Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

31 august: A murit Lady Diana, printesa de Wales

Lady Diana, printesa de Wales, a murit pe 31 august 1997 in urma unui accident de masina la Paris, alaturi de iubitul ei, miliardarul Dodi Al-Fayed. A fost sotia lui Charles, print mostenitor al Coroanei Britanice, de care s-a despartit in 1992 si a divortat in 1996. Impreuna au avut doi baieti, printii William si Harry. A fost extrem de populara si a ramas in sufletele oamenilor ca “regina inimilor”.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 31 august:

1867 – A murit poetul francez Charles Baudelaire. Este considerat poetul care a revoluționat intreaga lirica franceza și europeana prin originalitatea volumului sau controversat “Les Fleurs du Mal” (Florile raului"). A avut o influenta puternica asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai tarziu.

1907 - Anglia, Rusia si Franta au format Tripla Intelegere.

1927 – S-a nascut poetul roman. Dan Desliu. In anii de inceput ai comunismului a devenit unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai realismului socialist, proletcultismul, și poate cel mai de succes poet al vremii. In anii ’80 atitudinea sa s-a modificat radical devenind dizident fata de regimul comunist, dupa ce in 1980 a demisionat din PCR. A murit in 1992, inecat, in timp ce inota in statiunea Neptun.

1928 – S-a nascut actorul american James Coburn. A devenit celebru pentru rolurile din “Cei sapte magnifici” (1960) si “Marea evadare” (1962). A castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar in 1998, cu rolul din filmul “Affliction”.

1944 – Trupele sovietice au intrat in Bucuresti, curatat deja de forte germane de armata romana, iar bucurestenii i-au intampinat cu raceala pe asa-zisii “eliberatori”.

1949 – S-a nascut celebrul actor american Richard Gere. A urcat pe treptele succesului in 1980 pentru rolul sau din filmul “American Gigolo”, care l-a stabilit ca un om de frunte si sex-simbol. El a continuat sa stea in frunte cu rolurile sale din “An Officer and a Gentleman”, “Pretty Woman”, “Primal Fear” si “Chicago”, pentru care a castigat un Glob de Aur ca cel mai bun actor

1963 – A fost inaugurat "telefonului rosu", legatura telefonica directa dintre președinții american si sovietic, o forma de dezamorsa eventuale chestiuni fierbinti in timpul Razboiului Rece.

1980 - Dupa doua luni de greva la Santierele Navale din Gdansk, guvernul polonez a fost de acord cu revendicarile muncitorilor, recunoscand sindicatul independent "Solidaritatea".

1986 - In regiunea Vrancea s-a inregistrat un puternic cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter. Nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale.

1989 – Sovietul Suprem al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti a votat o lege prin care limba romana a devenit limba oficiala in statul romanesc de peste Prut. Totodata s-a decis si trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul cu caractere latine.

Recomandari