"A fost odata Golania", la Praga

Institutul Cultural Roman din Praga organizeaza, in perioada 19 iunie – 22 iulie, programul „A fost odata Golania”, prin care marcheaza implinirea a 20 de ani de la demonstratia-maraton din Piata Universitatii din Bucuresti

Daca pentru cele mai multe dintre tarile Europei Centrale si de Est o importanta covirsitoare in caderea regimurior comuniste a avut-o anul 1989, pentru Romania un an de o insemnatate cruciala a fost si 1990, an marcat de demonstratia-maraton din Piata Universitatii, evenimentele dramatice din 13 iunie si repetatele invazii ale minerilor. Aceste realitati sint foarte putin cunoscute intr-o lume care uita in din ce in ce mai mare masura ce s-a intimplat in Europa Centrala si de Est in 1989 si inaintea acestui an.

Manifestatia-maraton din Piata Universitatii reprezinta un eveniment extrem de insemnat al istoriei post-revolutionare a Romaniei, testul de maturitate al societatii civile romanesti, expresia nedisimulata si de necontestat a aspiratiilor catre o democratie autentica, a pozitiilor ferm anticomuniste si antidictatoriale ale intelectualitatii romanesti.

Programul pregatit pentru publicul ceh cotine concerte, expozitii si proiectii de film. Pe 19 iunie, Dj Electric Brother si Vj Casa Gontz prezinta proiectul „Live from the Archive", o incursiune audio-video in trecutul recent al Romaniei. Pe 22 iunie va avea loc in Piateta Teatrului National din Praga vernisajul expozitiei pe panouri de mari dimensiuni „A fost odata Golania", expozitie pregatita de Muzeul National de Istorie a Romaniei si revista „Istorie si Civilizatie". Vernisajul va fi urmat de concertul in aer liber al formatiei de rock Timpuri Noi, iar pe 23 iunie va fi proiectat la cinematograful Evald din Praga filmul „Piata Universitatii - Romania" (1991, r. Stere Gulea, Sorin Iliesiu, Vivi Dragan Vasile).

Programul „A fost odata Golania" se desfasoara sub auspiciile Ministerului Culturii din Republica Ceha si a fost organizat de Institutul Cultural Roman din Praga in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, revista „Istorie si Civilizatie", Teatrul National din Praga si cinematograful Evald din Praga.

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri