Căutare Live

8 ianuarie 1935: S-a nascut celebrul cantaret american Elvis Presley

In data de 8 ianuarie 1935 a venit pe lume cantaretul american Elvis Presley, supranumit “Regele Rock'n' Roll-ului.A fost una dintre cele mai populare figuri ale secolului al XX-lea impresionand prin vocea sa adaptabila. Este artistul cu cele mai mai multe vanzari din istoria muzicii. A fost nominalizat de 14 ori la premiile Grammy si a castigat de trei ori. A murit la doar 41 de ani din cauza unui infarct miocardic provocat de suprasolicitare si abuzul de medicamente.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 8 ianuarie:

1297 - Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf din Genova, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa si la cea a emirului Marocului, partizan al Papei, a debarcat pe tarmul stancos al actualului Principat. Mentionat documentar in secolul al X-lea ca o seniorie, Monaco a devenit, in timpul domniei familiei Grimaldi (1297-1715), un principat independent. Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Principatul Monaco este cunoscut sub numele de "paradisul fiscal", un colt de rai in care impozitul pe venit a fost desfiintat printr-un decret emis in 1969.

1324 – A murit Marco Polo, navigator venetian care s-a facut cunoscut prin relatarile sale despre calatoria în China, la curtea imparatului mongol Kubilay-Han.

1642 – A incetat din viata fizicianul si astronomul italian Galileo Galilei. Din momentul in care a început sa sustina public heliocentrismul, teoria care sustine ca Soarele este centrul universului, a intampinat o puternica opozitie din partea a numerosi filosofi si clerici. A fost denuntat si judecat de inchizitie fiind fortat sa-si retracteze afirmatiile.

1392 - Prima mentiune documentara a functiei de "stolnic" si de "paharnic" in Tara Romaneasca. In Moldova ele apar atestate la 18 noiembrie 1393.

1864 – A fost deschisa scoala preparandala din Iasi, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursantii inscrisi in anul intai se afla si Ion Creanga.

1889 - Herman Hollerith a patentat prima masina de calculat.

1892 – A avut loc, la Sibiu, Conferinta extraordinara a Partidului National Roman, care decide elaborarea unui "Memorandum" catre Imparatul Franz Joseph I, cuprinzand toate revendicarile romanilor ardeleni.

1912 - In Africa de Sud a fost constituit Cogresul National African (ANC), formatiune politica a populatiei de culoare.

1944 – A inceput procesul de la Verona, in care au fost judecati 18 membri ai Marelui Consiliu Fascist Italian. O parte dintre acestia au fost executati ulterior, la 12 ianuarie 1944.

1947 – S-a nascut cantaretul englez David Bowie. A castigat de doua ori Premiul Grammy si este considerat de marea majoritate drept un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii '70.

1958 - Americanul Bobby Fischer a castigat primul lui campionat national de sah, la varsta de 14 ani.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
angela coffman imbracata intr-o bluza neagra cu imprimeiu floral
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Mai multe articole

1959 - Charles de Gaulle a devenit primul presedinte al celei de-a cincea Republici Franceze.

1960 - Pentru prima data din 1816, in Catedrala Notre–Dame din Paris a avut loc o nunta princiara, printesa Francoise de Bourbon–Parma cununandu-se cu printul Eduard von Lobkowitz.

1961 – In Franta a avut loc referendum in care votantii masiv in favoarea autodeterminarii Algeriei.

1990 - Tribunalul Municipiului Bucuresti a autorizat functionarea primului partid politic din Romania post-comunista, PNTCD, continuator al partidului istoric interzis in 1947. Corneliu Coposu este cel care il organizeaza in chiar noaptea de 22-23 decembrie 1989, lansand un "Apel catre tara".

1990 – A fost emis un decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) privind infiintarea Agentiei Romane de Presa, ROMPRES, in subordinea CFSN, prin reorganizarea Agerpres, care se desfiinteaza.

7 ianuarie 1958: A incetat din viata Petru Groza, premier si sef de stat al Romaniei in perioada comunista... 9 ianuarie 1998: A murit campioana olimpica Lia Manoliu...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri