Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

24 august 1865: S-a nascut regele Ferdinand I al Romaniei

Regele Ferdinand Viktor Adalbert Meinrad De Hohenzolern-Sigmaringen s-a nascut pe 24 august 1865. A fost rege al Romaniei din 10 octombrie 1914 pana la moartea sa, pe 20 iulie 1927. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1914 și 1927 a fost protector și președinte de onoare al aceleiasi institutii. Sub conducerea sa a fost creata Romania Mare, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banatul, Maramuresul si Crisana fiind alipite la patria-mama.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 24 august:

79 - Eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele Pompei, Herculaneum si Stabiae, care au fost acoperite de lava. A incetat din viata, in aceste conditii, Plinius cel Batrin, istoric, filolog si literat roman, unul dintre cei mai reputati enciclopedisti ai Antichitatii.

1572 - Noaptea Sfantului Bartolomeu a fost un masacru al protestanților din Franța din noaptea dintre 23 și 24 august 1572. Au fost atacați și masacrați aproape 30.000 de “hughenoti”, punct culminant al conflictelor purtate intre catolici și protestanți. S-a declansat cel de-al patrulea razboi civil in Franța (1572-1573).

1787 - A izbucnit razboiul ruso-turc. Austria, aliata a Rusiei, s-a angajat in ostilitati impotriva otomanilor. Tarile Romane au devenit teatrul operatiunilor militare.

1820 - A incetat din viata Ion Budai Deleanu, scriitor, filolog si istoric roman, autor al poemului ''Tiganiada''. Aceasta opera a sa trateaza un subiect alegoric cu tendințe satirice antifeudale și anticlericale. A fost unul dintre corifeii Scolii Ardelene.

1868 - A incetat din viata scriitorul Costache Negruzzi (n. 1808), membru fondator al Societatii Academice Romane, stralucit reprezentant al curentului national-popular de la "Dacia Literara". A luat parte activ la Revolutia de la 1848 in Moldova si a fost un fervent sustinator al Unirii Principatelor in 1859.

1884 - A incetat din viata medicul Carol Davila. A organizat serviciul sanitar militar si ocrotirea sanatatii publice. In 1869 a infiintat Facultatea de medicina la Universitatea din Bucuresti, iar in timpul Razboiului de Indepedenta a condus Serviciul sanitar al armatei romane pe frontul din Bulgaria.

1917 - A incetat din viata poetul de inspiratie traditionala Alexe Mateevici. In vara anului 1917 a scris poeziile: “Vad prabușirea”, “Cantec de leagan”, “Basarabenilor”, “Frunza nucului”, “Unora”. La 17 iulie a publicat poezia “Limba noastra”, cea mai frumoasa oda inchinata limbii romane, care devine Imnul Republicii Moldova, (din 1994). La 13 august, bolnav de tifos exantematic, s-a stins din viața la spitalul nr.1 din Chișinau și a fost inmormantat la cimitirul central de pe strada Armeneasca.

1929 - S-a nascut liderul palestinian Yasser Arafat. Din 1969 a fost co-fondator si presedinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) si din 1993 presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene.In 1994 a fost co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace impreuna cu Ithak Rabin si Simon Peres. Ca lider si coordonator al unor unitati de gherila, Fatah, gruparea Septembrie Negru, gruparea Abu Nidal, a fost privit ca luptator pentru pace de catre cei care il sprijineau si ca terorist de catre restul lumii. Arafat a murit la 75 de ani, iar trupul sau a fost inmormantat in moscheea din Ramallah. Recent s-a dezvaluit ca a fost otravit.

1944 - Este confirmata starea de beligeranta cu Germania, printr-o declaratie oficiala de razboi a Guvernului roman, difuzata prin radio si publicata in presa din 25 august.

1948 – S-a nascut compozitorul francez Jean-Michel Jarre, considerat unul dintre pionierii muzicii electronice. Este cunoscut pentru concertele in aer liber cu spectatori in numar record, in care sunt folosite efecte laser și artificii, unde spectacolul vizual profita de peisajele și de arhitectura din imprejurimi. Se estimeaza ca Jarre a vandut 80 de milioane de albume și discuri single.

1960 – A fost inregistrata cea mai scazuta temperatura masurata vreodata pe Pamant: -88,3 °C la Stația sovietica Vostok, din Antarctica.

1991 – Mihai Gorbaciov a demisionat din functia de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice si a cerut autodizolvarea formatiunii politice care a condus Rusia din 1917.

2006 – A murit regizorul Cristian Nemescu. Ultimul sau film, "California Dreamin' (nesfarsit)", a primit premiul Un certain regard la a 60-a editie a Festivalului de la Cannes , din 2007. Regizorul a murit intr-un accident de mașina alaturi de inginerul sau de sunet, Andrei Toncu. Nemescu si Toncu erau intr-un taxi care a intrat in coliziune cu un SUV Porsche Cayenne pe podul Eroilor din București, condus de cetateanul britanic Ali Imran, care a trecut pe culoarea rosie. Expertiza tehnica a demonstrat ca masina Porsche atinsese o viteza de 113 km/h, in timp ce taxiul circula doar cu 42 km/h.

Recomandari