Căutare Live

25 septembrie 1913: S-a nascut Maria Tanase

Marea cantareata de muzica populara Maria Tanase a venit pe lume intr-o zi de 25 septembrie, in anul 1913, la Bucuresti. A fost numita “privighetoarea muzicii populare romanesti”. Datorita vocii sale inconfundabile a avut un succes imens, mai ales in perioada interbelica, reusind sa ajunga sa frecventeze cercurile inalte ale societatii. In 1940 legionarii i-au distrus discurile si i-au interzisa mai cante pentru ca avea prieteni evrei. Dupa venirea comunistilor la putere a revenit pe scena, dar a avut de intampinat sicane si din partea acestora, fiind acuzata ca e “agent britanic”. A primit numeroare premii si distinctii. A murit de cancer la plamani, cu doar cateva luni inainte sa fi implinit 50 de ani.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 25 septembrie:

1396 – A avut loc batalia de la Nicopole. Sultanul Baiazid I, "Fulgerul"a infrant armata cruciata la Nicopole, actualmente oras in Bulgaria. De partea cruciatilor a luptat si un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Batran.

1849 – A murit compozitorul si dirijorul austriac Johann Strauss  tatal.  A fost tatal lui Johann Strauss (fiul), Josef Strauss si Eduard Strauss, alti trei mari compozitori austrieci. Cea mai cunoscuta opera a sa este “Marsul Radetzky”, care incheie in fiecare an concertul de Anul Nou de la Viena.

1872 - A fost inaugurata Gara de Nord din Bucuresti si s-a deschis prima linie ferata intre Bucuresti si Ploiesti.

1883 - A fost terminat si inaugurat Castelul Peles, ocazie folosita de autoritati pentru a declara Sinaia oras.

1897 - S-a nascut scriitorul William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1949, laureat al premiului Pulitzer. A scris, printre altele: "Catunul", "Lumina de august",  Zgomotul si furia".

1936 – S-a nascut marea cantareata de muzica populara si romante Ileana Sararoiu.  A facut prima imprimare in 1964, la Radio Bucuresti, iar in 1966 a lansat primul disc la casa de discuri Electrecord. A intreprins numeroase turnee in tara si in strainatate si a participat la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Romane. Pe parcursul intregii sale cariere, isi imbogateste repertoriul cu cantece populare de la poalele muntilor Bucegi si Fagaras. S-a stins din viata pe neasteptate in noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nunta din Calarasi, din cauza unui anevrism ce i-a provocat un accident vascular cerebral.

1944 – S-a nascut actorul american Michael Douglas. A castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol principal cu rolul din filmul “Wall Street” (1988). A avut mare succes si cu rolurile din “Strazile din San Francisco” (1972), “Idila pentru o piatra pretioasa” (1984), “Atractie fatala” (1987) sau “Hartuire sexuala” (1994).

1944 – Al Doilea Razboi Mondial. Ultimele elemente ale Diviziei 1 Aeropurtate Britanice au fost retrase din capul de pod de la Arnhem. Astfel, s-a incheiat faimoasa operatiune “Market-Garden”. Aceasta operatiune a inspirat cartea “Un pod prea indepartat” si filmul cu acelasi titlu.

1952 – A venit pe lume actorul american Christopher Reeve. A devenit celebru pentru rolul “Superman”. In 1995 a suferit un accident de calarie, in urma caruia a ramas paralizat de la gat in jos pana in momentul mortii sale, in 2004.

1968 – S-a nascut actorul si rapperul american Will Smith. S-a lansat cu “Printul din Bel-Air”, apoi a continuat cu “Baieti rai” (1995),  “Ziua independentei” (1996) si “Men in black” (1997). Acum este unul dintre cei mai bine cotati actori americani de culoare, fiind solicitat pentru roluri tot mai complexe.

1969 – S-a nascut actrita britanica de origine galeza Catherine Zeta-Jones, sotia lui Michael Douglas. A castigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar cu rolul din musicalul “Chicago” (2002).

Citește și
Colaj cu Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
colaj-george-burcea
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
imagine cu o soacra
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Mai multe articole

1970 - A incetat din viata scriitorul german Erich Maria Remarque. Cele mai importante romane ale sale sunt "Soroc de viata si soroc de moarte" si "Nimic nou pe frontul de vest".

1972 - Norvegienii voteaza majoritar negativ la referendumul privind integrarea in Comunitatea Economica Europeana. 53,5 dintre alegatori au votat impotriva aderarii, iar 46,5 au fost pentru.

1992 - A fost inaugurat, la Nürenberg, canalul de navigatie Rin-Main-Dunare. Prin folosirea Canalului Dunare-Marea Neagra, distanta de transport dintre Rotterdam si Constanta se reducea la jumatate.

1996 - A incetat din viata Nicu Ceausescu, comunist si politician roman, a fost al treilea fiu al cuplului Nicolae si Elena Ceausescu. In timpul vietii, a fost considerat „printul mostenitor” al familiei.  A fost prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al organizatiei PCR Sibiu. Acuzat initial in 1990 pentru genocid, omor deosebit de grav si subminare a economiei nationale, a fost condamnat in cele din urma doar la cinci ani pentru nerespectarea regimului munitiilor si armelor de foc. Bolnav de ciroza, a murit intr-un spital din Viena.

1997 - La Biserica Mirauti din Suceava, necropola voievodala, sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormantul domnitorului Petru I Musat.

2005 - Pilotul spaniol Fernando Alonso devine cel mai tanar campion mondial de Formula 1, detronandu-l pe celebrul Michael Schumacher.

24 septembrie 1979: Este lansat serviciul "e-mail", prima posta electronica publica din lume... 26 septembrie 2008: A murit actorul american Paul Newman...
Ultimele știri