii, in drame psihologice, in melodrame si in filme istorice, refuzand si in ultimii ani odihna si plictiseala unei existente comode, departe de platourile de filmare. S-a consacrat cu rolul din filmul “La dolce vita”, in regia lui Federico Fellini, dupa care a continuat seria succeselor cu “Opt si jumatate”, “Cetatea femeilor”, “Ginger si Fred” si “Divort in stil italian”

1997 - A avut loc premiera filmului "Titanic", regia James Cameron, considerat unul dintre cele mai scumpe filme si situat pe primul loc in lista filmelor cu cele mai mari incasari din toate timpurile si a castigat 11 premii Oscar.

Recomandari