Căutare Live

7 octombrie 1900: S-a nascut criminalul de razboi nazist Heinrich Himmler

Liderul nazist Heinrich Himmler a venit pe lume la Munchen, pe 7 octombrie 1900.. A fost comandantul organizatiei partinice rasiste SS si unul dintre liderii de prim rang ai Germaniei naziste. In preajma capitularii Germaniei, el l-a avut ca sef numai pe Hitler in ierarhia politico-administrativa.

Avand gradul de „Reichsführer-SS”, Himmler a fost concomitent seful SS-ului si al Politiei Secrete de Stat, Gestapo. Ca fondator si comandant al lagarelor de concentrare naziste infiintate pentru a lichida victimele regimului in teritoriile ocupate, Himmler a avut raspunderea suprema pentru exterminarea a milioane de oameni, care, potrivit ideologiei oficiale si convingerilor lui, nu „meritau sa traiasca”. Dupa sfarsitul razboiului a fost capturat de britanici si s-a sinucis ingerand continutul unei capsule de cianura.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 7 octombrie:

1571 - Batalia de la Lepanto. Flota unita a Spaniei, Maltei, Venetiei, Genovei si Ducatului de Savoia, organizata de Papa Pius al IV–lea, a zdrobit flota turca.

1698 - Sinodului de la Alba Iulia a decis unirea Mitropoliei Ortodoxe de Alba Iulia cu Biserica Romei. Astfel a aparut Biserica Romana Unita cu Roma, greco-catolica.

1763 - Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamatie regala prin care, in teritoriile de la nordul si vestul muntilor Allegani era intrezisa colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relatiilor dintre englezi si indienii din aceasta parte a Americii de Nord, dupa treminarea Razboiului de Sapte ani.

1849 – A murit scriitorul american Edgar Allan Poe. Hotarat sa se recasatoreasca, imbibat cu opium si alcool, a plecat sa-si aduca fosta soacra la nunta, dar nu a mai ajuns la destinatie. Dupa o disparitie de cateva zile, in ziua de 3 octombrie 1849 este gasit cazut pe un trotuar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala. A murit patru zile mai tarziu intr-un spital din acelasi oras, cauza mortii fiind rabia (turbarea).

1857 - In cadrul Adunarii ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogalniceanu prezinta Proiectul de rezolutie care cuprindea "dorintele fundamentale" ale romanilor moldoveni, aratand ca "dorinta cea mai mare" este Unirea Principatelor intr–un singur stat.

1883 – A fost inaugurat Castelul Peles, resedinta privata a regelui Carol I si a reginei Elisabeta.

1919 – A luat fiinta compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche companie aviatica.

1931 – S-a nascut episcopul sud-african de culoare Desmond Tutu. A fost un militant fervent al luptei impotriva apartheid-ului din Africa de Sud, iar in anul 1984 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

1949 - Zona de ocupatie sovietica din Germania devine Republica Democrata Germana.

1950 - Armata Populara Chineza a ocupat Tibetul.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
femeie care curata faianta din casa cu o carpa crem
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
femeie care a atins cu degetul un mobilier plin de praf
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Mai multe articole

1952 – S-a nascut presedintele rus Vladimir Putin. El a devenit presedinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, dupa ce presedintele Boris Eltin isi daduse demisia, iar apoi el a castigat alegerile prezidentiale din anul 2000. In 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat pana in 7 mai 2008. A indeplinit functia de prim-ministru in perioada 8 mai 2008 - 4 martie 2012. In martie 2012, dupa ce Constitutia a fost modificata, a fost ales prin vot popular presedinte al Rusiei pentru urmatorii sase ani.

1952 - Modelul de cod de bare realizat de Woodland si Silver a inceput sa fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

1985 - A fost deturnata nava italiana Achille Lauro aflata in croaziera pe Marea Mediterana cu peste 400 persoane la bord, de membrii organizatiei "Frontul pentru Eliberarea Palestinei".

1993 - Romania a fost primita la Consiliul Europei, in urma solicitarii din 21 martie 1990.

2006 – Jurnalista si activista pentru drepturile omului Ana Politkovskaia a fost impuscata si ucisa in fata casei sale din Moscova. Asasinii nu au fost gasiti nici pana astazi, existand banuiala ca aceasta crima duce catre personaje extrem de importante din conducerea de stat a Rusiei.

6 octombrie 1902: S-a nascut filosoful Petre Tutea... La Turnu Severin are loc festivalul "Rapsodii de Toamna Severineana"...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri