19 iulie 1877: Marele Duce Nicolae al Rusiei a cerut ajutorul armatei romane intr-o scrisoare ramasa celebra

Pe 19 iulie 1877 Principele Carol a primit o telegrama din partea Marelui Duce Nicolae, care anunta ca rusii au suferit o infrangere completa la Plevna, Bulgaria, in cadrul Razboiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusesti intrase in panica, Marele Duce Nicolae al Rusiei si-a mutat cartierul general, iar insasi tarul Alexandru II-lea era gata sa se regraga peste Dunare.

In telegrama catre Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie a scris: ”Turcii, adunand cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog sa faci fusiune, demonstrațiune si, daca se poate, sa treci Dunarea cu armata dupa cum doresti. Intre Jiu si Corabia demonstratiunea aceasta este neaparat necesara pentru inlesnirea miscarilor mele. Nicolae”.

Principele Carol a taraganat venirea Armatei Romane pina in momentul in care Marele Duce Nicolae al Rusiei nu a solicitat exact ajutor militar romanesc pentru Plevna. Urma sa aiba loc Batalia de la Plevna in care victoria armatei romane va pune bazele independentei Romaniei.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 19 iulie:

1374 – A murit poetul italian Francesco Petrarca. In special forma perfecta a sonetelor sale s-a impus si in afara spatiului de limba italiana. A fost unul din cei mai importanti poeti lirici ai literaturii italiene si, alaturi de Dante Alighieri, principal precursor al Renasterii..

1834 – S-a nascut pictorul francez Edgar Degas. S-a distins cu talentul exceptional de desenator si cu pasiunea pentru obiectele efemere in miscare. Impreuna cu Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro este unul din intemeietorii impresionismului.

1871 – Prima linie de metrou a fost inaugurata in capitala Frantei, Paris. A devenit un simbol al orasului, remarcabil prin densitatea statiilor si acoperirea pe care o asigura in cadrul sistemului de transport, dar si pentru stilul arhitectonic influentat de curentul Art Nouveau. Reteaua de metrou consta in 16 linii, aflate majoritatea in subteran, si are o lungime de 214 km cu 301 statii.

1877 - Marele duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusesti, a adresat principelui Carol o telegrama cifrata in care, relatandu-i despre infrangerea suferita de trupele rusesti in cea de-a doua batalie de la Plevna, i-a cerut cu insistenta ajutorul. Primele unitati ale Armatei Romane au trecut Dunarea si au luat in primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov.

1893 - S-a nascut poetul rus Vladimir Maiakovski. Este cel mai important reprezentant al futurismului in cultura rusa a secolului al XX-lea.S-a sinucis in 1930, deziluzionat de directia in care se indrepta URSS sub conducerea dictatoriala a lui Stalin.

1931 – A murit doctorul roman Nicolae Paulescu. El a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu insulina. „Pancreina” brevetata de Paulescu in aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat partial prin adaugare de acid clorhidric si soda caustica. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor sai numai sub forma de clisma si nu a avut nici un efect asupra glicemiei.

1946 – S-a nascut Ilie Nastase, cel mai mare tenisman pe care l-a avut vreodata Romania. A fost numarul unu mondial de doua ori, in 1972 si 1973. A castigat la US Open (1972) si Roland Garros (1973). La dublu a castigat turneele de la Wimbledon in 1973, Roland Garros in 1970 si US Open in 1975. A castigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor (1971, 1972, 1973 si 1975). Pentru echipa de Cupa Davis a Romaniei a jucat timp de 18 ani un numar de 146 de meciuri de simplu si dublu, castigand 109. Alaturi de Ion Tiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, in 1969, 1971 si 1972.

1947 – S-a nascut muzicianul englez Brian May, cel mai bine cunoscut in calitatea sa de chitarist solo si vocalist de acompaniament al formatiei engleze de muzica rock Queen.

1954 - A fost lansat primul disc single semnat Elvis Presley - „That' s All Right”.

1965 – A inceput Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman, in timpul caruia Nicolae Ceausescu a fost ales in functia de secretar general al Partidului. In 1967 a preluat si functia de presedinte al Consiliului de Stat, iar din 1974 a fost ales si presedinte al Republicii Socialiste Romania.

1971 – S-a nascut pugilistul ucrainean Vitali Kliciko. Este campion mondial la categoria grea, versiunea WBC. In cariera a disputat 46 de meciuri, cu 44 de victorii, 40 prin KO, si doar doua infrangeri.

1981 – Intr-o intalnire privata cu presedintele american Ronald Reagan, seful statului francez Francois Mitterrand i-a spus omologului sau despre existenta unui dosar in care sunt cuprinse toate actiunile de spionaj industrial ale sovieticilor impotriva SUA pentru obtinerea de tehnologie de inalta tehnicitate.

1992 – Judecatorul antimafie, Paolo Borselino, a fost ucis impreuna cu cele cinci garzi de corp in urma unui atentat cu masina-capcana. Exista suspiciunea ca serviciile secrete italiene au fost implicate, iar de la fata locului au disparut documente extrem de importante in razboiul cu Mafia.

1997 – Armata Republicana Irlandeza (IRA) a anuntat o incetare unilaterala a focului in razboiul subteran cu administratia britanica in Irlanda de Nord.

2011 – A murit duhovnicul roman Arsenie Papacioc. A fost arestat si condamnat sub regimul maresalului Ion Antonescu, in 1941, pentru apartenenta la Miscarea Legionara. In 1946 s-a calugarit. Intre 1952-1958 a fost preot la Manastirea Slatina. In vara anului 1958 a fost arestat din nou, pentru ca facea parte din grupul „Rugul Aprins”. Condamnat la 20 de ani de munca silnica, a fost gratiat in 1964 de la inchisoarea Aiud. Din anul 1976, a fost duhovnicul Manastirii Sfanta Maria din Techirghiol.

Ultimele știri