Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

25 noiembrie 1972: A murit inventatorul roman Henri Coanda

Pe 25 noiembrie 1972 a incetat din viata Henri Coanda, inventator, inginer, membru al Academiei Romane. In 1907 a expus, pentru prima oara in lume, la Paris, macheta unui avion fara elice, viitorul avion cu reactie. Numele sau ramane legat de fenomenul aerodinamic cunoscut sub numele de "efectul Coanda", brevetat in 1934.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 25 noiembrie:

1562 - S-a nascut scriitorul si dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seama al Renasterii spaniole.

1715 - Inceputul domniilor fanariote in Tara Romaneasca prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote insemnau o prelungire a controlului exercitat de Poarta asupra Tarilor Romane, dar cu autonomie interna sporita.

1814 - S-a nascut Matei Millo, actor si cantaret, autor de texte dramatice, celebru in teatrul romanesc, prin interpretarea in travesti a rolului "Coana Chirita" din piesele lui V. Alecsandri; este autorul si interpretul principal al piesei "Baba Harca", reprezentata pentru prima data la Iasi in1849.

1863 - S-a nascut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Romane, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala. El a elaborat o metoda de vaccinare impotriva holerei recunoscuta in istoria epidemiologiei ca "marea experienta romaneasca de vaccinare".

1864 - A fost adoptata Legea privind organizarea invatamantului ("Legea instructiunii publice"), prin care se stabileau trei grade de invatamant (primar, secundar si superior) si obligativitatea si gratuitatea invatamantului primar.

1885 - A incetat din viata poetul Grigore Alexandrescu, cel care a impus in literatura romana, ca specii literare, satira ("Satira. Duhului meu"), fabula ("Boul si vitelul"), epistola ("Epistola catre Voltaire").

1892 - S-a nascut istoricul si omul politic Petre Constantinescu-Iasi, membru al Academiei Romane; a participat la elaborarea primului tratat de "Istoria Romaniei".

1896 - S-a nascut actorul marele actor rman George Vraca. S-a remarcat prin interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și national in „Hamlet”, „Visul unei nopti de vara”, „Cum va place”, „Negutatorul din Venetia”, „Macbeth”, „Richard al III-lea” de Shakespeare, „Din jale s-a intrupat Electra” de Eugen O'Neil, „Vlaicu-Voda” de Alexandru Davilla, „Fantana Blanduziei” de Vasile Alecsandri etc.

1915 - S-a nascut generalul Augusto Pinochet Ugarte, cel care a devenit in 1973 sef al statului Chile (pana in 1990), in urma unei lovituri de stat militare.

1992 - Adunarea Federala a Cehoslovaciei a votat separarea celor doua republici Cehia si Slovacia incepand de la 1 ianuarie 1993.

Recomandari