Live acumFilm: Homefront: Orasul fara legi
Prime Time 20:00Film: Homefront: Orasul fara legi

9 noiembrie 1933: S-a nascut regizorul Lucian Pintilie

Pe 9 noiembrie 1933 s-a nascut la Tarutino, judetul Cetatea Alba, marele regizor roman de teatru si film Lucian Pintilie. Filmele si montarile sale au provocat mari controverse si provocari la adresa regimului comunist, care l-a fortat sa emigreze in Franta.

hepta

Lucian Pintilie s-a facut repede remarcat cu cel de-al doilea film al sau, “Reconstituirea” nareaza povestea reconstituirii unui incident banal, o bataie intre doi tineri, intreprinsa de Militie, care se transforma intr-o crima. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceausescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Gaitan si George Mihaita. Criticii de film considera ca acesta din urma a facut in “Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

In 1974 montarea piesei de teatru “Revizorul” de Gogol a provocat un nou scandal, aceasta fiind interzisa de cenzura comunista. In anul urmator a primit un pasaport si a plecat din tara, unde si-a continuat activitatea de regizor.

In 1981 a revenit in tara si a turnat filmul “De ce trag clopotele, Mitica?”, care a fost interzis la foarte scurt timp dupa premiera.

Dupa 1990 Lucian Pintilie a realizat filme de o mare forta pentru cinematografia romaneasca: “Balanta” (1992), “O vara de neuitat” (1994), “Prea tarziu” (1996), “Terminus paradis” (1998), “Dupa-amiaza unui tortionar” (2001), “Niki Ardelean, colonel in rezerva” (2003), “Tertium non datur” (2006).

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 9 noiembrie:

1330 - A avut loc lupta de la Posada in care fortele Tarii Romanesti conduse de Basarab I, au invins armata ungara a regelui Carol Robert de Anjou. Aceasta victorie a dus la obtinerea independentei Tarii Romanesti.

1818 - S-a nascut scriitorul rus Ivan Turgheniev. A scris printre alte "Prima iubire", "Visul" si "O luna la tara". Cel mai reusit roman al sau este considerat “Parinti si copii”, ce a abordat tema conflictului intre generatii: cea a parintilor, idealista, traditionala si umana versus cea a fiilor, materialista si lipsita de iluzii.

1857 - Deputatii pontasi din Adunarea ad-hoc a Moldovei, in frunte cu Ion Roata, au depus o jalba pe biroul Adunarii, cerand, printre altele, desfiintarea "boierescului"

1918 - A incetat din viata poetul, prozatorul si dramaturgul Guillaume Apollinaire, reprezentant al curentului cubist si cel care a avansat in literatura notiunea de suprarealism.

1918 - Imparatul Wilhelm al II-lea a abdicat dupa Revolutia Germana iar Germania este proclamata Republica.

1923 – A avut loc "Puciul de la berarie", condus de Adolf Hitler, care a fost innabusit la München de autoritatile locale bavareze. Prin aceasta actiune Hitler a incercat sa preia puterea in Bavaria, dar insuccesul l-a trimis in puscarie pentru urmatorii cinci ani, perioada in care a scris “Mein Kampf”.

1938 – A avut loc Kristallnacht (“Noaptea de cristal”), eveniment considerat inceputul Holocaustului. In toata Germania, au fost incendiate peste 200 de sinagogi, magazinelor evreiesti le-au fost sparte geamurile (ceea ce a dat numele de Kristallnacht), multi evrei au fost agresati fizic, peste 7.000 de oameni de afaceri evrei au fost atacati, cartile religioase ale comunitatii evreiesti au fost arse in public, 91 de evrei au fost ucisi, iar peste 30.000 arestati si trimisi in lagare de concentrare.

1953 - A incetat din viata conducatorul arab Abd Al Aziz Ibn Saud, emir din Nejd si imam al wahhabitilor. El a eliberat la inceputul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stapanirea otomana si a fondat, in anul 1932, Regatul Arabiei Saudite.

1970 - A incetat din viata omul de stat Charles de Gaulle. In timpul celei de-a doua conflagratii mondiale a condus destinele Frantei libere, opunandu-se regimului progerman de la Vichy, iar la inceputul anilor '60, in calitate de presedinte al Frantei, a pus capat crizei algeriene.

1986 - PF Teoctist este ales ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

1989 – A cazut Zidul Berlinului, simbol al Razboiului Rece si al divizarii Germaniei intre vestul liber, democratic si proamerican si estul comunist, dictatorial si prosovietic.

1991 - A incetat din viata cantaretul si actorul francez Yves Montand. A fost unul din interpretii de frunte ai genului muzical "chanson réaliste" francez tarziu din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Iubit de femei celebre, (Edith Piaf, Marilyn Monroe, Montand este cunoscut si datorita casniciei, intinse pe mai multe decenii, cu marea actrita franceza Simone Signoret.

2008 – Un dosar voluminos privind crimele si abuzurile Securitatii, in care erau reclamati 67 de fosti activisti de partid, psihiatri si angajati ai Securitatii, Militiei si Procuraturii, a fost inchis de Parchetul instantei supreme, care a motivat ca a intervenit prescriptia faptelor.

Recomandari