23 noiembrie 1940: Generalul Antonescu a semnat aderarea Romaniei la Pactul Tripartit

Pe 23 noiembrie 1940 generalul Ion Antonescu a parafat, la Berlin, aderarea Romaniei la Pactul Tripartit, incheiat la 27 septembrie 1940 intre Germania, Italia si Japonia.

Pactul punea intr-o forma oficiala parteneriatul Puterilor Axei si a fost considerat in epoca un avertisment trimis SUA pentru a ramane neutre in razboiul care se prefigura. Cei trei isi recunosteau reciproc sferele de influența si se obligau sa-si asigure ajutor reciproc din punct de vedere politic, economic si militar in cazul cand oricare din ele ar fi atacate de o putere cu care nu era deja implicata in razboi, cu excepția URSS-ului.

Pactul completa „Acordul germano-japonez” si Pactul Anticomintern din 1936 si a ajutat la depasirea diferendelor aparute intre cele doua puteri dupa semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat de Germania si URSS in 1939.

Pactul Tripartit a fost semnat mai apoi de Ungaria (20 noiembrie 1940), Romania (23 noiembrie 1940) si Slovacia (24 noiembrie 1940). Bulgaria a semnat pactul pe 1 martie 1941, mai inainte de intrarea trupelor germane in tara. Ultima tara care a semnat Pactul a fost Iugoslavia, pe 25 martie 1941.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 23 noiembrie:

1843 - Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi, cu lectia "Despre importanta economiei politice".

1864 - Este infiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala, avand in colectie piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane.

1905 - S-a nascut criticul literar Petru Comarnescu, memorialist, traducator; autorul unor valoroase monografii de artisti romani si straini si initiatorul gruparii "Criterion" din care faceau parte M. Eliade, M. Vulcanescu, C. Noica.

1916 - Primul Razboi Mondial - Trupele germane ocupa Ploiestiul, unde 26 de instalatii de rafinare a petrolului, ca si toate sondele, rezervoarele din schele si rafinarii fusesera distruse de romani la cererea guvernelor englez si francez, pagubele ridicandu-se la peste 9 milioane de lire sterline.

1920 – S-a nascut Paul Celan, poet de limba germana, unul dintre reprezentantii cei mai tenaci ai modernismului ("Nisipul urnelor", "Gratiile limbii", "Trandafirul nimanui").

1923 - A incetat din viata scriitorul Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzau), considerat precursor al suprarealismului.

1925 – S-a nascut Gheorghe Calciu-Dumitreasa, preot ortodox roman, dizident anticomunist si luptator pentru drepturile omului. A indurat peste 21 de ani de inchisoare sub comunisti (1948-1964, 1979-1984), trecand si prin furia iadului reeducarii din puscaria pentru studenti de la Pitesti (1949-1951), unde a facut anumite compromisuri. Cu multa pocainta, a reusit sa depaseasca aceasta greseala, refuzand ulterior orice compromis cu sistemul comunist. In 1985 a fost obligat sa paraseasca Romania, impreuna cu familia.

1953 - A incetat din viata criticul literar Ilie Toroutiu, folclorist si traducator, membru corespondent al Academiei Romane.

1976- A incetat din viata scriitorul francez André Malraux autor, printre altele, al lucrarii "Conditia umana".

2000 – Au fost repatriate ramasitele pamantesti ale lui Nicolae Radescu, ultimul prim–ministru democrat al Romaniei inainte de comunisti (6 dec. 1944-28 feb. 1945). Silit sa demisioneze, dupa ce a intrat in conflict cu sovieticii si comunistii a parasit Romania la 17 iunie 1946, stabilindu-se in SUA.

2002 - A avut loc vizita presedintelui SUA, George W. Bush, la Bucuresti. Presedintele Bush si-a inceput discursul rostit in fata multimii adunate, in Piata Revolutiei, adresand Romaniei invitatia de a adera la NATO si urandu-i bun venit in Alianta. "Cu mandrie va invitam sa aderati la NATO, aceasta mareata alianta a libertatii. (...) Uram bun venit Romaniei in NATO", a afirmat seful administratiei SUA, adaugand ca alianta dintre Romania si SUA va fi una de durata.

2006 - A decedat la Londra fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, dupa ce a fost otravit cu poloniu din ordinul FSB si a conducerii de stat ruse. Cazul a provocat o criza in relatiile dintre Marea Britanie si Rusia.

Parteneri
Cine este Jonathan Owens, iubitul gimnastei Simone Biles
Iubitul gimnastei Simone Biles și-a arătat sprijinul față de iubita sa printr-o postare emoționantă pe contul personal de Instagram. Gimnasta a devenit intens mediatizată după ce a luat o decizie neașteptată înainte de finalele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simone Biles a obținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo la bârnă, în timp ce ginasta chineză, Guan Chenchen a obținut medalia de aur la doar 14 ani.
Catine.ro
Ultimele știri