Căutare Live

4 noiembrie 1900: S-a nascut Lucretiu Patrascanu

Pe 4 noiembrie 1900 s-a nascut la Bacau liderul comunist roman Lucretiu Patrascanu. Licentiat in drept si doctor in stiinte economice al Universitatii din Leipzig, Patrascanu era o figura rara printre putinii comunisti din Romania. A fost reprezentant al ilegalistilor romani la Comintern si in alianta politica ce a declarat scoaterea tarii din alianta hitlerista in august 1944. Intrat in conflict cu fruntasii de atunci ai PCR si neagreat de sovietici, Patrascanu a fost arestat, judecat intr-un lung proces spectacol si executat in noaptea de 16 spre 17 aprilie 1954.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 4 noiembrie:

1576 - In Razboiul de optzeci de ani, dupa ce soldatii spanioli timp indelungat nu au fost platiti de Regele Philipp al II-lea, a inceput sa prade orasul belgian Anvers.

1847 – A murit compozitorul german Felix Mendelsohn-Bartholdy. Lucrarile sale includ simfonii, concerte, oratorii, piese pentru pian si muzica de camera. Dupa o lunga perioada de relativa denigrare, originalitatea sa creativa a fost reevaluata si, in sfarsit, recunoscuta.

1856 – La Galati a inceput prima conferinta a puterilor europene, care a analizat problemele de navigatie pe Dunare. In urma discutiilor s-a infiintat Comisia Statelor riverane Dunarii.

1872 – S-a nascut la Buftea printul Barbu Stirbey. Personalitatea lui de om extrem de rafinat, cult, manierat, barbat frumos, cu parul bogat si negru, de o tinuta tipic englezeasca i-a adus supranumele de "Printul alb". La 4 iunie 1927 a format un guvern de "uniune nationala", care a rezistat doar doua saptamani. In martie 1945 a fost desemnat de regele Mihai sa formeze guvernul, dar tentative nu a reusit din cauza faptului ca sovieticii au impus cu forta guvernul Groza. Barbu Stirbey a murit in mod neasteptat in 1946 de cancer hepatic.

1873 - Americanul Anthony Iske a patentat masina de taiat carne in felii.

1879 - A fost patentata prima casa de marcat de catre James J. Ritty din Dayton, Ohio.

1890 – A avut loc inaugurarea la Londra a primului sistem de cale ferata subterana electrificata - metroul.

1922 - Exploratorul englez Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankamon, in Egipt.

1951 – S-a nascut actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Dupa ce a indeplinit functia de Primar General al Capitalei, din iunie 2000 pana in decembrie 2004, a fost ales ca presedinte al Romaniei la alegerile din decembrie 2004, fiind reales in 2009. In aprilie 2007, Traian Basescu a devenit primul presedinte din istoria Romaniei care a fost suspendat din functie, dar a fost reinstalat o luna mai tarziu dupa un referendum unde a fost sustinut de aproape 3/4 din electoratul prezent la vot. In iulie 2012, Parlamentul Romaniei l-a suspendat pentru a doua oara. El a fost reconfirmat prin referendumul din data de 29 iulie 2012, cand nu s-a intrunit rata de participare necesara validarii votului.

1956 – A avut loc invadarea masiva a Ungariei de catre tancurile sovietice si instalarea guvernului contrarevolutionar condus de János Kádár. Revolutia anticomunista maghiara a fost declansata la 23 octombrie, iar luptele au durat pana la 11 noiembrie.

1966 - Inundatii devastatoare s-au petrecut in Venetia si Florenta. Aproape un milion de volume din colectia de la Biblioteca Nationala, documente de la Arhiva de Stat, tablouri au fost acoperite de apa.

Citește și
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Colaj cu Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
De ce a lipsit Dani Oțil de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Ce s-a întâmplat cu fiul lui și al Gabrielei Prisăcariu
colaj-george-burcea
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
George Burcea a fost condamnat pentru conducerea sub influenţa substanțelor interzise. Ce pedeapsă a primit actorul
Mai multe articole

1970 – A incetat din viata poetul, prozatorul si dramaturgul roman Tudor Musatescu. Piesele de teatru ale lui Musatescu, cu deosebire comediile "Titanic-Vals", "...escu" si melodrama "Visul unei nopti de iarna", care s-au bucurat de un mare succes atat in tara cat si in strainatate.

1979 - Ambasada americana din Teheran a fost ocupata de militanti iranieni, care au luat ostatice 90 de persoane. Astfel a inceput criza care l-a pus intr-o situatie penibila pe presedintele democrat Jimmy Carter, care a pierdut in 1980 alegerile in fata republicanului Ronald Reagan la aceeasi data, pe 4 noiembrie.

1995 - Premierul israelian Itzhak Rabin a fost asasinat, la Tel Aviv, in cursul unui miting politic de extremistul ortodox evreu Ygal Amir. Misterul acestei crime nu a fost elucidate complet pana in ziua de astazi existand in continuare multe intrebari fara raspuns.

2008 - Democratul Barack Obama a fost ales drept cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, primul de culoare. Au urmat patru ani de mandate marcati de puternica criza economica ce a afectat SUA si Europa. Acum Barack Obama candideaza cu sanse mari pentru a obtine al doilea mandal presidential in competitie cu republicanul Mitt Romney.

Havasi, cel mai rapid pianist din lume, concerteaza la Sala Palatului... 5 noiembrie 1880: S-a nascut scriitorul Mihail Sadoveanu...
Ultimele știri