6 ianuarie 1802: S-a nascut scriitorul Ion Heliade Radulescu

La data de 6 ianuarie 1802 a venit pe lume Ion Heliade Radulescu, scriitor, filolog si om politic roman, membru fondator al Academiei Romane si primul sau presedinte, considerat cel mai important ctitor din cultura romana prepasoptista. A participat activ la Revolutia de la 1848 si a avut o contributie decisiva la introducerea alfabetului cu caractere latine in scrierea limbii romane. O statuie a lui se afla in fata Universitatii din Bucuresti.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 6 ianuarie:

1412 – S-a nascut Ioana d’Arc, una din figurile emblematice ale Frantei si sfanta a Bisericii Catolice dar si foarte controversata intrucat unii autori au considerat ca era schizofrenica. A fost supranumita de nationalistii francezi “Fecioara din Orleans” si i s-a atribuit faptul ca, in urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus sa reintoarca pamanturile Frantei care erau dominate de Anglia dupa Razboiul de o suta de ani (1337 - 1453).

1714 - Inginerul englez Henry Mill a inventat masina de scris. Prima masina de scris comerciala a fost patentata abia in 1868 de inginerul mecanic american Christopher Latham Sholes.

1760 – S-a nascut Ioan Budai-Deleanu, scriitor, filolog, lingvist, istoric si jurist, corifeu al Scolii Ardelene. Este autorul primei epopei in limba romana, “Tiganiada”, opera care trateaza un subiect alegoric cu tendinte satirice antifeudale si anticlericale.

1838 - Samuel Morse a efectuat prima demonstratie a sistemului sau de telegrafie in orasul Morristown, New Jersey.

1848 – S-a nascut poetul si revolutionarul bulgar Hristo Botev. Este considerat poetul national al bulgarilor si a trait cativa ani in exil in Romania. Si-a pierdut viata in 1876 in lupta in timp ce lua parte la eliberarea Bulgariei de sub ocupatia otomana.

1852 – A incetat din viata Louis Braille, pedagog francez care a inventat si dezvoltat sistemul Braille de tiparire si scriere pentru nevazatori.

1897 – S-a nascut scriitorul roman Ionel Teodoreanu, cunoscut mai ales pentru scrierile sale evocatoare ale copilariei si adolescentei. Principala sa lucrare este trilogia “La Medeleni”.

1900 – A venit pe lume Maria de Romania, Regina Iugoslaviei, fiica regelui Ferdinand al Romaniei si sotia regelui Alexandru I al Iugoslaviei.

1926 – A fost creata Compania aeriana germana "Lufthansa".

1927 – S-a nascut David Ohanesian, bariton roman care, alaturi de Octav Enigarescu si Nicolae Herlea, a facut parte din triada de aur a celor mai mari baritoni ai Romaniei. A cantat pe marile scene ale lumii, alaturi de alti mari interpreti ca Luciano Pavarotti, Montserrat Caballe, Placido Domingo. A ramas memorabila interpretarea sa in rolul “Oedip”, din opera cu acelasi nume de George Enescu, care i-a adus renumele de “cel mai apreciat Oedip al secolului al XX-lea”.

1929 - Alexandru I Karagheorghevici – rege al Serbiei, Croatiei si Sloveniei (1921-1929), rege al Iugoslaviei (1929-1934) – a abolit Constitutia, a dizolvat guvernul si a instaurat un regim de dictatura.

1929 - Ferma Sheffield din New York a introdus ambalajul din carton, inlocuind clasica sticla de lapte.

1932 – A murit scriitorul si filologul roman Iacob Negruzzi. In anul 1863, impreuna cu Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Vasile Pogor si Theodor Rosetti, a pus bazele societatii culturale „Junimea” si ale revistei sale „Convorbiri literare”, pe care a condus-o timp de 28 de ani. A fost in doua randuri presedinte al Academiei Romane.

1938 – S-a nascut celebrul cantaret, actor si regizor italian Adriano Celentano. A scos 40 de albume: 29 albume de studio, 3 albume live si 8 compilatii. Cel mai cunoscut cantec al sau este "Azzurro", cu versuri de Paolo Conte, lansat in 1968 si copiat de multi muzicieni de atunci.

1942 - „Pan American Airlines” a devenit prima companie aeriana comerciala care efectueaza zboruri in jurul lumii.

1950 - Prin Decretul nr.6/6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul MAN, la 13 ianuarie 1950, se hotara infiintarea coloniilor (lagarelor) de munca. Lagarele isi incep activitatea la 14 ianuarie 1950. Intre 1950-1954, au fost internate in lagarele de munca 22077 de personae.

1955 – S-a nascut actorul britanic Rowan Atkinson, cel care a intruchipat cu mult succes personajul Mr. Bean.

1981 – A murit scriitorul scotian Archibald Joseph Cronin. Cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt: “Castelul Palarierului”, “Sub stele”, “Citadela”, “Cheile Imparatiei” si “Anii tineretii”, toate acestea fiind ecranizate.

2003 – A inceput procesul intentat lui Zacarias Moussaoui, singura persoana pusa sub acuzatie pana in prezent pentru atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA.

2007 - La Balea Lac, judetul Sibiu s-a inaugurat prima biserica ecumenica de gheata din Romania.

Parteneri
Detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Ce a purtat sora mai mică a Ducesei la ambele ceremonii
Puțini au observat detaliul ascuns de la nunțile lui Kate și Pippa Middleton. Sora cea mică a Ducesei de Cambridge a purtat un accesoriu atât ca domnișoară de onoare, cât și ca mireasă, la propria nuntă din 2017.
Catine.ro
Ultimele știri