Căutare Live

28 septembrie 1882: S-a nascut parintele arheologiei romanesti, Vasile Parvan

Pe 28 septembrie 1882, in Perchiu, judetul Tecuci (astazi judetul Bacau), s-a nascut arheologul, istoricul, epigrafistul si eseistul roman Vasile Parvan. S-a preocupat indeosebi de arheologie, preistorie si istoria civilizatiei greco-romane si a organizat numeroase santiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria.

A avut un rol deosebit in crearea noii scoli romanesti de arheologie. Si-a inceput activitatea de istoric cu lucrarea de doctorat Nationalitatea negustorilor din Imperiul roman (1909, in limba germana), considerata de specialisti ca unul din cele mai bune studii despre dezvoltarea comertului in antichitatea clasica. El a organizat Scoala romana din Roma, institutie pentru perfectionarea tinerilor arheologi si istorici.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 28 septembrie:

551 i.Hr. – S-a nascut filosoful chinez Confucius.

1330 – S-a nascut Nicholas Flamel, scrib francez de succes si vanzator de manuscrisuri. Este mult mai cunoscut datorita lucrului in domeniul alchimiei si eforturilor de a crea Piatra Filosofala.

1448 – Christian I este incoronat rege al Danemarcei.

1542 – Navigatorul portughez Juan Rodriguez Cabrillo ancoreaza pe coasta vestica a Americii de Nord, in ceea ce este astazi San Diego, California, Statele Unite.

1654 – A incetat din viata Matei Basarab, domn al Tarii Romanesti intre 1632 si 1654, sub carmuirea caruia va fi imprimata “Pravila de la Govora“.

1791 – Franta devine primul stat european care emanzipeaza populatie evreiasca.

1860 – S-a nascut Paul Ulrich Villard, chimistul francez care a descoperit razele gamma.

1867 – Orasul canadian Toronto devine capitala provinciei Ontario.

1868 – S-a deschis, la Sibiu, primul Congres national-bisericesc al romanilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria; a fost adoptat “Statutul organic”, care consfintea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe romane din Transilvania si Ungaria.

1871 – Parlamentul brazilian trece legea „Uter liber”, care garanteaza libertatea tuturor copiilor nascuti in familii de sclavi. Acesta a fost primul pas important din eradicarea sclavismului in Brazilia.

Citește și
colaj de imagini cu mihaela tatu la de trei ori femeie
Mihaela Tatu, de nerecunoscut în ultima imagine postată. Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea
Mihaela Tatu, de nerecunoscut în ultima imagine postată. Cum s-a lăsat fotografiată prezentatoarea
Radu Ștefan Bănică și-a deschis prima afacere. Cu ce se ocupă și ce declarații a făcut fiul lui Ștefan Bănică
Radu Ștefan Bănică și-a deschis prima afacere. Cu ce se ocupă și ce declarații a făcut fiul lui Ștefan Bănică
Radu Ștefan Bănică și-a deschis prima afacere. Cu ce se ocupă și ce declarații a făcut fiul lui Ștefan Bănică
Vladuța Lupău s-a pozat cu branula la mână, după ce în urmă cu ceva vreme a mers la Paris pentru o operație serioasă. Ce a scris
Vladuța Lupău s-a pozat cu branula la mână, după ce în urmă cu ceva vreme a mers la Paris pentru o operație serioasă. Ce a scris
Vladuța Lupău s-a pozat cu branula la mână, după ce în urmă cu ceva vreme a mers la Paris pentru o operație serioasă. Ce a scris
Mai multe articole

1884 – Se inaugureaza tronsonul de cale ferata Adjud – Targu Ocna.

1891 – A incetat din viata scriitorul american Herman Melville, cunoscut mai ales pentru, “Moby Dick”, cel mai de succes roman al sau.

1895 – A incetat din viata omul de stiinta francez Louis Pasteur, pionier in domeniul microbiologiei. Face progrese impresionante in tratarea turbarii, impreuna cu colegii sai pune la punct un vaccin impotriva holerei si reuseste sa izoleze germenul numit stafilococ.

1914 – A avut loc urcarea pe tron a regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul si succesorul regelui Carol I. Ferdinand I a domit pana la moarte, in 1927.

1916 – S-a nascut actorul american Peter Finch, detinator, in 1977, al Premiului Oscar pentru rolul din filmul “Network”).

1924 – S-a nascut actorul italian Marcello Mastroianni, protagonist multilateral de mare talent in cinematografia din a doua jumatate a secolului al XX-lea.

1928 – Parlamentul britanic trece “Actul drogurilor periculoase”, care scoate in afara legii cannabis-ul.

1928 – Sir Alexander Fleminga observat o bacterie ce “omora” mucegaiul, facand astfel primii pasi catre ceea ce a devenit, in ziua de azi, penicilina.

1931 – S-a nascut Valeriu Rapeanu, istoric, critic literar si eseist, exeget al operei marelui istoric Nicolae Iorga (monografia “Al. Vlahuta”, ingrijitor al antologiei “Dramaturgia contemporana romaneasca”).

1934 – S-a nascut actrita de origine franceza Brigitte Bardot, fost sex simbol al anilor ’60. La vasrat de 15 ani apare prima oara pe coperta revistei Elle si incepe sa faca cinematografie la 17 ani.

1939 – Al Doilea Razboi Mondial: capitala poloneza Varsovia capituleaza in fata Germaniei naziste.

1950 – Indonezia s-a alaturat Natiunilor Unite.

1951 – Televiziunea americana CBS scoate la vanzare, pentru prima oara pentru publicul larg, televizoare color.

1960 – S-a nascut cantareata americana de pop Jennifer Rush, cunoscuta fanilor din intreaga lume datorita melodiei “The Power of Love”.

1967 – S-a nascut actrita americana Mira Sorvino. A castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal, datorita rolului din “Mighty Aphrodite”.

1968 – S-a nascut actrita de origine britanico-australiana Naomi Watts. A fost nominalizata la premiile Oscar, iar in 2002 a jucat intr-unul din cele mai mari succese la box-office din anul respectiv, remake-ul unui film japonez de groaza, “The Ring”.

1970 – A incetat din viata scriitorul american John Dos Passos. De-a lungul carierei sale de succes, a scris 42 de romane, dar si numeroase poezii, eseuri si piese si a creat mai mult de 400 de piese de arta.

1972 – S-a nascut artista americana de burlesc Dita von Teese.

1978 – A incetat din viata Papa Ioan Paul I, care a avut cel mai scurt pontificat din istoria moderna, doar 34 de zile.

1984 – S-a nascut Melody Thornton, cantareata si dansatoarea americana, membra a trupei Pussycat Dolls.

1987 – S-a nascut cantareata si actrita americana Hilary Duff.

Cea mai jucata comedie frantuzeasca din toate timpurile, pusa in scena la Bucuresti... Tudor Gheorghe il omagiaza pe Caragiale cu un spectacol de exceptie: "Nu se poate cu de toate"...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri