Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

5 septembrie 1638: S-a nascut Ludovic al XIV-lea al Frantei, “Regele Soare”

Ludovic al XIV-lea, regele Frantei intre 1638 si 1715, s-a nascut intr-o zi de 5 septembrie 1638. A fost supranumit “Regele Soare” datorita faptului ca Franta a atins apogeul puterii in Europa in acea perioada. Din 1661 a condus personal guvernul si a trecut la reformarea statului in sens absolutist. A introdus codul civil (1667), codul penal (1670), codul maritim (1672), codul negrilor (1672) și codul comercial (1673). In timpul sau a fost construit palatul de la Versailles, o capodopera arhitectonica.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 septembrie:

1698 - Tarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe barbi, pentru a-si determina poporul sa renunte la obiceiurile orientale.

1857 – A incetat din viata sociologul si filosoful francez Auguste Comte, fondatorul teoriei pozitivismului. Henri de Saint-Simon este cel care a intrebuintat pentru prima oara termenul de "filozofie pozitivista". Totuși lui Comte ii revine meritul de a fi elaborat un sistem coerent, cu o logica și o baza știintifica superioara fata de Saint-Simon.

1858 – S-a nascut scriitorul roman Alexandru Vlahuta. Una dintre cele mai cunoscute carti ale sale este “Romania Pitoreasca, despre care Dumitru Micu spune ca este un „atlas geografic comentat, traversat de o calda iubire de tara”.

1905 - A fost semnat Tratatul de la Portsmonth (New Hampshire, SUA), care a dus la incheierea razboiului ruso-japonez din 1904-1905. Medierea a fost realizata de presedintele american Theodore Roosevelt si a consfiintit infrangerea Rusiei, care a cedat teritoriile ocupate in Manciuria catre China si sudul insulei Sahalin in favoarea Japoniei.

1931 – S-a nascut actorul Constantin Codrescu. A jucat in multe filme de succes, mai ales cu tematica istorica, “Mihai Viteazul”, “Haiducii lui Saptecai”, “Capcana mercenarilor” sau “Trandafirul galben”. A fost profesor la Institutul de teatru din Targu Mures si a montat mai multe piese ca regizor pe scenele din tara.

1940 – Supus unor puternice presiuni interne, manifestatii de strada, si externe, presiuni diplomatice din partea Germaniei si Italiei, regele Carol al II-lea a suspendat prin decret Constitutia din februarie 1938 si a cedat principalele prerogative de conducator al statului generalului Ion Antonescu.

1940 – S-a nascut actrita americana Raquel Welch. In anul 1954 a caștigat un concurs de frumusete, dupa care a lucrat ca fotomodel. Intre anii 1960 - 1970 a fost un sex-simbol in filmele americane și europene. In anul 1979 a pozat aproape goala in reviste Playboy, iar in anii ‘80 a produs benzi video de aerobic. A reusit roluri de succes in filmele “Cei trei muschetari” (1973), “Cei patru muschetari” (1974) sau “The wild party” (1975).

1944 - Armata a IV-a romana a oprit ofensiva germano-ungara din centrul Transilvaniei.

1946 - S-a nascut cantaretul britanic Freddy Mercury, cunoscut ca lider al formatiei de muzica rock Queen. A fost recunoscut pentru calitatile vocale remarcabile de tenor și pentru prestatiile live. In calitate de compozitor, a compus multe hituri internationale, printre care “Killer Queen”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love”, “We Are the Champions” și “Little Thing Called Love”. Mercury a murit in 1991 fiind infectat cu viruls HIV.

1972 - JO de la Munchen - Opt teroriști arabi, reprezentand grupul militant "Septembrie Negru", au patruns in Satul Olimpic, au ucis doi membri ai delegatiei Israelului si i-au luat ostateci pe alti noua. In timpul operatiunii de salvare au murit toti ostaticii, cinci teroristi si un politist.

1980 – A fost Inaugurat tunelul St. Gotthard din Elvetia, cel mai lung tunel de autostrada din lume, 16,22 km, care se intinde intre localitatile Goschenen si Airolo.

1997 - A incetat din viata calugarita romano-catolica Maica Tereza, pe numele adevarat Agneza Gongea Boiagiu. Tatal sau a fost aroman, iar mama albaneza. In 1950, a fondat in India, la Calcutta, ordinul Misionarii Caritatii. Timp de peste 45 de ani, ea a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducand și extinderea Misionarilor caritatii, mai intai in toata India, apoi și in alte tari. A primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979 si a fost beatificata de Biserica Romano-Catolica in 19 octombrie 2003.

Recomandari