Căutare Live

5 septembrie 1638: S-a nascut Ludovic al XIV-lea al Frantei, “Regele Soare”

Ludovic al XIV-lea, regele Frantei intre 1638 si 1715, s-a nascut intr-o zi de 5 septembrie 1638. A fost supranumit “Regele Soare” datorita faptului ca Franta a atins apogeul puterii in Europa in acea perioada. Din 1661 a condus personal guvernul si a trecut la reformarea statului in sens absolutist. A introdus codul civil (1667), codul penal (1670), codul maritim (1672), codul negrilor (1672) și codul comercial (1673). In timpul sau a fost construit palatul de la Versailles, o capodopera arhitectonica.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 5 septembrie:

1698 - Tarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe barbi, pentru a-si determina poporul sa renunte la obiceiurile orientale.

1857 – A incetat din viata sociologul si filosoful francez Auguste Comte, fondatorul teoriei pozitivismului. Henri de Saint-Simon este cel care a intrebuintat pentru prima oara termenul de "filozofie pozitivista". Totuși lui Comte ii revine meritul de a fi elaborat un sistem coerent, cu o logica și o baza știintifica superioara fata de Saint-Simon.

1858 – S-a nascut scriitorul roman Alexandru Vlahuta. Una dintre cele mai cunoscute carti ale sale este “Romania Pitoreasca, despre care Dumitru Micu spune ca este un „atlas geografic comentat, traversat de o calda iubire de tara”.

1905 - A fost semnat Tratatul de la Portsmonth (New Hampshire, SUA), care a dus la incheierea razboiului ruso-japonez din 1904-1905. Medierea a fost realizata de presedintele american Theodore Roosevelt si a consfiintit infrangerea Rusiei, care a cedat teritoriile ocupate in Manciuria catre China si sudul insulei Sahalin in favoarea Japoniei.

1931 – S-a nascut actorul Constantin Codrescu. A jucat in multe filme de succes, mai ales cu tematica istorica, “Mihai Viteazul”, “Haiducii lui Saptecai”, “Capcana mercenarilor” sau “Trandafirul galben”. A fost profesor la Institutul de teatru din Targu Mures si a montat mai multe piese ca regizor pe scenele din tara.

1940 – Supus unor puternice presiuni interne, manifestatii de strada, si externe, presiuni diplomatice din partea Germaniei si Italiei, regele Carol al II-lea a suspendat prin decret Constitutia din februarie 1938 si a cedat principalele prerogative de conducator al statului generalului Ion Antonescu.

1940 – S-a nascut actrita americana Raquel Welch. In anul 1954 a caștigat un concurs de frumusete, dupa care a lucrat ca fotomodel. Intre anii 1960 - 1970 a fost un sex-simbol in filmele americane și europene. In anul 1979 a pozat aproape goala in reviste Playboy, iar in anii ‘80 a produs benzi video de aerobic. A reusit roluri de succes in filmele “Cei trei muschetari” (1973), “Cei patru muschetari” (1974) sau “The wild party” (1975).

1944 - Armata a IV-a romana a oprit ofensiva germano-ungara din centrul Transilvaniei.

1946 - S-a nascut cantaretul britanic Freddy Mercury, cunoscut ca lider al formatiei de muzica rock Queen. A fost recunoscut pentru calitatile vocale remarcabile de tenor și pentru prestatiile live. In calitate de compozitor, a compus multe hituri internationale, printre care “Killer Queen”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love”, “We Are the Champions” și “Little Thing Called Love”. Mercury a murit in 1991 fiind infectat cu viruls HIV.

1972 - JO de la Munchen - Opt teroriști arabi, reprezentand grupul militant "Septembrie Negru", au patruns in Satul Olimpic, au ucis doi membri ai delegatiei Israelului si i-au luat ostateci pe alti noua. In timpul operatiunii de salvare au murit toti ostaticii, cinci teroristi si un politist.

1980 – A fost Inaugurat tunelul St. Gotthard din Elvetia, cel mai lung tunel de autostrada din lume, 16,22 km, care se intinde intre localitatile Goschenen si Airolo.

Citește și
colaj vlad gherman
Doliu în familia lui Vlad Gherman! Ce persoană dragă a pierdut actorul din serialul Adela
Doliu în familia lui Vlad Gherman! Ce persoană dragă a pierdut actorul din serialul Adela
Colaj cu Loredana și Nick Casciaro, la X Factor 2021
Loredana și Nick Casciaro, câștigătorul sezonului 10 X Factor, au plecat împreună în Italia. Cum s-au fotografiat în aeroport
Loredana și Nick Casciaro, câștigătorul sezonului 10 X Factor, au plecat împreună în Italia. Cum s-au fotografiat în aeroport
colaj-antonia-zâmbește
Antonia, imagine rară cu cei trei copii ai săi. Cât de mult au crescut micuții: „Ești o eroină”
Antonia, imagine rară cu cei trei copii ai săi. Cât de mult au crescut micuții: „Ești o eroină”
Mai multe articole

1997 - A incetat din viata calugarita romano-catolica Maica Tereza, pe numele adevarat Agneza Gongea Boiagiu. Tatal sau a fost aroman, iar mama albaneza. In 1950, a fondat in India, la Calcutta, ordinul Misionarii Caritatii. Timp de peste 45 de ani, ea a ingrijit saracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducand și extinderea Misionarilor caritatii, mai intai in toata India, apoi și in alte tari. A primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979 si a fost beatificata de Biserica Romano-Catolica in 19 octombrie 2003.

"Maratonul teatrului independent - Bucharest Fringe", intre 10 si 16 septembrie... Cel mai grandios show din istoria divertismentului, Lord of the Dance, revine in Romania...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri